Adaugat la: 12 Martie 2015 Ora: 15:14

Retete și sfaturi practice (martie 2015)

Noua vedetă a revistei noastre, la secţiunea REŢETE, este FASOLEA VERDE. Aceste „boabe de vitamine si minerale” sunt o alegere dietetică, hrănitoare si extrem de economică pentru o dietă sănătoasă de zi cu zi. Iată câteva reţete de fasole verde, usoare si gustoase!

SALATĂCOLORATĂ DE FASOLE VERDE

Ingrediente: 250 g fasole verde, 250 g fasole galbenă păstăi, o ceapă roşie micuţă, o mână de roşii cherry, pă­trunjel verde. Pentru sos: 250 ml iaurt de soia, 1 căţel de usturoi, 2 linguri pastă de tomate, 2 linguri oţet bal­samic, o lingură ulei de măsline, sare, piper; opţional: un praf de boia dulce sau picantă.

Mod de preparare: Fasolea curăţată şi ruptă (în 2 sau 3 bucăţele) se fierbe al dente în apă cu sare cca 15 minu­te. Apoi se strecoară, se clăteşte cu apă rece şi se ţine la scurs într-o sită. Cât timp aceasta se răceşte, se pregăteş­te sosul: usturoiul se zdrobeşte şi se freacă cu sare; se adaugă uleiul, oţetul balsa­mic, pasta de tomate şi iaur­tul; se amestecă bine şi se pune la rece. Într-un bol în­căpător se pune fasolea, roşi­ile tăiate şi pătrunjelul tocat mărunt, după care se adaugă şi jumătate din sos; se ames­tecă uşor. Poate fi servită ca garnitură sau, pur şi simplu, cu pâine prăjită. Excelent gust!

SALATĂDE VINETE CU FASOLE VERDE

Ingrediente: 600 g vinete (coapte, curăţate şi scurse), 200 g fasole verde (fiartă), 3 căţei usturoi, 5-6 linguri maioneză de post, sare.

Mod de preparare: Se frulează vinetele cu fasolea, usturoiul şi maioneza. Când totul a devenit o pastă, se potriveşte de sare. Simplu şi bun!

Sugestie: Maioneza de post se poate pre­para şi acasă: 2 pahare de ulei, 1 pahar lapte de soia, zeama de la 1/2 lămâie, sare, 1 linguriţă muştar. Se pun într-un pahar adânc laptele şi uleiul, se introdu­ce blenderul până la fund şi se frulează vreo 2 minute; apoi încet-încet se ridică, încorporând de jos în sus laptele şi ule­iul; se adaugă şi lămâia, frulând în con­tinuare, apoi se potriveşte de sare).

BOEMA DE POST

Ingrediente:

BLAT: 75 ml ulei, 200 g zahăr, 250 ml apă minerală, 2 linguri cacao, 2 linguri gem prune, 100 g nuci măcinate, o lingură rasă de bicarbonat, 2 căni făină.

CREMĂ: 200 g ciocolată amăruie, 200 ml frişcă lichidă (vegetală), esenţă rom. GLAZURĂ: 150 g zahăr pudră, 3 lin­guri cacao, 2 linguri ulei, 3 linguri apă fierbinte.

SIROP: 250 g zahăr, 400 ml apă, 3 linguri cacao, 50 g margarină, esenţă de rom. DECOR: 300 ml frişcă, ciocolată fon- dente.

Mod de preparare:

BLAT: Se face din ingredientele de mai sus o compoziţie care se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc potrivit. Compoziţia acestui blat este la fel ca la negresă.

CREMA: Peste ciocolata topită (să nu fie fierbinte) se adaugă frişca bătută. Se ames­tecă şi se dă la frigider pentru două ore. După ce s-a răcit bine, se spumează cu mi­xerul şi se adaugă esenţa de rom.

SIROP: Toate ingredintele se fierb cca 20 minute şi se dau la răcit.

GLAZURA.: Se amestecă bine ingredin- tele, astfel încât să nu facă cocoloaşe. Se va turna fierbinte peste blat.

DECOR: Frişca se bate tare. MONTARE: Blatul se taie în bucăţi pă­trate, se însiropează şi se acoperă fiecare în parte cu glazura. Se dă la rece pentru 30 minute până se întăreşte glazura. După ce s-a întărit glazura, trasăm pe fiecare bu­cată un cerc generos de cremă, iar deasupra se decorează cu frişcă. Opţional, se poate rade sau face grătar de ciocolată. Poftă bună!

ŞTIAŢI CĂ...?

Fasolea verde este o legumă înzestrată cu virtuţi terapeutice deosebite. Cunoscută şi sub denumirea de „consuma­tor de zahăr", fasolea verde împiedică ab­sorbţia zahărului şi este o sursă de protei­ne fără grăsimi.

Studii recente realizate în Marea Britanie arată că vitaminele B5, B6 şi PP regă­site în compoziţia fasolei verzi împiedică pierderile de calciu din oase, combătând astfel osteoporoza. Astfel, cercetările au dovedit că la 80 la sută dintre persoanele care consumă fasole verde în mod regulat în tinereţe, riscul de a suferi de osteoporo­ză sau de alte boli cauzate de lipsa de cal­ciu, de potasiu şi de fier este minim.

Nutriţioniştii recomandă persoanelor cu deficit de fier să consume mai des fa­sole verde, sub formă de salată sau de suc ex­tras din păstăile verzi, care le va asigura mineralul de care duc lipsă. De asemenea, fasolea verde, fiind bogată în potasiu, vitami­ne din complexul B, glucide şi clorofilă, este foarte indicată în hrana convalescenţilor, a persoanelor deprimate şi a celor astenice.

S-a constatat că fasolea verde are proprie­tatea de a reduce nivelul colesterolului „rău”. Doctorul James Anderson de la Universitatea Kentucky, SUA, precizează că un consum zilnic de fasole verde scade valoa­rea colesterolului „rău” în medie cu 19 la sută, iar în cazuri de excepţie chiar cu 30 la sută.

În fasolea verde găsim cel mai bun tip de carbohidraţi complecşi. Aceştia au un indice glicemic foarte mic, dar au şi capa­citatea de a oferi energie pe o perioadă foar­te lungă. Specialiştii susţin că acest tip de carbohidraţi complecşi se absorb încet şi menţin senzaţia de saţietate pentru mai mult timp, comparativ cu carbohidraţii simpli pe care-i întâlnim în zahăr. Aceşti nutrienţi complecşi furnizează energie cre­ierului şi muşchilor.

(adevarul.ro)

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni