Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 16 Iunie 2016 Ora: 15:14

Rețete și sfaturi practice (iunie 2016)

Trăim în secolul vitezei, timpul trece pe lângă noi şi cu greu reuşim să-i facem faţă. Aşa că vă propun în continuare câteva reţete rapide, uşoare, de vară, delicioase şi sănătoase!

SALATĂ ARABĂ DE VINETE

Ingrediente (pentru 4 porţii): 2 vinete (coapte, curăţate, scurse şi răcite), 2 căţei de usturoi, 1 lingură pastă de susan (tahini), 100 g iaurt cu 3,5 % grăsime, sare după gust, zeama de la 1 lămâie, 4 linguri ulei de măsline extravirgin, 1 linguriţă chimen măcinat.

Mod de preparare: Se toacă bine vinete­le şi se pun într-un castron. Se adaugă us­turoiul pisat şi pasta de susan, amestecându-se bine. Se încorporează şi iaurtul, apoi, după gust, sarea şi zeama de lămâie. Înainte de servire se răceşte bine la frigi­der şi se stropeşte cu uleiul de măsline şi chimenul măcinat. O salată minunată, mai ales servită pe o lipie proaspătă!

IAURT CU SPANAC

Ingrediente (pentru 2 porţii): 300g spanac (tânăr, spălat şi scurs), 200g iaurt grecesc (10% grăsime), 1 căţel mare de usturoi, 1/4 linguriţă fulgi de chili (opţional), 1/2 lingură pastă de roşii, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper negru, nucşoară măcinată.

Mod de preparare: Într-o tigaie largă se încălzeşte uleiul uşor, la foc mic, şi se pun în el usturoiul tăiat felii şi fulgii de chili. Se lasă la aromatizat pentru 2-3 minute, după care se adaugă pasta de tomate, se dă focul la mediu şi se lasă pentru un mi­nut; apoi se pune spanacul amestecând întruna, până se „ofileşte”. Imediat ce spa­nacul şi-a pierdut volumul, se ia de pe foc şi se toarnă peste el iaurtul care a fost omo­genizat înainte. Se amestecă bine şi se con­dimentează cu sare şi piper, după gust. Obligatoriu adăugaţi şi un vârf de cuţit de nucşoară măcinată.
Serviţi imediat, simplu sau pe post de gar­nitură (lângă un piept de pui sau file de păstrăv la grătar, de exemplu).

SALATĂ DE PUI CU GRAPEFRUIT ROZ

Ingrediente: 500 g piept de pui fiert, 2 grapefruit roz, 2 morcovi fierţi, 1 măr, 1 salată verde creaţă, 2 linguri pătrunjel ver­de tocat. Pentru sos: 250 g iaurt, 1 lingu­ră zeamă de lămâie, 1 praf de chimen, 1 praf de cimbru uscat, sare, piper.

Mod de preparare: Într-un castron, se pun iaurtul, zeama de lămâie, praful de chimen, praful de cimbru, sarea şi pi­perul. Se bate totul cu un tel, pentru omogenizare. Pieptul de pui fiert se taie în cuburi mici, care se pun în sos îm­preună cu grapefruitul curăţat de coa­jă şi de pieliţe şi tăiat cuburi. Morcovii fierţi se taie rondele fine sau cuburi, care se pun în castronul cu sos. Mărul se spală, se curăţă de coajă, se taie în patru, se scoate cotorul, apoi se taie cu­buri şi se adaugă în castron. Totul se amestecă împreună cu sosul, pentru omogenizare. Castronul se pune la rece până la servire. Salata verde creaţă se spală, se zvântă cu un şervet, după care frunzele mari se pun pe marginea unei salatiere. Se răstoarnă preparatul rece din castron în salatieră. În mijloc se în­fige inima salatei, iar peste restul se pre­sară pătrunjel verde, tocat fin.
O salată delicioasă si uşor de făcut, o metodă ideală de a consuma legume şi fructe sănătoase!

