Adaugat la: 5 August 2013 Ora: 15:14

Pomenirea soldaţilor români la Soultzmatt

După o tradiţie împământenită de mai mulţi ani, în prima duminică după sărbătoarea Înălţării Domnului se săvârşeşte pomenirea soldaţilor români căzuţi în Primul Război Mondial, la cimitirul militar românesc de la Soultzmatt din regiunea Alsacia, Franţa. Anul acesta, duminică, 16 iunie, parohia „Sfinţii Cosma şi Damian” din Pulversheim, Mulhouse, Franţa, în frunte cu părintele paroh Emil Tanca, au fost organizatorii acestui eveni­ment. Sfânta Liturghie şi Slujba Parastasului au fost săvârşite de către Preasfinţitul Ignatie, arhiereu-vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, alături de alţi preoţi şi diaconi din Franţa. Credincioşii au fost numeroşi, venind din Franţa şi Germania.

Preasfinţitul Ignatie, în predica sa, a vor­bit despre unitatea Sfintei Treimi ca model al unităţii de dragoste dintre oameni. În înche­ierea comemorării, părintele paroh Emil Tanca a subliniat „necesitatea de a ne cunoaşte isto­ria, de a şti cine suntem, de a ne cunoaşte ră­dăcinile şi de a ne afirma identitatea”, având ca pildă jertfa ostaşilor români.

Din documentaţia pusă la dispoziţie de primăria oraşului Soultzmatt reiese că sfinţi­rea cimitirului a avut loc la 9 aprilie 1924, în prezenţa suveranilor României: Regele Ferdinand I şi Regina Maria. La baza crucii monumentale, la dorinţa Reginei Maria, au fost fixate patru plăci de marmură cu urmă­toarele inscripţii în limbile română şi france­ză: „Soldaţi români! Departe de patria voas­tră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin”. Aici au fost (re)înmormântaţi 678 soldaţi români luaţi prizonieri în Transilvania, care s-au stins între 1917 şi 1918 în urma regimului inuman (pri­vaţiuni, foame, tortură) impus de germani. 553 de morminte sunt individuale. În alte două morminte comune (de la unul lipseşte inscripţia de la baza cru­cii) se află osemintele a 125 de prizonieri („un întreg detaşa­ment român”),care au murit de frig în noaptea de 27 spre 28 ia­nuarie 1917 la Steinbrunn-le-Haut. În data de 30 august 1919, oraşul Soultzmatt a dă­ruit României platoul de la Val du Pâtre (Valea Păstorului), pe care odinioară fusese amplasat lagărul prizonierilor români şi unde a fost amenajat ulterior actualul cimitir militar român.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni