Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 11 Aprilie 2019 Ora: 15:14

Sfintele Paști. Învierea Domnului

Dragi copii, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este Sărbătoarea Sărbătorilor și fundamentul credinței noastre. 

Ne-am pregătit pentru Sfintele Paști prin rugăciune, fapte bune și iertare.

Iisus a înviat din morți învingând moartea și păcatul. Clopotele bisericilor sună iar noi suntem plini de bucurie pentru că Hristos a înviat din morți. 

Să nu uităm niciodată: așa cum a înviat Hristos, așa și noi vom învia!

Mami, Tati, cum e la PAȘTI?

1. La miezul nopții mergem la biserică și luminile se sting. Preotul iese cu o lumânare și spune: „Veniți de luați lumină!”, iar lumina trece de la o persoană la alta și de la o lumânare la alta.

2. Apoi mergem toți afară iar preotul citește Sfânta Evanghelie. Auzim despre femeile purtătoare de mir care au venit la mormântul lui Iisus cu uleiuri, dar Iisus nu era acolo. Li se spune că Iisus a înviat!

3. Acum putem cânta imnul nostru de bucurie: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din mormânturi viață dăruindu-le.” Toată lumea se duce înapoi în biserică pentru Sfânta Liturghie.

4. Duminica după-amiaza sărbătorim „Duminica Iubirii”. În această zi se citește Sfânta Evanghelie în mai multe limbi, pentru ca toate națiunile să poată auzi mesajul lui Dumnezeu. „Pace vouă!″ (Ioan 20:19).

Tradiţii de Paști

 

Tradiţiile populare ale românilor, încă din cele mai vechi timpuri, sunt departe de tradiţia iudaică, ce presupunea o sărbătoare a durerii, la care alimentele rituale, pasca şi mielul, se consumau în grabă, însoţite de ierburi amare, după cum amară fusese şi robia din ţara Egiptului. Pasca primilor creştini era o pâine dulce, care se sfinţea de către preoţi, apoi se împărţea săracilor. Amintirea acesteia este pasca de astăzi.

La biserică pasca este dusă într-un coş anume pregătit pentru Paşte. După sfinţirea din dimineaţa primei zile de Paşte, pasca dobândeste puteri purificatoare, asemeni anafurei. Ea este sfinţită şi se consumă imediat după anafură. Tot în coşul care se duce la sfinţit, femeile pun cârnaţi, ouă roşii, colaci, brânză, slănină, drob, usturoi, sare, prăjituri şi alte alimente. Acestor alimente, sfinţite, li se atribuie puteri vindecătoare.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni