Adaugat la: 1 Iulie 2010 Ora: 15:14

Praznic la Bilbao

Pentru noi, credincioșii ortodocși din Bilbao, duminica „Tuturor Sfinților”, pe care anul acesta calendarul a așezat-o în ziua de 30 mai, a avut o dublă însemnătate. Pe lângă Învierea Domnului pe care o slăvim în fiecare duminică, în această zi am sărbătorit și hramul parohiei.

Praznic la Bilbao

Rugăciunile „Tuturor Sfinților” ne-au adus în mijlocul nostru o mare binecuvântare: părticele din sfinte moaște ale mai multor sfinți (Sfântul Serafim de Sarov, Sfinții Mucenici Prov, Tarah și Andronic, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Sfinți Cuvioși din Sfântul Munte Athos, Sfinți Mucenici de la Aiud). Acestea ne-au fost dăruite de către parohia ortodoxă „Mihai Viteazul” din Alba Iulia cu hramul „Sfânta Treime” și „Sfântul Siluan Athonitul”, prin bunăvoința preotului paroh Florin Botezan, moaștele fiindu-ne aduse de către părintele Sabin Vodă. Domnul să le răsplătească dragostea și osteneala.

Biserica „de piatră” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei care au participat la Sfânta Liturghie. După sfânta slujbă cu toții am rămas la masa frățească pregătită de credincioșii din parohie, fiecare după putință.

Binecuvântările lui Dumnezeu nu s-au oprit aici, agapa fiind urmată de o conferință cu tema „Părintele bucuriei - Arhimandritul Teofil Părâian”, susținută de către părintele Sabin Vodă, redactor la Radio Reîntregirea din Alba Iulia și ucenicul „duhovnicului de la Sâmbăta” vreme de mulți ani.

Conferința s-a desfășurat pe o perioadă de mai bine de trei ore, timp în care părintele Sabin ne-a prezentat viața părintelui Teofil precum și multe învățături și îndemnuri. La acestea s-au adăugat imagini și prezentări video.

Dintre învățăturile părintelui Teofil amintim: „să te depășești prin credință și să te dăruiești prin iubire”, „Dumnezeu ne zâmbește și noi trebuie să-I zâmbim lui Dumnezeu și oamenilor”, „mai întâi datoria și apoi bucuria”, „dacă vrei să-ți faci rânduială în viață, trebuie să-ți faci mai întâi rânduială în minte”.

Părintele Teofil spunea despre sine: „sunt un duhovnic mare pentru cei care mă ascultă, mic pentru cei care nu mă ascultă și de nimic pentru cei care mă ocolesc”.

De asemenea, părintele Sabin ne-a transmis și un program de viață duhovnicească în cinci puncte pe care părintele Teofil îl recomanda: să mergi la biserică în zilele de duminică și sărbătoare; să începi și să termini ziua cu Dumnezeu: rugăciunile de dimineață și de seară și rugăciunea de la vremea mesei; să citești în fiecare zi două capitole din Noul Testament; să-ți păzești mintea prin rugăciunea de toată vremea: „Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”; să postești în zilele de post de peste săptămână și atunci când este rânduit de biserică, în cele patru posturi de peste an. Despre acest program părintele Teofil spunea: „viața duhovnicească nu se așteaptă, ci se realizează. Cine împlinește programul acesta poate să împlinească și alte lucruri, pentru că viața duhovnicească nu se cuprinde în aceste cinci puncte de program”.

Cu această ocazie, părintele Sabin Vodă ne-a lăsat și o mărturie scrisă: cartea „In memoriam Părintele Teofil Părăian”, cuprinzând convorbiri cu și despre părintele Teofil realizate de părintele Sabin.

După-amiaza duhovnicească s-a încheiat spre orele 17, bucuria înlocuind orice urmă de oboseala.

Oare cum vom putea răspunde dragostei lui Dumnezeu pe care o revarsă neîncetat asupra noastră?

Virgil Sandu

Praznic la Bilbao

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni