Adaugat la: 14 Septembrie 2012 Ora: 15:14

Taberele MOREOM 2012

 

„Dacă ai fi un fir de iarbă şi ai trăi doar pe o bucăţică mică de pământ, ai putea să te bucuri de toată frumuseţea asta din jurul nostru?”
 
O întrebare a unui copil de 12 ani către un animator, în tabăra de la Neamţ
 

Taberele MOREOM 2012

Din 2006 încoace, în fiecare vară, Mitropolia noastră organizează taberele de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă în România. Anul acesta, 132 de copii şi adolescenţi, în principal din Europa Occidentală, dar şi din România, au participat la cele două serii ale taberei, care s‑au desfăşurat la Tismana (12‑21 iulie) şi Neamţ (7‑18 august). 

Fiecare dintre aceste tabere a fost coordonată de către trei preoţi: la Tismana au fost părinţii Iulian Nistea din Franţa, Gheorghe Verzea şi Octavian Schintee din Italia, iar la Neamţ părinţii Mircea Filip şi Adrian Iuga din Franţa, împreună cu părintele Călin Florea din Irlanda. Dânşii au fost ajutaţi de echipele de animatori veniţi din Franţa, Belgia, Portugalia şi România, unii la prima participare, alţii deja „veterani ai taberelor”. 

Cu fiecare an experienţa organizatorilor creşte, tabăra este din ce în ce mai frumoasă, iar copiii pleacă din ce în ce mai prieteni unii cu alţii. Poate de aceea, în fiecare an, revin în tabără o mare parte din copiii care au fost şi în anii trecuţi. Astfel, comuniunea dintre ei se întăreşte, animatorii îi văd crescând şi maturizându‑se de la an la an.  

În fiecare an sunt părinţi care ar vrea să‑i înscrie pe copiii lor în tabără, dar le e frică, fie pentru că aceştia nu au mai mers niciodată singuri într‑o tabără, fie au mai fost în alte tabere (neorganizate de Biserică), de unde s‑au întors dezamăgiţi. Aşa a fost şi anul acesta, însă părinţii care‑au avut curajul să‑i trimită pe copii n‑au regretat acest lucru. „Tabăra aceasta a fost vindecătoare pentru copiii mei” – ne spunea o mamă ai cărei copii nu rezistaseră mai mult de trei zile în nicio altă tabără în care mai fuseseră – „nu‑mi închipuiam că vor reuşi să stea fără noi timp de zece zile şi că vor fi atât de încântaţi de toate activităţile şi jocurile pe care le‑aţi făcut cu ei”.

Ce face ca taberele Mitropoliei să fie diferite de o tabără „obişnuită”? Rugăciunea şi binecuvântarea de care ele sunt însoţite? Faptul că numărul animatorilor e destul de mare – un adult pentru fiecare cinci copii – şi astfel îi pot trata pe copii cu atenţia cuvenită? Experienţa şi dăruirea animatorilor? Sau altceva, la care nici nu ne gândim?

E greu pentru cineva care nu a fost acolo, la Neamţ sau la Tismana, să‑şi imagineze cât de importante sunt aceste tabere pentru copii, cum îi ajută să crească, să înveţe lucruri despre ei înşişi şi despre relaţia cu ceilalţi. E greu şi pentru noi, care de câţiva ani organizăm aceste tabere, să descriem bucuria copiilor alergând pe pajiştile din jurul Neamţului sau în umbra dealurilor Tismanei. 

În fiecare an, la vremea când ne sosesc impresiile despre tabere pe care ni le trimit copiii sau părinţii copiilor, ne întrebăm dacă are rost să le trimitem spre publicare, dacă ele vor reuşi să dea cititorilor o imagine realistă a ceea ce se întâmplă în tabără. O facem şi în acest an, cu o strângere de inimă, pentru că ştim că mai sunt lucruri de îmbunătăţit în această tabără; cu mulţumiri părinţilor care au avut încredere în noi şi cu recunoştinţă faţă de copii pentru bucuria pe care ne‑au transmis‑o şi nouă; dându‑i slavă lui Dumnezeu şi rugându‑ne ca să plinească El în sufletele copiilor ceea ce noi am lăsat neîmplinit şi, dacă i‑am rănit în vreun fel pe unii dintre ei, tot El să vindece aceste răni.    

Bogdan Grecu, în numele echipei de organizare a taberelor

Taberele MOREOM 2012

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni