Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 11 Septembrie 2013 Ora: 15:14

Tabăra de tradiție și spiritualitate Caraiman-Bușteni 2013

Anul acesta, taberele de tradiţie şi spi­ritualitate MOREOM au împlinit 7 ani de existenţă. O perioadă care ni se poate părea lungă sau scurtă, după cum o raportăm la vârsta fiecăruia dintre noi. Mulţi dintre copiii participanţi au crescut odată cu taberele (spre exemplu Maria de la Roma, par­ticipantă la toate cele 7 ediţii ale taberei: avea 7 ani la prima ediţie, are 14 la ediţia din 2013). Şapte ani e o perioadă frumoasă, iar anul aces­ta a fost un an deosebit. Mai întâi deoarece echipa de organizare aflată sub binecuvântarea Părintelui nostru Mitropolit Iosif a hotă­rât schimbarea locaţiei taberei, desfăşurată în ultimii patru ani la Seminarul Teologic de lân­gă Mănăstirea Neamţ. Aşa încât, pentru pri­ma dată, seria 7-17 ani a fost organizată la Buş­teni, în incinta mănăstirii Caraiman, în timp ce seria 6-12 ani s-a desfăşurat la Tismana, care a fost şi prima dintre locaţiile taberelor pentru copii ale MOREOM. De asemenea, în urma cererilor foarte numeroase, s-a hotărât suplimentarea locurilor, astfel că anul acesta la tabăra de la Buşteni au participat un număr record de copii: 115, proveniţi din toate ţări­le Mitropoliei şi din România.

Mănăstirea cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci" de la Buşteni se află la poalele muntelui Caraiman, într-un cadru natural de o frumuse­ţe copleşitoare, sub ocrotirea maiestuoasei cruci – Crucea de pe Caraiman. Aşezământul monahal este de construcţie recentă şi cuprin­de o frumoasă biserică, a cărei pictură interioa­ră e în curs de finalizare, o bisericuţă de lemn în care am făcut rugăciunile de dimineaţă şi de seară, un altar de vară, o curte în care copiii au putut să se joace în voie, clădirile cu camere de 3 sau 4 paturi, un centru social dotat cu sală de conferinţe, sală de sport, 2 săli de mese, precum şi alte facilităţi – totul într-un ansamblu arhi­tectural deosebit de plăcut şi liniştitor, încon­jurat de munţii Bucegi, care, împreună cu mun­ţii Făgăraş, Retezat şi Parâng din Carpaţii Meridionali, sunt cei mai înalţi munţi din Ro­mânia. Este de remarcat şi existenţa unei curţi cu animale: măgăruşi, ponei, cai, iepuri, păuni, porumbei - pe care copiii i-au vizitat de multe ori cu bucurie.

Timp de 12 zile, programul a cuprins: un atelier de pictură icoane pe lemn, un atelier de pictură icoane pe sticlă, un atelier de crea­ţie biserici şi case româneşti în miniatură, un atelier de lucru manual pentru cei mai mici, un atelier de comunicare pentru adolescenţi, precum şi atelierele comune de după-amiază: muzică şi dans. Şi, bineînţeles, nelipsitele me­ciuri de fotbal de seara, la care anul acesta au participat cu entuziasm şi fetele.

Aflându-ne într-un colţ de ţară cu nenu­mărate „obiective turistice" apropiate - dar care colţ din ţara noastră nu e la fel? – am avut ocazia să vizităm castelele Bran şi Pelişor şi oraşul Braşov, cu Biserica Neagră şi prima şcoa­lă românească. O zi a fost dedicată excursiei în munţi: am urcat până la crucea de pe Caraiman, iar cei mai mari au urcat până pe Vârful Omu, la 2504 m altitudine, care mă­soară doar cu câţiva metri mai puţin decât cel mai înalt vârf muntos din ţara noastră, Vârful Moldoveanu (2544 m). Am privit „faţă în faţă" Sfinxul – moştenire dacică nepreţuită – şi Babele; ne-am răcorit la cascadele din ini­ma munţilor.

Am fost, într-un cuvânt, mai aproape de cer, atât prin înălţimea reliefului, cât şi prin at­mosfera care s-a creat pe tot parcursul tabe­rei, prin prezenţa ierarhilor bisericii noastre, începând cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Caraiman duminică, 4 august, li­turghie la care s-au împărtăşit, după ce se spo­vediseră cu o seară înainte, majoritatea copi­ilor din tabără. În seara aceleiaşi zile, spre marea noastră bucurie şi – trebuie să mărtu­risim – surprindere, Părintele Patriarh Daniel ni s-a alăturat la focul de tabără, ascultându-ne cântând cântece populare şi patriotice şi la fi­nal adresându-ne tuturor – copii, animatori şi organizatori – un frumos cuvânt de apreciere şi de încurajare pentru ceea ce a văzut că se întâmplă în tabăra noastră.

Au mai fost alături de noi Părintele nostru Mitropolit, Înaltpreasfinţitul Iosif, şi Preasfinţitul Timotei, a căror prezenţă am simţit-o deosebit de călduroasă şi de apropiată şi care au găsit timpul necesar să spună o vorbă de folos sau să discute mai pe larg - după nevoia fiecăruia - atât cu copiii, cât şi cu animatorii taberei.

De când s-a sfârşit tabăra, comunicând cu tinerii prezenţi la Buşteni, am remarcat un sen­timent comun: acela că tabăra de la Buşteni de anul acesta a fost o tabără cu totul aparte, unică, nu doar prin prezenţa care ne-a făcut atâta onoare a Preafericitului Daniel, a Înaltpreasfinţitului Iosif şi a Preasfinţitului Timotei, prin activităţile de înaltă calitate pe­dagogică, dar şi prin tot ceea ce am trăit timp de aproape două săptămâni împreună, prin atmosfera de înţelegere, de dragoste pe care am simţit-o şi pe care am simţit nevoia să o dăruim la rândul nostru celorlalţi.

Pe lângă amintirile frumoase, ca un fir ne­văzut ne va ţine legaţi pe toţi, peste ţări şi mări, imnul taberei de anul acesta:

Limba Românească

Mult e dulce şi frumoasă
Limba ce-o vorbim
Altă limbă armonioasă
Ca ea nu găsim.

Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm
Şi pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.

Românaşul o iubeşte
Ca sufletul său
Vorbiţi, scrieţi româneşte
Pentru Dumnezeu.

Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm
Şi pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.

Un cuvânt de recunoştinţă aducem echi­pei conduse de părintele Mircea Filip de la pa­rohia din Romainville-Paris, directorul tabe­rei: o echipă cu un nucleu experimentat, la care în fiecare an se adaugă tineri care doresc să-şi dăruiască timpul, energia, creativitatea şi dragostea pentru educaţia copiilor noştri.

Iar părinţilor care ne-au încredinţat copiii pe timpul taberei le mulţumim şi îi rugăm să ne pomenească în rugăciunile lor către Domnul: părintele Mircea Filip, părintele Adrian Iuga, părintele Gavriil Marin, maica Nectaria, maica Ioana, maica Anastasia, preoteasa Doina Iuga, preoteasa Iulia Filip, Geanina Haraga, Magda Stănescu, Raluca Cabral, Daria Hagea, Ana Birta, Ioana Ianc, Adrian Roman, Amali Boboia, Silviu Cluci, Liana Munteanu, Oana Alvădane, Maria Radu, Doina Blaga, Iuliana Trancă, Vlad Mehedincu. Îi adăugăm aici pe Gabriela Pipirig şi pe Bogdan Grecu, cărora le mulţumim şi anul acesta pentru implicarea lor neobosită în organizarea taberei.

Dar înainte de toate Îţi mulţumim Ţie, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pentru marea Ta purtare de grijă și Te rugăm să ne învrednicești a continua această lucrare, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

Preoteasa Iulia Filip

 

 

 

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni