Adaugat la: 1 Aprilie 2010 Ora: 15:14

Proiectul “Bunul samarinean” Parohia „Zămislirea Maicii Domnului” Roma - La Rustica

Despre proiect. Ce se face.
Proiectul „Bunul samarinean” este un proiect socio-umanitar, care se desfăşoară, cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Episcop Siluan, în parohia ortodoxă română „Zămislirea Maicii Domnului”, din Roma – La Rustica, prin care se acordă asistenţă medicală gratuită tuturor credincioşilor români din zona parohiei.

Proiectul “Bunul samarinean” Parohia „Zămislirea Maicii Domnului” Roma - La Rustica

Proiectul se desfăşoară sub forma unui cabinet medical, în cadrul căruia pacienţilor li se acordă gratuit consultaţie medicală şi li se eliberează, după caz, prescripţii farmaceutice. Tot atunci, în funcţie de situaţie, se fac şi planificările necesare pentru ulterioare investigaţii şi examene de specialitate, în cadrul spitalului „Policlinico A. Gemelii”, din Roma. Dacă situaţia impune, ei sunt internaţi pentru tratament şi intervenţii medicale sau chirurgicale. Aceasta este o opurtunitate binevenită pentru români, având în vedere că mulţi dintre ei, nefiind în regulă cu actele de muncă şi rezidenă, nu sunt înscrişi în Sistemul naţional de asigurare medicală. Prin urmare, numai în caz de urgenţă ar putea beneficia de o internare în spital sau ar trebui să plătească foarte mult astfel de servicii medicale.

Cabinetul medical, care se desfăşoară în spaţiul aferent parohiei, este asigurat de către Dr. Massimo LIBERATORI, medic italian, specialist în chirurgie generală, şeful Secţiei de Hemodializă a Policlinicii A. Gemelli, din cadrul Universităţii Catolice de Medicină „Sacro Cuore" din Roma. Acesta vine în parohie, o dată la două săptămâni, pentru acordarea de consultaţii medicale, întreţinând apoi un contact direct cu pacienţii, în vederea eventualelor programări pentru investigaţii sau internări, în cadrul spitalului menţionat.

Ce s-a făcut.
Proiectul a început să se desfăşoare sistematic, sub formă de ambulatoriu medical bilunar, începând din luna noiembrie a anului 2008. Timp de mai bine de un an (noiembrie 2008 – decembrie 2009), de serviciile medicale, oferite prin acest proiect, au beneficiat peste 100 de persoane. Cea mai mare parte din pacienţi (73 persoane), pe lângă vizita medicală obişnuită, au beneficiat de investigaţii şi examene instrumentale de specialitate, în cadrul spitalului Policlinico A. Gemelli, unii fiind internaţi şi supuşi la diferite intervenţii medicale şi chirurgicale.

O atenţie deosebită s-a acordat femeilor însărcinate din parohia noastră. Cele care au dorit, pe tot parcursul sarcinii, au putut să-şi facă vizitele, examenele şi monitorizările necesare şi să nască în cadrul aceluiaşi spital.

Ce dorim să facem.
Pentru anul în curs s-a reînceput şi continuat activitatea acestui serviciu de asistenţă mdicală gratuită, asigurată, o dată la două dăptămâni, de către Dr. Massimo Liberatori. Pe lângă aceasta se doreşte lărgirea activităţii medicale, pentru toţi cei intereasaţi.
Mai întâi se are în vedere organizarea, în cadrul parohiei, a unor programe de screening pentru patologia neoplastică. Aceasta pentru că, în general, sunt tot mai frecvente cazurile de cancer la vârste scăzute, atât la femei cât şi la bărbaţi.
O altă fază a proiectului constă în organizarea de activităţi medicale de specialitate. Medici italieni, cu specializări diferite, vor veni în parohie să acorde consultaţii medicale gratuite tuturor românilor care doresc.
Un astfel de proiect, se va desfăşura în parohia noastră, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, în perioada imediat următoare. Este un program medical lărgit de informare, prevenire şi asistenţă medicală, de care pot beneficia şi alţi credincioşi români din Roma şi împrejurimi, care vor fi avizaţi, prin intermediul parohiilor ortodoxe, de existenţa acestei oportunităţi.
Pentru bărbaţi se va desfăşura, în cadrul parohiei, un program pentru prevenirea cancerului la prostată şi a cancerului pulmonar.

PROGRAM MEDICO-ŞTIINŢIFIC
de informare, prevenire şi asistenţă medicală
    
10. 03. 2010, h 18 – întâlnire pe tema „Educaţia medicală înainte de sarcină”; acordare de consultaţie medicală (Dr. Anna Laura Astorri, specialistă în ginecologie şi chirurgie)
21. 04. 2010, h 18 – întâlnire pe tema bolilor venerice, prevenirea cancerului de col uterin şi a infecţiilor urinare; acordare de consultaţie medicală (Dr. Anna L. Astorri)                  
Aprilie – vizită oftalmologică pentru copii (Dr. Marco Piccardi, specialist în oftalmologie)
26. 05. 2010, h 18 – întâlnire pe tema perioadei de sarcină şi examenele care se fac în timpul ei; acordare de consultaţie medicală  (Dr.  Anna Laura Astorri)
Mai – Se oferă posibilitatea tuturor femeilor de a face o vizită senologică, ecografie mamară şi mamografie.  (Dtt. Stefano Magno, specialist în chirurgia senologică). Programarea pentru aceste vizite se va face din timp la parohia noastră.
Toţi medicii sunt de la spitalul Policlinico A. Gemelli, Roma.

Responsabil
Responsabil-coordonator al întregului program medico-ştiinţific este Dr. Massimo Liberatori, specialist în chirurgie generală. Proiectul „Bunul samarinean” s-a concretizat în urma întâlnirii şi colaborării dintre Dr. Massimo Liberatori şi Pr. Ilie Ursachi, de la parohia „Zămislirea Maicii Domnului”, din Roma. Dr. Massimo, care se consideră „pe junătate român” este un italian „îndrăgostit” de România şi foarte ataşat de comunitatea românească a parohiei noastre. (Despre acest aspect vom vorbi pe larg într-un alt material.)

    

Proiectul “Bunul samarinean” Parohia „Zămislirea Maicii Domnului” Roma - La Rustica

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni