Adaugat la: 28 Aprilie 2008 Ora: 15:14

De ce facem sfinţirea casei noi?

De ce facem sfinţirea casei noi?

De ce facem sfinţirea casei noi?

 

Binecuvântarea şi sfinţirea casei noi este ca un botez pentru om, este un fel de încreştinare a casei, a spaţiului în care urmează a locui cineva. De aceea, pe lîngă apa sfinţită cu care se stropeşte casa, se foloseşte şi ungerea cu untdelemn sfinţit precum la copilul nou botezat ungerea cu undelemn şi cu Sfântul Mir. Este un act de mărturisire a dorinţei, a opţiunii, a alegerii noastre de a trăi cu Dumnezeu, sub stăpânirea şi Împărăţia lui Dumnezeu.

 

Prin slujba de binecuvântare aşezăm casa cea nouă sub oblăduirea lui Dumnezeu, sub paza şi binecuvântarea Lui. Slujba săvârşită de preot are menirea de a alunga orice lucrare a forţelor răului; ea are mai întâi un caracter de exorcizare a locului şi a casei, aşa cum facem exorcizările sau lepădarile înainte de botezarea pruncului nou născut. Aceasta afirmă în acelaşi timp hotărârea celor ce vor locui în casa respectivă de a se lepăda de orice lucrare rea, de orice păcat şi fărădelege şi de a se feri şi lupta pentru a nu cădea sub stăpânirea diavolului şi a duhurilor lui în vreun fel anume. După aceea, în locul unde a fost alungată orice prezenţă a răului, este adusă, prin slujba preotului, binecuvântarea şi sfinţirea lui Dumnezeu, pe care El o trimite tuturor celor care vor să trăiască după voia Lui şi îşi exprimă această hotărâre.

 

Casa nesfinţită, ca şi omul nebotezat, este vulnerabilă lucrării celui viclean şi a tuturor relelor, poate fi bântuită de duhuri rele şi de răutăţile oamenilor, de vrăjitorii sau blesteme. Dimpotrivă, casa sfinţită şi cei ce locuiesc în casa binecuvântată sunt ocrotiţi în faţa tuturor relelor daca ei înşişi nu aduc răul în casă prin săvârşirea lui.2

 

 

1Pr. Rafail Noica, Celălalt Noica, Editura Anastasia, Bucureşti, 2002, p.30

2 Pr.. Constantin Coman, Casa creştinului, Editura Bizantină, Bucureşti, 1997, pp. 7-12

 

De ce facem sfinţirea casei noi?

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni