Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Dacă vreţi să începeţi toamna cu o alimentaţie sănătoasă, vă recomand două salate de crudităţi de sezon, foarte gustoase, hrănitoare şi uşor de făcut, ce vor fi adorate chiar şi de copii! Deci... spor la treabă şi... POFTĂ BUNĂ!
SALATA DE VARZA CU CHIMEN ŞI BRÂNZA
Ingrediente: 1/2 varză albă, 1 ceapă albă sau 1 legătură de ceapă verde, 1/4 lingură seminţe chimen, 100 g brânză de vaci (sau tofu), 1 lingură oţet sau suc de lămâie, 4-5 linguri maioneză sau iaurt (grecesc sau de soia), ulei de măsline, sare, salată verde pentru ornat şi/sau alune.
Mod de preparare: Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt. Se pasează brânza dulce şi se amestecă împreună cu maioneza, oţetul, ceapa şi seminţele de chimen, apoi se dă totul la frigider. Se toacă varza fideluţă sau se dă pe răzătoarea mare şi se freacă cu puţină sare, după care se lasă la frigider până în momentul servirii, când trebuie scursă de zeamă. Înainte de a pune pe masă salata, se scoate de la frigider varza şi sosul rece de brânză şi se amestecă, potri- vindu-se de gust cu sare. Dacă se ornează cu frunzele de salată verde, acestea se spală, se usucă şi se aşază pe platoul pe care se pune salata de varză. Sau se pot adăuga câteva alune deasupra.
Şi... gata! Un deliciu!
SALATĂ DE MORCOVI ŞI PEŞTE
Ingrediente: 200 g ton (la conservă), 1 kg morcovi, 2 căţei de usturoi, 1 lămâie, 2 fire ceapă verde, 1 lingură muştar, 2 linguri oţet, 1/2 cană apă, 4-5 linguri maioneză sau iaurt gras (grecesc sau de soia), ulei de măsline, sare şi piper.
Mod de preparare: Morcovii şi usturoiul se curăţă şi se răzuiesc, se amestecă împreună cu sucul de la lămâie şi tonul, după care se dau la frigider. Într-un borcan mai mare cu capac se pun: ceapa tăiată fin, muştarul, oţetul, apa, maioneza sau iaurtul, uleiul, sare şi piper după gust. Se închide borcanul şi se agită până se obţine un sos ca o cremă. Se ţine la frigider până în momentul servirii, când se toarnă peste salata de morcovi şi se amestecă.
O minunăţie foarte gustoasă şi sănătoasă!
În continuare, vă propun un produs natural si extrem de gustos, ce-l poate înlocui cu succes pe cel din magazin si care poate fi personalizat foarte usor după gustul fiecăruia!
BRÂNZĂ TOPITĂ DE CASĂ
Ingrediente: 1 kg brânză de vaci (de calitate sau făcută în casă) bine scursă, 1 lingură bicarbonat, 1 lingură sare, 100 g unt (moale), 4 linguri smântână; opţional: 1 gălbenuş şi 1/2 linguriţă seminţe de chimen
Mod de preparare: Brânza de vaci se amestecă cu bicarbonatul şi sarea, se acoperă şi se dă la frigider pentru cel puţin două ore. Apoi se fierbe la aburi împreună cu untul, smântâna şi, dacă vă place, chimenul şi oul, până când totul devine o cremă delicioasă, fără cocoloaşe. Apoi amestecul se ia de pe foc şi se toarnă într-o formă care se pune la frigider.
Observaţie: Pentru aromă, se mai pot adăuga diverse verdeţuri tocate, fulgi de boia sau şuncă... Fiecare după gust şi imaginaţie!
• În micuţele seminţe ale chimenului negru (Nigella Sativa, aşa cum este denumit ştiinţific) există mai multe elemente decât ne-am fi putut imagina vreodată. Astfel, analizele au descoperit existenţa carotenului, pe care ficatul îl transformă în vitamina A, atât de folositoare pentru prevenirea oricăror forme de cancer. S-au mai evidenţiat elemente ca, de exemplu, stimulenţi sexuali, enzime digestive, diuretice şi chiar sedative. Ultimele cercetări au arătat că folosirea preparatelor pe bază de chimen negru poate fi nu numai un mijloc de vindecare a diferitelor boli, ci şi un tratament profilactic, prin creşterea aproape miraculoasă a imunităţii (şi soldaţii legiunilor romane au simţit din plin acest efect).
În toate limbile pământului se vorbeşte despre efectele chimenului negru (numit „al-sâno- udj” în Algeria, „habat al-baraka” în Egipt, „al-kamoun” în Libia, ”al-shounîz” în Iran, „fennel flower” sau „love-in-a-mist” în engleză, „graine de nigelle” sau „cumin noir” în franceză). În Antichitate, grecii au inclus în numeroase reţete uleiurile provenite din presarea chimenului negru, fiind convinşi de efectul benefic ce se putea obţine în cazul bolilor infecţioase sau digestive, dar şi al stărilor de epuizare la sportivi, astfel încât se poate spune că aceasta a fost una dintre primele forme de „dopaj” din istorie.
Yashar Helmy se trage dintr-o veche familie egipteană a cărei principală preocupare, de-a lungul mai multor generaţii, a fost cea farmaceutică. Iar chimenul, studierea capacităţilor sale vindecătoare, precum şi producerea acestor remedii naturale au constituit domenii principale de activitate, inclusiv datorită faptului că numele acestei plante a fost pomenit în scrierile sfinte. „Egiptenii au cunoscut valoarea vindecătoare a chimenului, numit «habbatu al-baraka», adică «sămânţa binecuvântată», încă în urmă cu mii şi mii de ani. Trebuie să menţionez faptul că a fost găsit chimen în piramide, chiar în mormântul lui Tutankhamon, alături de obiecte de valoare pe care faraonul a dorit să le ia cu el după moarte”, spune Yashar Helmy.
• Brânza de vaci este o sursă importantă de calciu, fosfor, proteine şi vitamina B şi, conform ultimelor studii, este mai hrănitoare decât iaurtul.
Brânzeturile sunt una dintre cele mai bune surse de calciu, fiind recomandate în special copiilor şi adolescenţilor pentru întărirea sistemului osos. Brânzeturile sunt indicate inclusiv vârstnicilor, pentru prevenirea osteoporozei. Calciul din brânzeturi se asimilează mai bine decât cel din lapte. Şi persoanele care au intoleranţă la lactoză pot mânca brânzeturi, deoarece, fiind fermentate, acestea nu mai conţin lactoză.
Brânza de vaci este ca un burete care absoarbe grăsimile. Odată cu eliminarea ei, eliminaţi şi o parte din grăsimile din intestin. Şi e simplu de făcut: aveţi nevoie de 2 l lapte de vacă integral şi 4-5 linguri de suc de lămâie. Se pune laptele într-o oală şi se dă în clocot, la foc mediu, amestecând întruna să nu se prindă. Apoi se ia de pe foc şi se adaugă încet sucul de lămâie proaspăt, mestecând cu o lingură de lemn. Laptele începe să se brânzească. Se acoperă oala şi se lasă aşa vreo 2 ore, după care se strecoară printr-o sită deasă (sau tifon) şi se lasă la scurs deasupra unui castron timp de câteva ore. Se poate păstra la frigider 3-4 zile.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team