Adaugat la: 28 Ianuarie 2018 Ora: 15:14

Festivalul Cultural Interetnic, ediția a III‑a, Valdemoro

Sâmbătă, 20 ianuarie 2018, la Teatrul Municipal Juan Prado din localitatea madrilenă Valdemoro s‑a desfășurat cea de a III‑a ediție a Festivalului Cultural Interetnic, inițiat și organizat de parohia ortodoxă „Sfinții Mărturisitori” din localitate, în cooperare cu Concejalia de Cultura, Tineret și Patrimoniu Istoric. Au participat reprezentanți ai comunităților românești, ucrainiene și poloneze. Tradiții legate de o nuntă transilvăneană, dansul fecioresc, Crihalma și Roatele din Maramureș au fost prezentate publicului de Grupul de dans folcloric Someșul ce activează sub tutela Asociației omonime din Rivas‑Vaciamadrid, împreună cu solista vocală Bianca Moțoc. Tânăra pianistă Karina Varga Bora, elevă la Conservatorul Profesionist de Muzică din Getafe, a interpretat trei piese: Vals de Chopin, Sonata în FA major de Haydn și Cordoba de Isaac Albéniz.

A urcat apoi pe scenă formația coral‑instrumentală Krakus și First to Fight, secondați în acordurile pianului de tânăra Patrycja Skawinska, cu toţii reprezentanți ai comunității poloneze. Aceștia, urmând calendarul iulian și aflându‑se în perioada de după sărbătorile Căciunului și Bobotezei pe stil vechi, au interpretat câteva colinde, dar și un florilegiu din folclorul polonez.

Grupul de dansatori ucrainieni Cheremshyna din Torrejón de Ardoz, acompaniați de solista Victoria Harvanko, au închis seara de festival în aplauzele publicului spectator.

La intrare a fost amenajat câte un stand cu produce tipice pentru fiecare comunitate, vizitat cu mult interes de publicul spaniol. La această manifestare inter‑etnică au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Municipal. Diplomele de de Participare pentru soliștii și formațiile prezente au fost înmânate de pr. Dorin Sas, din partea parohiei organizatoare. A fost evidențiată şi implicarea personală a reprezentantelor fiecărei comunități: dna. Ileana Daniela Moldovan, președintă a Asociației Socio‑Culturale Armonia, dna. Lucyna López Sáez, președintă a Asociației poloneze Ambar și dna. Krystyna Savchak Savchak, în numele grupului etnic ucrainean. Ulterior, toți musafirii au vizitat biserica parohială ortodoxă din Valdemoro, unde a fost servită o agapă cu produse gastronomice tipice.

Prin această reușită organizatorică, s‑a dovedit încă o dată buna conviețuire și respectul reciproc între comunitățile etnice din Valdemoro.

Biroul de Presă al Parohiei Valdemoro

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni