Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Dialogul acesta s-a petrecut acum câteva săptămâni într-o şcoală din România, între un psiholog şi un copil de 11 ani. Cred că fiecare român cunoaşte măcar o poveste asemănătoare: familii în care unul din părinţi (sau amândoi) au plecat la muncă în străinătate ca să câştige bani şi să le poată oferi copiilor lor un trai mai bun. Copiii rămân acasă, crescuţi şi educaţi de bunici, unchi, mătuşi... dar cu un dor nepotolit de mângâierile mamei şi de hârjonelile cu tata. Însă acest dor îl resimt uneori chiar şi copiii care nu sunt despărţiţi de părinţii deveniţi bărbaţi şi femei „de carieră”, care îşi petrec foarte mult timp la serviciu, de multe ori din aceeaşi dorinţă, de a-şi asigura o situaţie materială bună, încât „copilului meu să nu-i lipsească nimic” Dar, în ambele cazuri, pe măsură ce timpul trece şi copiii cresc, părinţii îşi dau seama că nu le-au oferit copiilor lor ceea ce le era cel mai necesar: prezenţa şi timpul lor!
Acest dor al copilului de se simţi ocrotit rămâne în fiecare din noi, oamenii mari1 şi iese la iveală mai ales în situaţiile de tulburare, de teamă, atunci când ne dăm seama cât de fragili suntem. Şi dacă copiii aşteaptă, în mod firesc, mângâiere şi ocrotire de la părinţii lor, oamenii mari o aşteaptă de la cei pe care ei îi numesc părinţi: de la preoţii Bisericii. Aşa s-a întamplat şi anul acesta, atât în Franţa, după atentatele din ianuarie2 şi din noiembrie3, cât şi în România, după incendiul dintr-un club bucureştean în urma căruia zeci de tineri au murit şi alte zeci au fost grav răniţi4 (şi care a fost urmat de mişcări de stradă).
„Biserica e mama poporului român.” Am auzit de atâtea ori aceste cuvinte... Le-au auzit şi acei oameni care au ieşit în stradă şi-au scandat tot felul de lucruri (şi) la adresa Bisericii. Sunt convins că nu toţi au făcut-o din răutate sau pentru că au fost manipulaţi. Mulţi din ei sunt tineri şi au undeva înăuntrul lor o căutare autentică, o dorinţă arzătoare de adevăr, de frumos: „Tot omul caută adevărul, caută viaţa, de unde vine şi unde este destinat să meargă”5, Poate că ei nu ştiu mereu cum să-şi exprime aceste căutari, pentru că „omul nu ştie, dar tânjeşte, însetează după ceea ce este adevărul şi neştiind, caută aiurea”6. Strigătele lor nu au fost altceva decât exprimarea faptului că ei simt că aceasta mamă e prea preocupată de cariera sa şi prea absentă din viaţa lor. Poate că această simţire a lor este exagerată, poate că nici ei nu au încercat să meargă spre Biserică cu inima deschisă, aşa cum ei cer slujitorilor Bisercii să meargă spre ei. În orice caz, noi, ca oameni din Biserică, putem privi cu ochi duhovniceşti toate aceste manifestări, le putem vedea ca o chemare la pocăinţă şi la grija ca nu cumva să ajungă să se împlinească spusele părintelui Arsenie Boca: „vine timpul, şi e foarte aproape, când toţi preoţii vor repara bisericile, iar alţii vor construi altele noi, dar nelucrând ei la sufletul omului, vor rămâne bisericile goale, cucuvele vor cânta într-însele”7.
„Degeaba se întorc bogaţi / Copiii sunt prea mari”8. Sunt câteva cuvinte dintr-un cântec, pe care, auzindu-le un tată plecat la muncă în străinatate, n-a putut să spună decât „sunt dureros de adevărate”. Tinerii aceştia au tras un semnal de alarmă şi ne-au arătat ce aşteaptă oamenii de la noi: să lucrăm la sufletele lor, să le fim părinţi. Să ne rugăm Domnului să ne dea dragoste şi dreaptă socotinţă!
Diac. Bogdan Grecu
Note:
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team