Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Fiindcă suntem în perioada cu multe verdeţuri proaspete, iar temperaturile ne împing spre mâncăruri uşoare, iată şi propunerile pentru acest număr al revistei.
SALATĂ DE RUCOLA CU TON ŞI PORUMB
Ingrediente (pentru două porţii): o salată potrivită (poate fi de orice tip: romana, lollo, aisberg, endivia); 50 g frunze rucola (roquette);o conservă de ton mărunţit, în ulei sau în suc propriu (după preferinţă); 1/2 de conservă de porumb; două roşii (dacă aveţi roşii cherry este cu atât mai bine şi veţi folosi mai mult de două); 50 g măsline fără sâmburi; 1-2 linguri ulei de măsline extravirgin; sucul de la 1/2 lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: Se spală foarte bine atât salata, cât şi frunzele de rucola şi se rup (cu mâinile) în bolul în care dorim să preparăm salata. Dacă le tăiem cu cuţitul, ele se vor ofili mai repede şi îşi vor pierde şi din savoare. Atenţie! Rucola se consumă în maximum 15 minute de la preparare, altfel îşi va pierde din proprietăţile curative.
Se prepară ca orice altă salată obişnuită. Adăugăm tonul şi porumbul (ambele cutii se scurg în prealabil), roşiile spălate şi tăiate felii, măslinele, uleiul de măsline şi sucul de lămâie. Se amestecă cu grijă, potrivind de sare şi piper, după gust.
(Sursa: petitchef.ro)
CREMĂ DE RUCOLA
Ingrediente:150 g rucola; 150 g brânză de vaci (cottage cheese); 3 linguri cremă de brânză; două linguri ulei de măsline; 3 căţei de usturoi; un fir de mentă proaspătă (sau lhlinguriţă mentă uscată); sare şi piper după gust.
Mod de preparare: Punem în robotul de bucătărie usturoiul, rucola şi frunzele de mentă şi le mărunţim bine. Adăugăm apoi ambele tipuri de brânză şi uleiul de măsline; amestecăm din nou. În funcţie de brânza pe care o folosiţi, poate fi nevoie să potriviţi gustul cu sare şi piper.
Şi iată, în doar cinci minute, o cremă de rucola cu brânză pe care o puteţi folosi la micul dejun, ca gustare sau, de ce nu, ca sos pentru paste sau legume. Să vă fie de bine! (Sursa: Teo’s Kitchen)
ŞTIATI CĂ... ?
RUCOLA (rom. voinicica) are un conţinut bogat în vitamina C; rădăcinile uscate ale rucolei sunt folosite pentru prepararea unei infuzii cu proprietăţi diuretice; frunzele au un efect antibacterian puternic, ele conţinând un ulei volatil ce distruge eficient bacteriile sau le inhibă dezvoltarea; consumul regulat de rucola previne astenia de primavară / toamnă sau oboseala, anemia şi hipercolesterolemia; în cazul anemiei, se face o cură cu salată de rucola timp de o lună – frunzele sale bogate în fier se aseamănă cu urzica.
Si acum să ne îndulcim puţin cu o bucăţică de tort, nu? Vă sugerez un tort uşor, cu iaurt şi fructe.
TORT DIPLOMAT
Ingrediente:500 ml iaurt simplu, 500 ml frişcă, câteva linguri de zahăr pudră va- nilat, fructe tăiate bucăţele (cam o cană şi jumătate), fructe pentru ornat, 1 plic de foi de gelatină (pt. 500 ml lichid), lichidul de la o conservă de compot (de exemplu de ananas), o pungă de pişcoturi.
Mod de preparare: Frişca se bate spumă. Se înmoaie foile de gelatină într-un castronel, cu un pahar de zeamă de compot rece, timp de 10 minute, după care se pun pe foc mic, amestecând încontinuu, circa un minut, până când toată gelatina e lichidă şi foarte puţin caldă. Apoi se omogenizează cu iaurtul, amestecând cu telul. Se adaugă în iaurt fructele tăiate bucăţele, fără zeamă, şi zahărul pudră, după gust (depinde cât de dulce doriţi; eu, de exemplu, când folosesc frişcă îndulcită, mai adaug în iaurt două linguri de zahăr; dar puteţi folosi iaurt de fructe, care e deja dulce, şi atunci nu se mai adaugă deloc zahăr); încorporăm apoi şi frişca.
Pregătim forma de tort (un castron cu gura largă): îi îmbrăcăm tot interiorul cu folie subţire de plastic, astfel încât să rămână folie şi pe margini, pentru a putea împacheta tot tortul, la final. Începem şi ornăm cu fructe fundul şi lateralele formei, fiecare după imaginaţia sa, ţinând cont că partea de jos a formei va deveni partea de sus a tortului. Apoi turnăm crema de iaurt pregătită, după care aşezăm deasupra pişcoturile înmuiate în siropul de compot, astfel încât să realizăm un blat ce va fi baza tortului. Când totul e gata, se închid foliile de plastic deasupra tortului şi se dă la rece, de pe o zi pe alta.
A doua zi se desfac foliile de plastic, se aşază un platou peste formă, cu interiorul spre tort, şi se întoarce totul (cu grijă să fie tortul centrat pe platou). Se înlătură plasticul şi... gata tortul! Mmm...
Preoteasa Daniela Porumb
SOCATĂ CU MIERE DE ALBINE
Ingrediente: 5 flori mari de soc, 3 lămâi, 7-8 litri de apă plată/minerală pentru un borcan de 8 litri, 750 g miere de albine (preferabil de salcâm), un vârf de cuţit drojdie de bere.
Mod de preparare: Se pun florile de soc (spălate în prealabil) pe fundul borcanului. Se stoarce zeama de la 3 lămâi şi se toarnă peste flori. Opţional, se adaugă şi câteva felii tăiate de lămâie. Se umple borcanul cu apă. Dacă se doreşte socată mai acidulată decât acidul dat de fermentarea naturală, atunci se pune puţină drojdie. Se toarnă mierea de albine în borcan şi se amestecă până se dizolvă, folosind o lingură de lemn cu coada lungă. Se acoperă gura borcanului cu o farfurioară şi se lasă la fermentat 3-4 zile.
Puteţi lăsa borcanul mai la soare pentru a grăbi fermentaţia. Amestecaţi lichidul cu lingura de lemn de 2-3 ori pe zi. După 4 zile se gustă socata şi, dacă e făcută, se strecoară printr-o sită fină sau tifon şi se toarnă în sticle de 1-2 l. Sticlele cu socată proaspătă se ţin la rece, la frigider.
ŞTIATI CĂ... ?
Fructele socului se numesc drupeşi au diametrul de 6-8 mm. Sunt negre, lucioase, fiecare drupă având 3-5 sâmburi cu câte o sămânţă. Fructele se recoltează la maturitate deplină, în lunile august-sep- tembrie. Coacerea fructelor se face în mod eşalonat. Cu toate acestea, recoltarea are loc doar atunci când fructele ajung la maturitate deplină. După ruperea sau tăierea de pe plantă, inflorescenţele se pun în lădiţe, în straturi subţiri. Drupele de soc pot fi păstrate în stare proaspătă până la 6-8 zile, dacă temperatura ambiantă nu depăşeşte 2-4 °C. Fructele de soc conţin 5,5 - 9% zaharuri, 0,9% aciditate, 0,7% substanţe minerale (potasiu, calciu, magneziu), provitamina A. Este semnalată, totodată, prezenţa vitaminelor din complexul B. De obicei, fructele socului sunt de aproximativ două ori mai bogate în vitamina C decât lămâile şi portocalele. Au o valoare energetică de cca. 46 kcal la 100 g. Din fructele de soc se prepară sucuri, socată, sirop, jeleu, gem şi o dulceaţă delicioasă. În scopuri terapeutice, de la soc se folosesc fructele, florile, frunzele şi scoarţa.
Florile de soc conţin ulei volatil, ta- nini, sambunigrină, zaharuri, mucilagii, amine (etilamină, izobutilamină) şi alte substanţe. Extractul de soc are efect su- dorific, antiinflamator, galactogog, uşor laxativ şi favorizează diureza; este indicat şi în tratamentul obezităţii.
LA CE SE FOLOSEŞTE SOCUL?
Băi cu decoct din flori de soc: Se folosesc pentru tratarea diferitelor forme de reumatism. Pentru decoct de fierb timp de 10 minute 300 g flori în 5 litri de apă. Se toarnă apoi în apa de baie la temperatura de 37 °C; durata unei băi este de 15-20 de minute.
Infuzia din flori de soc: Are un efect puternic sudorific (provoacă transpiraţia) şi antinevralgic. Se foloseşte contra guturaiului, a febrei produse de gripă, a rinite- lor (inflamaţii ale mucoasei nazale), nevralgiilor, reumatismului abarticular, periartritei scapulohumerale, precum şi în tratamentul obezităţii. Infuzia se prepară din 1-2 linguriţe de flori de soc fierte în 250 ml apă. Se consumă 2-3 căni pe zi. Infuzia din flori de soc concentrată (30-40 g de flori fierte într-un litru de apă) se foloseşte în furunculoză (ajută la colectarea furunculului), nevralgii, sciatică, precum şi pentru tratarea arsurilor şi înţepăturilor de insecte. Nu se folosesc niciodată flori proaspete aplicate pe piele sau pe mucoase, deoarece produc eriteme (iritaţii).
Prezbitera Daniela-Roxana Pintilie
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team