Adaugat la: 11 Ianuarie 2013 Ora: 15:14

Bucuria Naşterii Domnului şi bucuria ajutorării aproapelui la parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Romainville, Paris

Bucuria Naşterii Domnului şi bucuria ajutorării aproapelui la parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Romainville, Paris

Sfântul Nicolae cinstit de copiii parohiei

Duminică, 9 decembrie 2012, la parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Romainville au avut loc mai multe evenimente legate de perioada în care ne pregătim, cu bucurie mare, pentru Naşterea Domnului.

După Sfânta Liturghie la care au participat, ca în fiecare duminică şi sărbătoare, un număr mare de credincioşi, copiii parohiei au prezentat un program de Crăciun compus din colinde şi poezii de iarnă din literatura română. Acest program a fost un prinos al copiilor care chiar la vârste de 6‑7 ani au reuşit să memoreze şi să recite frumoase poezii compuse de Sfântul Ioan Iacob, maica Teodosia Laţcu, Vasile Voiculescu, Mihai Eminescu, George Coşbuc – într‑un fel, un simbol al faptului că pe tot parcursul anului, în cadrul şcolii parohiale, pe lângă orele săptămânale de cateheză, copiii şi tinerii descoperă şi aprofundează valorile nepreţuite ale limbii şi literaturii române. Acest program a fost încununarea unei săptămâni pe parcursul căreia, înainte de praznicul Sfântului Nicolae, copiii s‑au spovedit, s‑au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului la Sfintele Liturghii şi au beneficiat de o atenţie cu totul aparte din partea părintelui paroh Mircea Filip, care a găsit timpul de a discuta cu ei după ce au împodobit împreună bradul de Crăciun. Iar Sfântul Nicolae i‑a răsplătit lăsând pentru fiecare din copiii prezenţi în biserică cu un colăcel tradiţional şi mai multe cărţi alese cu grijă spre a le fi merinde pentru sufletele lor curate.

Eveniment filantropic al asociaţiei AXIOS

În aceeaşi zi, duminică, 9 decembrie 2012, de la orele 18, la parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Romainville am avut bucuria de a găzdui, pentru al doilea an consecutiv, un concert de caritate organizat de asociaţia AXIOS din cadrul Mitropoliei în beneficiul copiilor aflaţi în dificultăţi materiale din România şi nu numai.

La concert au participat patru corale: corala parohiei de la Louveciennes care a prezentat colinde în limba franceză, precum şi mai multe cântări din cadrul Sfintei Liturghii, în stilul muzical gregorian, corala Catedralei Mitropolitane „Sfinţii Arhangheli” din Paris, corala Carmina Romana, Saint‑Sulpice, precum şi corala parohiei gazdă, „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Romainville.

Evenimentul a reunit două sute de credincioşi care au dorit să asculte frumoasele colinde tradiţionale de Crăciun şi totodată să ofere un dar copiilor lipsiţi.

În introducerea concertului, asociaţia AXIOS a prezentat acţiunile pe care le‑a desfăşurat în anul 2012, precum şi cele pe care şi le‑a propus pentru 2013, prin ajutorul celor care doresc să împartă din rodul muncii lor cu cei aflaţi în nevoi. Ne‑a impresionat să aflăm că doi fraţi orfani din Sibiu care şi‑au pierdut mama în urma unei boli au primit ajutor pentru a putea merge la şcoală sau că două tinere au primit fondurile necesare pentru a putea să urmeze cursurile primului an al Facultăţii de Medicină din Iaşi, pe care l‑au terminat cu rezultate foarte bune, acestea fiind doar două dintre numeroasele acţiuni de ajutorare desfăşurate de AXIOS. De altfel, am putut remarca din prezentarea făcută faptul că acţiunile din 2012 ale asociaţiei au fost în special orientate înspre susţinerea materială a educaţiei copiilor orfani sau proveniţi din familii cu dificultăţi materiale.

După concert ne‑am reunit pentru a ne îmbrăţişa şi a ne împărtăşi din bucuria de a fi împreună în această perioadă binecuvântată a postului Crăciunului, iar gospodinele parohiei ne‑au servit cu sarmale calde şi alte specialităţi culinare de post, pregătite ca de fiecare dată cu multă dragoste, aşa cum fiecare creştin ştie să îşi aştepte şi să îşi cinstească oaspeţii şi colindătorii.

Sperăm ca acest concert filantropic organizat pentru al treilea an consecutiv (primul a avut loc în anul 2010 la Catedrala Mitropolitană din Paris) să devină o frumoasă tradiţie a parohiilor din regiunea pariziană (şi nu numai!) în postul Crăciunului, atunci când Domnul Iisus Hristos ne îndeamnă, din smerita iesle din Betleem, să fim mai atenţi şi mai darnici cu cei aflaţi în nevoi.

Preoteasa Iulia FILIP

Bucuria Naşterii Domnului şi bucuria ajutorării aproapelui la parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Romainville, Paris

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni