Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 16 Octombrie 2013 Ora: 15:14

Primul hram al Parohiei „Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora” din Imola

Duminică, 22 septembrie 2013, a XVIII-a duminică după Rusalii, Preasfinţitul Pă­rinte Episcop Siluan a slujit în parohia „Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora” şi „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Imola, păstorită de părinte­le Doru Vasile Gârboan.

Deşi înfiinţată de mai puţin de un an, credincioşii au venit în număr foarte mare să partici­pe şi să se bucure împreună la prima Sfântă Liturghie Arhierească, cu ocazia primului hram al parohiei. Hramul Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora este mai rar întâlnit. Din câte ştim, suntem singura parohie cu hramul acesta din Patriarhia Română. Acesta a fost acordat de către Preasfinţitul Siluan odată cu înfiinţarea parohiei, dintr-o dorinţă personală a sa, avută încă din copilărie, inspirat fiind de lucrarea pastorală a tatălui său, după cum ne-a măr­turisit în cuvântul de învăţătură; şi cu atât mai mult cu cât momentul de început al parohiei noastre coincidea cu perioada în care se prăznuiau Sfintele Muceniţe, 10 septembrie. Voit-au Sfintele Muceniţe să fie astfel!

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficia­tă de către Preasfinţitul Părinte Siluan, împreună cu un sobor de preoţi din Episcopia noastră, dar şi din alte Episcopii din România, invitaţi ai parohiei noas­tre. A fost prima Liturghie arhierească săvârşită în nou înfiinţata parohie. Preasfinţitul Părinte Siluan a tâlcuit pe- ricopa evanghelică a zilei, cea a Pescuirii minunate. „Dumnezeu vine în ceea ce fa­cem noi (...). Domnul vine şi ne întâmpină în situaţiile în care nouă nu ne ies planurile, noi ne pregătim, ne rânduim, vrem să facem tot ce se poate ca să primim ceea ce trebuie să pri­mim, dar nu funcţionează. Într-o situaţie ca aceasta vine Domnul şi îi întâmpină şi îi întâl­neşte pe cei ce erau pe apă (...). Foarte im­portant când facem ceva, copii şi toţi cei mari, să facem ceva serios, pentru că 40 şi ceva de ani de comunism ne-au obişnuit să facem lu­crurile de mântuială (...). În nepăsare, în ori­ce lucru am face, Dumnezeu nu ne întâlneş­te, nu prinde peştele în nepăsare. Şi de ai lucra la cel mai nedrept patron, «să îţi faci lucrul tău ca pentru Dumnezeu, nu ca pentru oa­meni», zice Sf. Apostol Pavel, pentru că Dumnezeu te răsplăteşte şi te binecuvântea­ză, iar dacă le faci de mântuială, ca şi cum tu vrei să-l pedepseşti pe acela care te-a pedep­sit, îţi faci singur dreptate şi Dumnezeu nu îţi mai dă dreptatea Lui odată ce ţi-ai făcut-o tu pe a ta, căci de aceea zicem «Dreptatea Ta este dreptate în veac şi Cuvântul Tău este Adevărul». Aşadar, Domnul vine şi te întâl­neşte acolo unde te străduieşti să îţi faci trea­ba bine (...).”

În timpul Sfintei Liturghii, spre surprin­derea şi bucuria tuturor, Preasfinţitul Părinte Siluan l-a hirotesit pe părintele paroh Doru Vasile Gârboan întru treapta de iconom sta­vrofor, primind binecuvântarea de a purta cru­cea şi bederniţa.

La terminarea slujbei, la invitaţia părinte­lui paroh, a sosit Excelenţa Sa Tommaso Ghirelli, episcopul catolic de Imola, pentru a-l saluta personal pe Preasfinţitul Siluan şi comunitatea ortodoxă română din Imola.

Preasfinţitul Siluan a mulţumit Excelenţei Sale pentru modul în care primit comunita­tea ortodoxă şi pentru că i-a oferit posibilita­tea de a avea un locaş de cult în care să se roa­ge şi în care să fie săvârşite sfintele slujbe pentru credincioşii ortodocşi români din zona aceasta.

Din partea comunităţii, părintele Doru l-a asigurat pe episcop de tot sprijinul comunită­ţii ortodoxe din Imola, ca „partener de nădej­de” în toate demersurile la care comunitatea ortodoxă din Imola va fi solicitată, „pentru ca viaţa creştinilor din Imola şi împrejurimi să fie una mai bună”.

Preasfinţitul Siluan a adresat binecuvân­tări parohiei „Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora”, preotului, colaboratorilor şi credincioşilor ei.

După ce Preasfinţitul Siluan a binecuvântat şi a dăruit fiecărui credincios care a participat la slujbă iconiţe, s-a plecat la Seminarul catolic din Imola pentru agapa frăţească, unde 400 de credincioşi şi preoţi sosiţi şi din alte parohii l-au întâmpinat pe ierarh cu cântarea: „Pre Stăpânul".

Masa a fost pregătită şi oferită cu multă dragoste de către credincioşii parohiei noastre în cinstea şi cu binecuvântarea Sfintelor Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora.

„Bucură-te, treime sfântă a muceniciei feciorelnice, întru Slava Celui care v-a preaslăvit" sunt cuvintele scrise de credincioasele noastre pe tortul oferit anticipat Preasfinţitului Siluan cu ocazia prăznuirii Sfântului Siluan Athonitul al cărui nume îl poartă cu cinste, prăznuire care va avea loc pe 24 septembrie. Alături de urările „Întru mulţi ani!", Preasfinţitul a mai primit şi o icoană cu chipul Sfântului Siluan Athonitul, pictată de către câştigătoarea Premiului de ex­celenţă la desen, Petronela Butnariu (16 ani), premiu acordat în cadrul atelierului desfăşurat în luna iulie 2013 la Tabăra de creaţie şi educaţie religioasă din Gainazzo, Modena.

Mulţumim Domnului pentru toate bucuriile de care ne-a învrednicit pe toţi şi le rugăm pe Sfintele Muceniţe să ne păzească cu ale lor sfinte rugăciuni!

Mulţumim Preasfinţitului pentru dragoste şi binecuvântări şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să-l ţină sănătos şi îndelungat în zile!

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni