Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
O sărbătoare aşteptată, pregătită şi trăită cu bucurie, emoţie şi recunoştinţă
Cronica hramului parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Romainville-Paris începe din săptămâna premergătoare sărbătorii, atunci când – cu mic, cu mare – credincioşi ai parohiei ne-am strâns în biserică pentru a primeni, aşa cum se cuvine, sfântul lăcaş. Femei şi bărbaţi, tineri şi tinere, ne-am dat mâna pentru primele pregătiri indispensabile unui mare praznic.
Apoi, pe parcursul întregii săptămâni, după fiecare zi de muncă istovitoare, credincioşii parohiei au găsit timpul şi energia pentru a face, rând pe rând, toate cele necesare hramului. Gândul că avem bucuria de a primi oaspeţi, că Înaltpreasfinţitul nostru părinte Mitropolit va fi în mijlocul nostru ne-a dat putere şi spor în muncă. O atmosferă de bucurie şi de emoţie crescândă se făcea resimţită în fiecare lucru început şi dus la bun sfârşit, în fiecare dar adus la sfânta biserică.
Joi dimineaţa, pe 30 ianuarie 2014, începând de la ora 6, părintele paroh Mircea Filip a săvârşit Sfânta Liturghie de praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi. La sfârşitul slujbei, părintele ne-a vorbit despre importanţa de a le da copiilor noştri nume de sfinţi. Celor care poartă numele sfinţilor Vasile, Grigorie şi Ioan (prezenţa lor fiind numeroasă la Sfânta Liturghie) le-am urat cu toţii la mulţi ani cu sănătate.
Sâmbătă seara, pe 1 februarie 2014, credincioşii parohiei au venit din nou în număr mare la biserică pentru a se spovedi, aşa cum s-au obişnuit de-a lungul anilor să facă în ajunul fiecărui hram. În acest timp, ultimele detalii se finalizează, biserica se umple de flori, chiar şi copiii participă cu mare bucurie la înfrumuseţarea sfântului lăcaş.
Duminică dimineaţa, în ziua Întâmpinării Domnului, după o noapte scurtă pentru mulţi dintre noi, gospodinele au început să sosească cu bucatele pregătite pentru agapa ce urma să aibă loc după Sfânta Liturghie. De la ora 7.30 părintele paroh a săvârşit taina Sfântului Botez pentru doi copilaşi: Matei şi Maria. La orele 9 biserica era deja plină de oameni, în aşteptarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, a preoţilor slujitori care ne-au onorat cu prezenţa şi cărora le mulţumim încă o dată: părintele protopop Marc-Antoine Costa de Beauregard, pr. Constantin Târziu de la Catedrala Mitropolitană, pr. Isidor Berbecar, venit din România, de la Botiza, pr. Emilian Marinescu de la Reims şi părinţii ierodiaconi Iosif de la Catedrala Mitropolitană şi Grigorie de la sediul Mitropoliei de la Limours.
Copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale l-au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosifcu flori, cu pâine şi sare. Sfânta Liturghie arhierească a fost înălţătoare. Rugăciunile părinţilor slujitori, cântările Sfintei Liturghii, cuvintele de învăţătură ale Părintelui Mitropolit, împărtăşirea credincioşilor şi din nou predica Înaltpreasfinţitului ne-au purtat cu sufletul mai aproape de Dumnezeu. Părintele nostru Mitropolit a vorbit despre viaţa şi activitatea exemplară a Sfinţilor Trei Ierarhi, despre cât de important este să fim atenţi cu cei din jurul nostru, să fim milostivi cu cei săraci, ajutători celor în nevoi, cu sufletul deschis către ceilalţi, lucrători ai faptelor bune şi păstrători ai dreptei credinţe, aşa cum au fost întreaga lor viaţă sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur. Le-a mai reamintit Părintele nostru Mitropolit tinerilor cât de important este să-şi păstreze curăţia trupească şi să se ferească de minciuna în care trăieşte societatea zilelor noastre. Apoi, părintele paroh Mircea Filip a luat cuvântul pentru a-i mulţumi Înaltpreasfinţitului Iosif pentru binecuvântarea de a fi venit în mijlocul nostru. De asemenea, pentru a exprima recunoştinţa faţă de dragostea pe care Părintele Mitropolit ne-o arată neîncetat, părintele Mircea Filip i-a oferit Înaltpreasfinţitului un dar din partea parohiei de la Romainville.
După ce toţi credincioşii prezenţi au participat la agapa cu bucate tradiţionale, pregătite cu multă dragoste de doamnele din parohie, un număr de aproximativ cincizeci de credincioşi am avut cinstea de a ne aşeza la masă în jurul Înaltpreasfinţitului, pentru a ne hrăni din sfaturile sale. S-au angajat discuţii interesante şi pline de folos duhovnicesc, în special legate de educaţia copiilor şi a tinerilor, de primejdiile ascunse sau făţişe ale lumii în care trăim, aflată departe de Dumnezeu. S-au pus întrebări dificile şi chiar „provocatoare", spre exemplu: „Dacă Sfinţii Apostoli ar fi avut acces la internet acum 2000 ani, credeţi că l-ar fi folosit?". Iar răspunsul a venit pe loc: „Da. Nu trebuie să ne ferim de mijloacele de comunicare pe care oamenii le-au inventat, ci trebuie să le folosim cu înţelepciune, pentru a-i aduce la cunoştinţa lui Hristos şi pe cei care nu Îl cunosc"
După o zi atât de încărcată de trăire duhovnicească, ne-am întors la casele noastre preamărindu-L pe Dumnezeu şi pe Sfinţii Trei Ierarhi care ne-au binecuvântat cu o zi de hram aşa de înălţătoare şi ne-au întărit în credinţa noastră strămoşească.
„Ce voi răsplăti Domnului pentru toate câte mi-a dat mie? Paharul mântuirii voi lua şi numele Domnului voi chema” (Psalmul 115).
SFINŢII TREI IERARHI: VASILE, GRIGORIE ŞI IOAN
Pe 30 ianuarie, la răsărit de soare,
Venim împreună la 'nchinare
„Slavă” să cântăm,
Până jos să ne 'nchinăm.
Şi astăzi să-i slăvim
Pe cei ce îi cinstim
Şi-n genunchi să-i lăudăm
Şi cântările să le 'nălţăm.
Pe Hristos să-L întâmpinăm
Şi în braţe să-L purtăm,
Căci în Templu a intrat
Şi în inimă ne-a purtat.
A VENIT MITROPOLITUL IOSIF
În zi de sărbătoare
A venit cu noi la închinare
Păstorul cel bun
Şi nu pot să vă spun
Bucuria de acum
Că astăzi ne-am rugat
Lui Dumnezeu Împărat.
Împreună să-i mulţumim
Păstorului celui ce îl iubim.
Noi toţi vă mulţumim
Şi din suflet vă iubim
Şi împreună vă pomenim,
Că Hristos a vrut să ne întâlnim.
Damian FILIP (7ani)
Poezie din partea lui Damian către Înaltpreafinţitul Părinte Iosif, Romainville, Întâmpinarea Domnului 2014
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team