Adaugat la: 1 Decembrie 2008 Ora: 15:14

Resurse, dicţionare şi enciclopedii online şi pe computer

Dacă până acum câţiva ani Internetul era în principal un instrument sau un mijloc de comunicare, astăzi el a devenit cu siguranţă şi un mijloc de informare, real şi competitiv atunci când ştim să-l utilizăm cum trebuie (fără să-l idealizăm, fără să-l demonizăm).

Resurse, dicţionare şi enciclopedii online şi pe computer

Pentru aproape orice întrebare, o căutare pe Google (bine făcută pe termenii cheie) întoarce răspunsuri competente, chiar dacă nu întotdeauna direct comparabile cu marile enciclopedii tipărite. Dacă ne mai şi descurcăm în marile limbi de circulaţie mondială – în primul rând engleza –, enciclopedii adevărate s-au publicat şi în format electronic în ultimii ani pe web (pentru chestiuni de istorie a creştinismului, de pildă, una din cele mai cunoscute resurse pe web este The Catholic Encyclopedia – aceasta şi alte resurse în engleză, cum ar fi unele scrieri ale Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, la adresa http://www.newadvent.org/).

Un utilizator avizat al Internetului a trebuit să observe că între primele rezultate ale căutărilor (cu Google, Yahoo sau alte motoare de căutare reputate) se găsesc mai tot timpul articole din Wikipedia. Wikipedia.org este o enciclopedie liberă colaborativă în peste 100 de limbi, şi care numără în momentul când scriu acest articol (noiembrie 2008) peste 2.623.000 articole în engleză şi peste 118.000 articole în limba română. Articolele din Wikipedia se află în topul căutărilor în motoarele de căutare tocmai pentru că sunt considerate cel mai adesea resurse de valoare, în care se încearcă o prezentare obiectivă şi o utilizare serioasă a surselor. Criticile la adresa Wikipediei ţin în principal de o utilizare a ei fără discernământ şi fără consultarea unei a doua surse, independente.

După modelul Wikipediei, un preot ortodox american a creat în 2004 www.OrthodoxWiki.org . Astăzi proiectul acestei enciclopedii ortodoxe s-a extins la 10 limbi, şi sute de clerici şi teologi ortodocşi sunt contributori. Versiunea engleză – http://en.orthodoxwiki.org/ – propune azi peste 2.800 articole, iar cea în limba română – http://ro.orthodoxwiki.org/ – peste 1.100 articole de istorie, spiritualitate, teologie ortodoxe. OrthodoxWiki.org este actualmente unul din cele mai mari şi mai de valoare proiecte ortodoxe de pe Internet, şi se dezvoltă cu repeziciune în bogăţie şi calitate.

Proiectele colaborative precum Wikipedia.org şi OrthodoxWiki.org s-au născut din nevoia şi din conștiința unor oameni de a nu fi doar consumatori de informaţie, ci şi „împărţitori” sau contributori de cunoaştere în cadrul unor proiecte colaborative.

O altă resursă utilă de tip dicţionar este http://dexonline.ro/ Proiectul DEX online, iniţiat în anul 2001, cuprinde astăzi circa 370.000 de definiţii de cuvinte, provenind din mai mult de 20 de dicţionare ale limbii române. Această bază de date de definiţii poate fi utilizată şi offline cu ajutorul unor progrămele – http://dexonline.ro/tools.php – uşor de instalat, de folosit şi de adus la zi. Dintre ele, cel mai performant este Maestro DEX – care poate fi descărcat de la adresa http://www.tranzactiibursiere.ro/maestro/ –, care însă ocupă aproape 500 Mo spaţiu pe hard disk. Dacă este prea mult pentru computerul dvs., veţi prefera poate programul http://dixit.sourceforge.net/ (Dixit).

Pr. Iulian Nistea

UPDATE (decembrie 2010): Mai multe programe utilitare legate de DEX online la http://dexonline.ro/unelte

Resurse, dicţionare şi enciclopedii online şi pe computer

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni