Adaugat la: 1 Aprilie 2010 Ora: 15:14

Hram la Mirfield / Leeds

În zilele de 16 şi 17 ianuarie 2010, parohia ortodoxă ”Sfântul Macarie cel Mare” (19 ianuarie) din nordul Angliei şi-a sărbătorit - pentru a şasea oară de la înfiinţare - pe sfântul ei ocrotitor.

Hram la Mirfield / Leeds

Era pe la începutul lunii septembrie a anului trecut când ne gândeam că, foarte probabil, nu vom mai putea sărbători hramul din acest an în felul in care ne-am obişnuit de câţiva ani încoace, având în vedere lucrările de restaurare şi modernizare pe care gazdele noastre de aici, Comunitatea Monastică Anglicană House of the Resurrection, le va demara în scurt timp.

Însă Domnul ne-a binecuvântat şi în acest an cu o sărbătoare de hram, spre mângâierea noastră, a fiilor Bisericii strămoşeşti risipiţi în această parte de lume, unde Domnul ne-a rânduit să trăim vremelnic.

Fericită întâmplare, aş îndrăzni să zic, în ceea ce priveşte ziua de sărbătorire: şi la hramul din acest an, asemenea hramului din anul trecut, i-am prăznuit împreună pe cei doi mari părinţi ai monahismul egiptean, Antonie şi Macarie, părinţi cărora literatura bisericească – şi în mod special Patericul! – le datorează atât de mult.

Sunt numeroase mănăstirile şi bisericile de enorie care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Antonie, dar, din câte cunoaştem, sunt extrem de puţine cele închinate Sfântului Macarie. Iar cele câte sunt se află, în marea lor majoritate, în locul de baştină al Sfântului, în Egipt. Voit-a poate Sfântul să fie aşa...
Însă cu toţii folosim cuvintele Sf. Macarie Cel Mare, atunci când împlinim rugăciunile noastre cele de dimineaţă şi de seară către Domnul: „Din somn, sculându-mă, cântare de miez de noapte aduc Ţie, Mântuitorule...” sau „Dumnezeule Cel Veşnic şi Împărate a toată făptura, Cel ce m-ai învrednicit a ajunge până întru acest ceas...” şi celelalte.

Am început sărbătoarea cu slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif, sosit la Mirfield spre seară, după ce în dimineaţa aceleiaşi zile fusese la Aberdeen, la inaugurarea primei parohii româneşti din nordul Scoţiei. Ne-au fost alături părintele protopop Silviu-Petre Pufulete de la parohia Sf. Gheorghe din Londra şi părintele David Carnelly, preot englez la parohia grecească Sf. Trei Ierarhi din Leeds. Deşi era târziu, IPS Părinte Mitropolit Iosif a ţinut să ne explice semnificaţia Litiei şi contextul în care aceasta slujbă a apărut şi s-a dezvoltat în decursul timpului.

A doua zi, duminică, ni s-au alaturat majoritatea preoţilor şi diaconilor de la celelalte parohii româneşti din Anglia şi Scoţia, formând împreună un frumos sobor de 13 slujitori.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Iosif a hirotesit pe tânărul teolog Ciprian-Mihail Bădin mai întâi citeţ şi apoi ipodiacon, iar pe Răzvan Ţăranu, membru activ al parohiei noastre, citeţ.

Slujba s-a încheiat cu un cuvânt al IPS Părinte Mitropolit Iosif, cuvânt de mângâiere, încurajare si îndemn pentru cei peste două sute de credincioşi români şi englezi prezenţi la Mirfield.

La slujba de hram a participat şi o delegaţie a corpului diplomatic acreditat la Londra, delegaţie condusă de Excelenţa Sa Domnul Ambasador Ioan Jinga.

A urmat o agapa frăţească organizată de către membrii parohiei noastre, prilej de a ne bucura împreună de tradiţionala bucătărie românească.

În tot acest răstimp, IPS Parinte Mitropolit Iosif a răspuns cu binecunoscuta-i răbdare şi dragoste tuturor celor care i-au cerut sfatul sau rugăciunea, cât şi celor care făcuseră deja rând pentru a primi binecuvântare „scrisă” pe prima carte de rugăciuni recent editată de Mitropolie!

Ziua s-a încheiat cu întâlnirea tuturor preoţilor şi diaconilor din UK, dar şi a mirenilor care au putut să mai zăbovească pe la Mirfield, întâlnire în cadrul căreia au avut loc - retrospectiv - prezentări legate de Sfinţii Vasile Cel Mare, Grigorie de Nyssa şi Grigorie de Nazianz, rulându-se totodată şi un film documentar despre Capadocia şi Părinţii Capadocieni al caror an omagial l-am încheiat în 2009.

În cadrul aceleiaşi întâlniri am primit îndrumări de ordin pastoral, misionar şi liturgic, IPS Părinte Mitropolit Iosif insistând asupra cunoaşterii temeinice a rânduielii slujbei în sobor, a felului în care mişcarea liturgică trebuie înţeleasă şi aplicată, precum şi a evitarii mişcărilor liturgice adiţionale de către preoţi şi diaconi.

Acestea ar fi cele pe care ochiul şi urechea le-au putut „înregistra” în aceste zile de sărbătoare la Mirfield, sărbătoare în care noi, românii din nordul Angliei, ne regăsim din ce în ce mai mult, chiar dacă „durerile facerii” - ale plămădirii noastre ca şi comunitate, începute cu sase ani în urmă - încă nu s-au sfârşit!

Sfinte Preacuvioase Părinte Macarie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

A consemnat,

Constantin Popescu
Preot Paroh

 

Hram la Mirfield / Leeds

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni