Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 12 Ianuarie 2021 Ora: 15:14

Nezâmbetul

Timpul, altădată șugubăț, se grăbește acum să aducă în grijanie lumina cea dintru început. Așa s-a rânduit la sfat divin, când din nimic toate s-au născut. Subit, mânecă la capătul zenitului și se poticnește iscusit, iar zorii se revarsă lumii celor nedrepți, în mărturia aceleiași iubiri, precum în diminețile celor drepți.

Până ieri, vremea era un pelerinaj al timpului care împărtășea lumii lumina. Azi, timpul leapădă lumii lumina.

Lumina, despărțită din Lumină, se frânge și se sfarmă în aburul întinderilor, abur în care adineauri duhul lui Dumnezeu era. Gonește, biata, spre pământ, către așternutul picioarelor Lui, ca să se odihnească pe icoanele Chipului. Astăzi lumina este confuză, se tulbură în sine ca duhul lui Iisus, rătăcește nebună după hristoși. Caută înfrigurată să-L vadă în ei.

„Unde Te-au ascuns, Hristoase al meu?

Iar aceștia cine sunt?

Adevărat vă spun vouă, nu vă cunosc pe voi!”...

Și îndată lumina se agăță de ochii lor, se ascunse în ei, ultima mărturie vădită a chipului Său. Iubind întunericul mai mult decât lumina, s-au sfătuit, ca odinioară Treimea, să remedieze asemănarea și au adăugat lipsă icoanelor Lui. Au ascuns izvorul cuvântului, căci s-au rușinat de Cuvânt.

Oamenii au iubit întunericul mai mult decât lumina.

Ecce întunericul, uman și înțelegător. El nu face judecată dreaptă, este doar just. Lumina s-a stins în ochii lor şi nu L-au mai cunoscut pe El; adevărul nu și-a mai aflat casă, căci buzele lor erau ținute de acoperământ ca să nu-L mărturisească. 

Pe buzele fără Adevăr, în beznă, nu poate dăinui decât minciuna, tăinuitoare a luminii, și ea înțelegătoare și soră a întunericului. Ziua nu mai stăpânește peste cer, seara îl cucerește dinspre amiază, pătură groasă, jilavă și grea, așter-nându-l ca-ntr-un mormânt. Timpul e sobru, chiar sever. Oftează greu în asfințit și, preț de o ezitare, lasă noaptea să cuprindă ce nu este al ei – lumea întreagă. 

Unde ești tu, chip? 

Dar tu, zâmbet? 

Tu, lacrimă, unde-l înghesui pe Lazăr? ...

’Nainte vreme îngerii mânecau la rugăciune agățându-și un zâmbet, pecete de pe-o ureche pe cealaltă, ca nu cumva să-mprăștie în cosmos durerea morții și a păcatului, zăvorâtă maiestuos în taina lacrimilor lor. Adevărat vă spun vouă, era cea mai sfântă tăgadă!

Teodor-Mihail Gavrilă (https://jlr.ro)

 

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni