Adaugat la: 16 Decembrie 2013 Ora: 15:14

Sarbatoarea Sfinţilor Cosma și Damian la Mulhouse, Franţa, 1 noiembrie 2013

Parohia din Pulversheim, Mulhouse a fost astăzi îmbrăcată în haine de sărbătoare. Ea a prăznuit ziua protectorilor şi mijlocitorilor săi, Sfinţii Cosma şi Damian. A fost o zi deosebită, deoare­ce au fost aduse şi aşezate în biserică moaştele celor doi sfinţi patroni. La Sfânta Liturghie să­vârşită de un sobor de preoţi au participat cre­dincioşi din Franţa, Elveţia şi Germania.

Chemarea smerită a Sfinţilor Cosma şi Damian a reunit în comuniune de rugăciune cre­dincioşi şi pelerini, iar sfintele lor moaşte au unit cerul cu pământul în iubirea veşnică a lui Hristos pentru oameni. Pelerinii şi credincioşii s-au în­chinat cu mare evlavie, credinţă şi nădejde la sfintele moaşte, rămăşiţele pământeşti ale vieţu­irii duhovniceşti a sfinţilor în această lume.

Aceste sfinte odoare au fost primite în dar de la Episcopia catolică din Essen, Germania. Aici au fost aduse în anul 854 de la Roma de Sfântul Alfrid, care a închinat acest oraş Sfinţilor Cosma şi Damian. Alte părţi din moaştele lor se află la Madrid, la Roma, în Sicilia, precum şi în Franţa, la mănăstirea din Brageac.

Aceşti doi sfinţi au trecut la Domnul în se­colul al treilea după Hristos. În calendarul ortodox sunt pomeniţi trei perechi de fraţi Cosma şi Damian: la 1 iulie, la 17 octombrie şi la 1 noiembrie. Ei sunt numiţi doc­tori fără de arginţi, deoarece au practicat medici­na fără a primi vreo plată. De aceea, ne sunt exem­ple de fapte bune şi de mărturisire a credinţei într-o lume din ce în ce mai secularizată.

Parohia din Pulversheim a fost înfiinţată în anul 2003 şi biserica actuală a fost sfinţită cu hra­mul celor doi sfinţi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 10 aprilie 2011.

În aceste zile de mare bucurie şi binecuvân­tare, Îi aducem mulţumire lui Dumnezeu şi sfin­ţilor Săi Cosma şi Damian, doctori fără de arginţi.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni