Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
În seara de vineri, 31 ianuarie, mai mulţi iubitori de cultură românească, în special de poezia poetului naţional Mihai Eminescu, s-au întrunit în sala de teatru a Casei de Cultură din Collado Villalba pentru a asculta conferinţa doamnei profesor universitar Eugenia Popeangă de la Universitatea Complutense din Madrid. În deschidere, grupul de copii de la Şcoala parohială, condus de doamna preoteasă Elena Mădălina Tabarcia, împreună cu copiii de la Cursul de Limbă Română organizat de Primăria oraşului Collado Villalba şi conduşi de domnişoara Dana Oprica, au recitat câteva poezii ale marelui poet naţional: Revedere, Ce te legeni, O, rămâi, Somnoroase păsăreleşi Cu penetul ca sideful. Apoi doamna conferenţiar ne-a explicat de ce Eminescu este emblema românismului, de ce îl numim poet naţional. Aşa cum spunea domnia sa, Eminescu reuneşte ceea ce putem numi elementele formatoare, fundamentale ale poporului român. Unul dintre aceste elemente fundamentale care formează identitatea noastră este limba.
Alături de Ion Luca Caragiale şi de Ion Creangă, poetul naţional a prelucrat limba română, aducând-o la cea mai înaltă exprimare literară. Dacă până la Eminescu limba română literară avea un statut fragil, odată cu marele poet expresia literar-poetică atinge deplina maturitate, astfel Eminescu devenind creator al limbii române literare. Recurgând la un univers cunoscut tuturor, pădurea, lacul, lumea vegetală, codrul, marea, elemente primare, încărcate de un simbolism intrinsec, poetul creează versuri de o simplitate uimitoare în raport cu bogăţia sintactică a frazelor.
În continuare, doamna profesor a trecut succint în revistă principalele teme eminesciene: dragostea, moartea, geniul, timpul, istoria naţională, prin bine-cunoscuta antiteză trecut-prezent, reînviind în noi universul liric eminescian, exemplificând prin poeziile cele mai cunoscute de către noi, publicul larg, şi a încercat să ni-l descopere şi pe omul Eminescu, publicistul ancorat în epoca în care a trăit.
În încheiere, corul parohiei „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” din Villalba a interpretat Sara pe dealşi Pe lângă plopii fără soţ,iar domnul Ovidiu Mocan din San Lorenzo de el Escorial a recitat poezia Scrisoarea IIIşi poezia Trebuiau să poarte un nume, dedicată lui Eminescu de către poetul Marin Sorescu.
Aşa cum s-a dovedit a fi de-a lungul veacurilor, Biserica trebuie să se arate şi în diasporă propăşitoare de cultură românească. Păstrarea limbii, a identităţii şi culturii româneşti contribuie direct la păstrarea credinţei ortodoxe strămoşeşti.
Acest eveniment cultural românesc a fost organizat de către Asociaţia Plataforma Rumano-Espanola din Collado Villalba, în strânsă colaborare cu parohia noastră. Din partea Primăriei oraşului a participat domnul consilier pe probleme de imigraţie Orfelino Benavidez, iar din partea Colegiului Sociologilor şi Politologilor din Madrid, instituţie colaboratoare cu Primăria oraşului în integrarea comunităţii imigranţilor din localitate, domnul Ramon de Marcos Sanz.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team