Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Duhul Sfânt, „Care de la Tatăl purcede”, Cel Unul din Sfânta Treime, vine în lume, după Înălţarea la cer a lui Hristos Cel Înviat din morţi, spre a da naştere si a întemeia Biserica, pentru a sfinţi şi lumina pe tot omul ce vine în lume, făcându-i cunoscut pe Hristos. El, Duhul Sfânt, vine să mângâie sufletele noastre rănite de păcat, însetate de iubire, aducându-ne înainte pe Hristos Cel rănit şi mort pentru păcatele noastre pe care le-a luat asupra Sa, însă Înviat şi Înălţat de-a dreapta Tatălui, înălţându-ne şi pe noi odată cu El. Duhul Sfânt, Cel ce la începuturi dădea viaţă lumii, vine pentru a ne rezidi după chipul Celui Înviat. Chipul Celui Înviat îl primim în Biserică prin Botez, prin Ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi primirea Sfintei Împărtăşanii. Astfel, Duhul Sfânt face din fiecare dintre noi templu al Preasfintei Treimi, face din fiecare un purtător al harului şi al iubirii dumnezeieşti, al darurilor Sale nepreţuite: „... dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea poftelor” (Gal. 5, 22-23). De acestea toate avem parte atunci când luptăm lupta cea bună a lui Hristos.
După cum Însuşi Domnul făgăduise Apostolilor Săi, zicând că: „...va veni Mângâietorul, pe care-L voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului Care de la Tatăl purcede...” (In. 15, 26), Duhul Sfânt S-a pogorât peste ucenicii Mântuitorului, îmbrăcându-i în acea „putere de sus” (cf. Lc. 24, 49) care a făcut din ei adevăraţi martori, prin faptă si prin cuvânt, ai lui Dumnezeu printre oameni. Este vorba, de fapt, de împlinirea gândului cel din veac al lui Dumnezeu, descoperit nouă prin întruparea Fiului Său Cel Unul-născut si prin Înălţarea si şederea Sa „de-a dreapta Tatălui”, care au adus firea omenească la locul şi demnitatea care îi fuseseră hărăzite încă de la facere.
Astăzi prăznuim pogorârea Duhului Sfânt „Care pretutindenea este şi pre toate le plineşte” nu numai peste Apostoli, ci şi peste noi toţi, cei care prin Botez am fost renăscuţi întru acea aşezare şi demnitate de care aminteam mai sus. Căci Dumnezeu, pentru a ne izbăvi din moartea cea veşnică de care ne-am „molipsit” prin căderea strămoşilor noştri Adam şi Eva şi care ni s-a transmis, prin trup, generaţie după generaţie, a rânduit pentru noi o a doua naştere, prin Duh. Căci Însuşi spune: „Ce este născut din trup, trup este şi ce este născut din Duh, duh este” (In. 3, 6). Iar Sfântul Apostol Pavel ne spune: „Arătate sunt lucrurile trupului, care sunt: preadesfrânarea, curvia, necurăţia, neruşinarea, închinarea la idoli, fermecătoriile, vrajbele, certurile, râvnirile, întărâtările, gâlcevile, dezbinările, eresurile, pizmele, uciderile, beţiile, chefuirile şi cele asemenea acestora, care mai înainte zic vouă, precum am şi zis mai înainte, că cei ce fac unele ca acestea împărăţia lui Dumnezeu nu vor moşteni” (Gal. 5, 19-21). De aceea ne spune Domnul: „De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va intra în Împărăţia lui Dumnezeu” (In. 3, 5), pentru că „Duhul este Carele dă viaţă, trupul nu foloseşte la nimic” (In. 6, 63). Una din stihirile Vecerniei praznicului ne spune: „Pe toate le dă Duhul Sfânt: izvorăşte prorocii, sfinţeşte pe preoţi, pe cei necărturari i-a învăţat înţelepciune, pe pescari cuvântători de Dumnezeu i-a arătat; toată rânduiala Bisericii o plineşte”. Toată această mulţime de daruri se revarsă peste întreaga obşte creştinească, mijlocind sfinţenie, înţelepciune, cuvânt de Dumnezeu însuflat şi plinire întru a deveni mireasă frumos împodobită a Mirelui care şi-a pus viaţa pentru ea: Hristos. De aceea glasul „miresei” – Biserica – răzbate peste veacuri, chemând numele Mirelui ei (cf. Apoc. 22, 17), cu încredinţarea pe care a primit-o prin proroci (cf. 2, 32) zicând: „Tot cel ce va chema numele Domnului se va mântui” (F.A. 2, 21). De aceea, această scurtă rugăciune „Doamne miluieşte”, pe care o auzim şi o repetăm la fiecare Liturghie, este de fapt atât de importantă, fiind, pentru toţi cei ce o rostesc în orice moment din zi şi din noapte, adevărată pricină de mântuire.
† Mitropolitul IOSIF al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale
† Episcopul SILUAN al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
† Episcopul TIMOTEI al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei
† Episcopul Vicar MARC NEMŢEANUL al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale
† Arhiereul Vicar IGNATIE MURESANUL al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team