Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Data de 9 noiembrie 2013 a constituit un prilej de mare bucurie pentru toţi românii iubitori de Biserică şi neam care locuiesc în insula de smarald, Irlanda: aniversarea a 75 de ani de viaţă ai vrednicului, bunului şi râvnitorului slujitor de origine irlandeză, părintele Godfrey O’Donnell.
Această prăznuire a avut ca intenţie precisă prinosul nostru de recunoştinţă faţă de un om căruia i se datorează extraordinar de mult, adică înfiriparea - şi nu numai - misiunii ortodoxe româneşti în Irlanda. Prin tactul, inteligenţa, prin mărinimia sa „boierească” faţă de toţi românii şi clericii ortodocşi români, dar şi prin capacitatea de a menţine relaţii de frăţietate cu celelalte confesiuni creştine din Dublin, părintele a reuşit să facă istorie în viaţa comunităţii ortodoxe române de aici.
De aceea, am crezut de cuviinţă să prezentăm câteva crâmpeie de gânduri despre viaţa acestui părinte minunat şi foarte generos.
Provenind dintr-o familie catolică şi fă- cându-şi şcoala la iezuiţi (în 1957 se alătură acestui ordin, ca mai apoi să fie trimis în Franţa şi în Statele Unite ale Americii pentru a-şi continua studiile), părintele Godfrey O’Donnell a fost atras încă de tânăr de „parfumul” Ortodoxiei. După mai bine de un sfert de secol de slujire în Biserica Catolică (într-o parohie din nordul Dublinului), a decis să îmbrăţişeze Ortodoxia (1985), primit fiind, împreună cu viitoarea sa soţie, Ruth O’Donnell, de către comunitatea ortodoxă greacă din Dublin. Desigur, această convertire a fost rodul multor întâlniri cu numeroase personalităţi ortodoxe, care au avut un rol covârşitor în traiectul său spiritual.
În preajma anilor 2000, când imigraţia română în Irlanda a devenit tot mai masivă, s-a simţit nevoia acută a înfiinţării unei comunităţi ortodoxe româneşti. În 1999, părintele Godfrey O’Donnell îl întâlneşte, în Franţa, pe Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale. Întâlnirea s-a dovedit a fi providenţială. Nu după mult timp, cu binecuvântarea si din iniţiativa
Înaltpreasfinţitului Iosif, au început demersurile concrete pentru înfiinţarea unei parohii ortodoxe române în capitala Irlandei, care să depindă canonic de Patriarhia Română.
La scurt timp după înfiinţarea primei parohii ortodoxe româneşti (într-o capelă a unui colegiu din centrul Dublinului - Belvedere College), părintele Godfrey O'Donnell a fost hirotonit diacon de către Preasfinţitul Siluan, care în vremea aceea era Episcop-vicar al Mitropoliei noastre. A slujit în această treaptă sacerdotală vreme de 4 ani (2000-2004), după care a fost hirotonit întru preot de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif. În perioada 2004-2010 a slujit ca preot misionar în biserica Christ Church din Lesson Park, lăcaş de cult găsit, după îndelungi căutări, datorită perseverenţei doamnei preotese Ruth şi a generozităţii Bisericii Metodiste Anglicane. Din iunie 2010, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, părintele Godfrey O'Donnell este transferat la nou-înfiinţata parohie Dublin II - Blanchardstown, partea de vest, unde s-au stabilit majoritatea românilor.
Father Godfrey, aşa cum îl cunoaşte tot românul ortodox din Dublin, a manifestat o deschidere exemplară şi consecventă faţă de românii care au emigrat în Irlanda, ajutându-i pe fiecare în parte cu un sfat bun sau cu o recomandare generoasă, care să ajute la obţinerea permisului de şedere legal ce înlesneşte accesul la serviciile oferite de statul irlandez. Acelaşi „braţ întins" l-a oferit, total dezinteresat şi cu multă dragoste, fiecărui cleric ortodox român care a luat calea pribegiei pentru a-şi sluji fraţii întru credinţă şi neam.
Pentru întreaga slujire, „cu timp şi fără timp", a Bisericii Ortodoxe Române şi a valorilor neamului nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif a găsit că este potrivit ca, la acest ceas aniversar, părintelui Godfrey O'Donnell, secondat de inimoasa şi înţeleapta preoteasă Ruth, să-i fie conferită cea mai înaltă distincţie bisericească a Mitropoliei noastre: Crucea mitropolitană.
Această distincţie i-a fost conferită duminică, 10 noiembrie 2013. Într-un cadru festiv, după Sfânta Liturghie şi slujba de Te-Deum, prezenţi fiind toţi preoţii ortodocşi români din Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, dar şi preotul ortodox al comunităţii ruse din Dublin, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie Mureşeanul, din încredinţarea şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, a citit rugăciunea de hirotesie întru iconom stavrofor, înmânându-i părintelui Godfrey O'Donnell crucea şi gramata mitropolitană, ca semn de cinstire şi preţuire pentru întreaga sa slujire. Totodată, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie Mureşeanul a transmis tuturor celor de faţă, cler şi popor, sentimentele de preţuire şi profundă recunoştinţă ale Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, cel care a făcut posibil ca bucuria noastră să aibă atâta aură de frumuseţe şi lumină, precizând că „noi, românii, ştim nu doar să cerem, ci şi să fim recunoscători faţă de toţi cei care împărtăşesc cu noi din bunătatea, înţelepciunea şi dragostea lor”.
Din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, dar şi a parohiei unde slujeşte, părintele Godfrey O'Donnell a primit o icoană cu Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, pictată de către preoteasa Georgeta Simion, un rând de veşminte preoţeşti şi un coş de flori, 75 de trandafiri roşii, având inscripţionată, cu trandafiri albi, vârsta sărbătoritului. După acest moment emoţionant a urmat agapa şi un frumos program artistic de muzică tradiţională românească.
Pentru toate aceste bucurii şi împliniri Îi mulţumim lui Dumnezeu, dar şi Părintelui nostru Mitropolit Iosif, Preasfinţitului Ignatie Mureşeanul şi credincioşilor noştri, care ne sunt întotdeauna aproape, iar părintelui Godfrey O'Donnell şi doamnei preotese Ruth le adresăm urarea Ad multos annos!
Pr. Raul Simion, Dublin, Irlanda
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team