Dulcele pe care vi-l propun în acest nu­măr poate fi considerat un substitut să­nătos pentru budinca la plic. De aseme­nea, este o variantă delicioasă pentru cremele de torturi sau prăjituri.

CREMĂ DE VANILIE

Ingrediente: 500 ml lapte, 100 g zahăr, 4 gălbenuşuri, 40 g amidon, 1 păstaie vani­lie (sau/şi esenţă de vanilie)

Mod de preparare: Într-o oală, se pun la fiert laptele cu zahărul şi miezul de la păstaia de vanilie, la foc mic. Până se în­fierbântă laptele, se freacă bine gălbenuşurile cu amidon. Când laptele face mici bulbuci pe margine, începeţi să-l turnaţi fierbinte peste gălbenuşuri, câte o lingură pe rând, amestecând bine după fiecare. Cam 10 linguri e de ajuns. Apoi turnaţi restul de lapte fierbinte pes­te gălbenuşuri, în fir subţire, timp în care amestecaţi neîncetat cu un tel (ca să nu se închege). Turnaţi amestecul în oală şi puneţi-l din nou pe foc. Acum puteţi creş­te focul la mediu, însă nu uitaţi să amestecaţi întruna în cremă cu telul. La un moment dat veţi simţi că se îngroaşă, că devine vâscoasă. Daţi rapid focul la mic şi continuaţi să amestecaţi până când crema are consistenţa unei maioneze. Nu durează mult, cam 15-30 secunde. Luaţi repede oala de pe foc şi puneţi-o cu fun­dul într-un vas cu apă rece (pregătit di­nainte). Acum adăugaţi esenţa de vani­lie, daca aţi optat pentru această variantă. Continuaţi să amestecaţi cu telul până se răcoreşte crema; cam 2-3 minute e de ajuns. Apoi turnaţi-o, cât timp e călduţă, într-un vas şi acoperiţi-o cu folie de plas­tic. Se păstrează la frigider până în mo­mentul în care o folosim

CREMĂ DE CIOCOLATĂ

Crema de vanilie de mai sus se poate trans­forma în cremă de ciocolată dacă, înainte de a pune folia peste crema de vanilie, 200 g de ciocolată (fondantă, cu lapte sau albă, după preferinţă) se topesc pe aburi, după care se adaugă 40 g de unt si se amestecă bine. Ciocolata topită astfel se toarnă pes­te crema de vanilie si se omogenizează. Acum se poate pune în bol, acoperi cu fo­lia si da la frigider până în momentul fo­losirii.

CREMĂ DE RUBARBĂ

Ingrediente: 200 g rubarbă, 80 g zahăr, coaja rasă de la 1/4 lămâie, 1 lingură suc de lămâie, 1 ou, 1 gălbenuş de ou, 50 g unt rece.

Mod de preparare: Rubarba se taie bucăţele şi se pune într-o crăticioară, îm­preună cu zahărul, sucul şi coaja de lămâ­ie şi 50 ml apă. Se aduce la fierbere, la foc mic, şi se fierbe până când rubarba se în­moaie (cca 10-15 minute). Se lasă să se răcorească. Se pune într-un ro- bot/blender şi se mixează bine până se obţine un piure fin. Se adaugă oul întreg şi gălbenuşul.

Se mixează. Se pune compoziţia obţinută într-un bol şi se aşază pe abur (pe oala în care fierbe apa, dar aveţi grijă ca fundul bo­lului să nu atingă apa). Se ames­tecă rar, cu telul, până se îngroaşă (cca 10 minute). Se mută crema înapoi în robotul curat. Se lasă să se răcorească 3-4 minute. Se adaugă treptat untul tăiat cubuleţe, în timp ce robotul merge. Când aţi terminat de adăugat tot untul, lăsaţi robotul să mai meargă încă 30 de secunde, astfel încât crema să se aereze. Turnaţi-o într-un borcan. Daţi la frigider să se răcească complet. În acest timp se va îngroşa.

Poftă bună!

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni