Adaugat la: 3 Septembrie 2019 Ora: 15:14

Sfântul Siluan Athonitul

Tu spui: Eu am multe suferințe. Dar eu îți voi spune, sau, mai bine‑zis, Însuși Domnul grăiește: Smerește‑te, și vei vedea că nefericirile tale se vor preface în odihnă, încât însuți te vei minuna și vei zice: Oare de ce înainte atâta mă chinuiam și mă mâhneam? Dar acum te bucuri, căci te‑ai smerit și a venit harul lui Dumnezeu; acum, și de ai ședea singur în sărăcie, bucuria nu te‑ar părăsi, căci în suflet ai pacea de care Domnul zicea: „Pacea Mea dau vouă.” Astfel, fiecărui suflet smerit Domnul îi dă pacea. 

Sufletului mândru Domnul nu i se arată. Sufletul mândru, și de ar învăța toate cărțile, niciodată nu va cunoaște pe Domnul, căci cu mândria sa nu dă loc în sine harului Duhului Sfânt, iar Dumnezeu se cunoaște numai în Duhul Sfânt. 

Nu este ceva mai bun decât a viețui în smerenie și iubire; atunci în suflet va fi o mare pace și nu se va afla înălțare asupra fratelui. De vom iubi pe vrăjmași, în suflet nu va fi loc mândriei, căci în dragostea lui Hristos nu se află semeție. Mândria, ca focul, mistuie tot ce este bun, dar smerenia lui Hristos este de neînfățișat și dulce. 

Când sufletul s‑a dăruit voii lui Dumnezeu, în minte nici mai este ceva în afara lui Dumnezeu, iar sufletul cu mintea curată stă înaintea lui Dumnezeu. 

Doamne, dă noroadelor întregului pământ a cunoaște cât de mult ne iubești Tu și ce minunată viață dai Tu celor ce întru Tine cred.

Cine poartă în sine pacea Duhului Sfânt, o revarsă și asupra celorlalți; iar cine poartă în sine un duh rău, și asupra celorlalți îl revarsă.

Iată legea noastră: de ierți, înseamnă că și ție Domnul ți‑au iertat; dar de nu ierți fratelui, înseamnă că și păcatul tău rămâne cu tine.

Sfântul Siluan Athonitul

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni