Adaugat la: 10 Ianuarie 2013 Ora: 15:14

A doua biserică românească în Franţa

A doua biserică românească în Franţa

Fără îndoială, evenimentul anului 2012 pentru Biserica română din Franţa a fost achiziţionarea unei biserici proprii în plin centrul oraşului Clermont‑Ferrand (43 rue Sainte Claire), metropola regiunii Auvergne (centrul Franţei).

Este a doua biserică pe care românii ortodocşi reuşesc să o cumpere în Franţa, după Catedrala de la Paris (1882), şi această realizare se datorează mijlocirii Sfântului Nicolae, ocrotitorul comunităţii locale, şi mobilizării multor parohii, clerici şi mireni din Franţa şi din alte ţări.

Biserica are 230m² şi este situată pe un teren de 550m², dispunând de anexe (60m²: parter şi etaj), curte şi grădină. Ansamblul, construit în jurul anilor 1870, a aparţinut unei congregaţii catolice, iar din 1977 unei asociaţii de binefacere de la care a fost cumpărat pentru 100.000 de euro. Între 1977‑2011, a fost cedată comunităţii musulmane spre utilizare, deci biserica a servit de moschee.

De la cumpărare (3.09.2012) s‑a organizat un vast şantier de refacere (tencuială, instalaţii noi, ferestre...) şi amenajare (anexe, curte), la care au participat benevol mulţi credincioşi din regiune şi din toată Franţa (îndeosebi de la Paris şi Lyon). Astfel, prima slujbă în noua biserică a avut loc la praznicul Naşterii Domnului 2012, spre bucuria tuturor.

Şantierul continuă cu lucrările rămase (orice donaţie este binevenită) până la sfinţirea bisericii, inaugurarea sa oficială, care va avea loc în zilele de 15‑16 martie 2013.

Iată, mai jos, câteva crâmpeie din atmosfera şantierului şi a primei liturghii, surprinse în cuvinte de condeiul profesorului Marcel Ungurean (Rădăuţi), iar în imagini, de diverşi participanţi.

Paroh, Ieromonahul Arsenie de la Malvialle
Informaţii: www.clermont.mitropolia.eu

A doua biserică românească în Franţa

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni