Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 28 Aprilie 2018 Ora: 15:14

Slujbă arhierească În noua biserică din Alcala de Henares

În data de 18 martie 2018, în Duminica a IV‑a a Postului Mare, a avut loc prima Sfântă Liturghie arhierească săvârșită în noua biserică a parohiei ortodoxe române din Alcala de Henares (Comunitatea Madrid), cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Înaintea săvârșirii Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Român Ortodox al Spaniei și Portugaliei a binecuvântat prin stropirea cu apă sfințită noul lăcaș.

Pentru activitatea rodnică desfășurată și în semn de prețuire, Preasfinția Sa i‑a dăruit Crucea Episcopală Părintelui Paroh Adrian Pintea.

Preasfințitul Părinte Timotei a adresat cuvinte de laudă comunității de români care a susținut cu multe greutăți ridicarea noului lăcaș de cult, amintind că plata celor ce au construit și au așezat fiecare cărămidă întru înălțarea bisericii, va fi multă în ceruri și că mare lucru este să construiești o biserica. „Stefan cel Mare și Sfânt a spus: «Moldova n‑a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor». Iată că această biserică s‑a zidit pentru urmașii urmașilor voștri!”

Preasfințitul Timotei și‑a continuat cuvântul de învățătură reliefând credincioșilor prezenți personalitatea și faptele Sfântului Ioan Scărarul, a cărei prăznuire se face în cea de‑a IV‑a Duminică a Postului Mare. Preasfințitul Timotei a amintit de cartea scrisă de sfânt, „Scara”, de unde și numele de „Ioan Scărarul”.

„El spunea că sunt un număr de 30 de scări pe care trebuie să le urcăm, fiecare scară fiind o luptă cu o ispită. Trebuie să priveghem așa cum a spus Mântuitorul în grădină Ghetsimani: «Privegheați ca să nu intrați în ispită». Ispitele sunt foarte mari și vin din toate părțile. Sunt asemenea săgeților și trimise de diavol ca să ne omoare duhovnicește, să ne doboare.”

Preasfințitul Timotei a explicat celor prezenți și pericopa evanghelică, arătând că diavolul ne aruncă pe toți prin ispite și în foc și în apă ca să ne piardă, amintind că Mântuitorul l‑a salvat pe copil ca să îl slobozească din legăturile diavolului. Copilul din pericopa evanghelică simbolizează umanitatea și starea umanității după căderea lui Adam din Rai: „Umanitatea nu era mută și surdă? Umanitatea nu mai știa să vorbească cu Dumnezeu! Adam, în neștiința lui a devenit mut, pierzându‑și adevărata rugăciune, devenind și surd pentru că nu Îl mai auzea pe Dumnezeu”.

Preasfințitul Timotei, în încheierea cuvântului de învățătură amin-tește faptul că postul, rugăciunea și credința sunt cele ce fac minuni si că acestea sunt armele noastre împotriva ispitelor. Rugându‑ne și postind și având ajutor pe Mântuitorul nostru care ne‑a dat Crucea ca armă, asumându‑ne Crucea și închinându‑ne Crucii Mântuitorului nostru, rugându‑ne cu smerenie și sinceritate, ajutându‑ne cu postul care curățește sufletul și trupul, putem să luptăm cu ispitele. Punând acestea în practică vom putea să Îl vedem pe Hristos în Ziua Învierii în lumina Sa cea dumnezeiască.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Daniel Claudiu Podar Rus.

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni