Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 10 Octombrie 2018 Ora: 15:14

Sfântul Apostol Luca, Zugravul Maicii Domnului

Dragi copii, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a fost un sirian vorbitor de limbă greacă. A trăit în orașul grecesc Antiohia, în vechea Sirie. Cea mai veche mărturie despre acesta se află în Epistola către Filimon a Sfântului Apostol Pavel: „Luca, cel împreună lucrător cu mine” (versetul 24). Sfântul Luca mai este menționat și în alte locuri din epistolele pauline, precum în Epistola a doua către Timotei (4, 11) și în Epistola către Coloseni, unde este numit „Luca, doctorul cel iubit” (4, 14).

Sfântul Apostol Luca, Zugravul Maicii Domnului

Luca a fost de profesie medic, lucru mărturisit atât de Sfânta Scriptură, cât și de întreaga Sfânta Tradiție. El a devenit ucenic al Sfântului Pavel, căruia i-a și urmat până la moarte. Despre el se spune că nu a fost căsătorit și că a murit la vârsta de 84 de ani, în Boeția.

Sfânta Tradiție îl mărturisește neîncetat pe Luca drept zugrav și iconar al Maicii Domnului. Se crede că a pictat mai mult de 70 de icoane cu Maica Domnului.

Dragi copii, Luca a scris o Evanghelie și Cartea Faptele Apostolilor adresate dregătorului Teofil. Evanghelia se remarca prin bogăția de pilde - 33 de parabole împodobesc Evanghelia Sfântului Luca. Dupa martiriul Sfantului Apostol Pavel, Sfântul Luca a predicat Evanghelia în Italia, Dalmația, Macedonia și Grecia. Este socotit și patronul iconografiei creștine, el fiind și cel care a pictat prima icoană a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Mărturii

Maica Domnului ne spune că Apostolul Luca i-a zugravit chipul cu culori, pe lemn. Mănăstirea „Peștera cea Mare” din Ierusalim a păstrat în arhivele ei minunile săvârșite la întemeierea ei. Astfel, celor doi ctitori ai mănăstirii, Maica Domnului le-a spus că vor găsi în Ahaia, Grecia, o icoană de-a ei „zugrăvită de Evanghelistul Luca, acel bărbat în care vorbește Duhul lui Dumnezeu”.

În viața Sfintei Eufrosina se păstrează o altă mărturisire. În vremea rugăciunii cuvioasei, într-o peșteră din munte, unde se afla o icoană, Maica Domnului a vorbit tainic, zicând: „Această icoană a mea este pictată de Evanghelistul și pictorul Luca.”

Mănăstirea Sumela se află și ea printre mărturiile de bază ale învățăturii despre zugravul Maicii Domnului. Astfel, întemeierea mănăstirii prin secolul al V-lea este pusă în legătură cu o astfel de icoană a Maicii Domnului, zugravită de Apostolul Luca.

Sfântul Ioan Damaschin, mare iubitor și apărător al sfintelor icoane, ne scrie: „Dumnezeiescul Apostol și Evanghelist Luca a zugrăvit întocmai sfântul și preacinstitul chip al Maicii lui Dumnezeu, Maria, pe care a întâlnit-o la Ierusalim. A pictat-o pe Preacurata Fecioară în culori și în amestec de ceară, pe o bucată de lemn, ca să ne-o lase amintire și să ne-o arate așa cum era în realitate, dar văzută ca într-o oglindă. Maica Domnului însăși binecuvântând-o, i-a spus: Harul meu va fi cu ea.”

Prăznuirea Apostolului Luca se face la 18 octombrie, la 22 aprilie împreună cu Apostolii Nataniel și Climent, la 20 iunie ziua în care moaștele sale, alături de ale altor sfinți, au fost mutate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, precum și la 4 ianuarie, împreună cu soborul Celor Șaptezeci.

DE  REȚINUT:

Ați obeservat în icoana alăturată un detaliu extrem de interesant? Luca, îndrumat de înger, nu pictează ceea ce vede cu ochii trupești. El nu face o copie fidelă, fotografică a realității, ceea ce înseamnă că icoana pe care o zugrăvește, deși își are izvorul în modelul ei – Maica Domnului care-i stă în față –, nu este o reprezentare naturalistă, care ar vorbi despre lumea aceasta și care ne-ar lăsa în lumea aceasta, ci este rezultatul unei vederi duhovnicești, la care se ajunge prin post și rugăciune.

Sfântul Apostol Luca, Zugravul Maicii Domnului

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni