Adaugat la: 1 Octombrie 2010 Ora: 15:14

Internet şi consumerism

Consumerismul este o „ordine socio-economică” (tendință, practică, mod de a proceda și, finalmente, de a fi) contemporană care se fundamentează pe crearea și sporirea nejustificată, fals-justificată, artificială a dorinței de a cumpăra sau de a consuma.

Din punct de vedere creștin, consumerismul este o nouă formă de îmbuibare generalizată, a minții în primul rând.

Modalitatea concretă prin care este excitată dorința de a avea este publicitatea (engleză: advertising): publicitatea prin ziare și reviste, publicitatea prin radio și TV, iar astăzi, din ce în ce mai mult într-o lume globalizată, prin Internet.

Exemple:

Dușul. După ce toată lumea a fost pusă de acord asupra necesității evidente de a avea un duș, prin publicitate suntem convinși că un duș cu bule sau un duș cu mai multe tipuri de curgere a apei ne este necesar, căci e mai plăcut, mai odihnitor, mai sănătos, la fel de ieftin etc.

iPhone-ul de la Apple. Diferitele variante ale iPhone-ului au văzut lumina în iunie 2007, februarie 2008, iulie 2008, iunie 2009 și iunie 2010. De fiecare dacă compania și resellerii ei au convins publicul cu cât mai avansat și mai bun este noul model. Ne lăsăm seduși de tehnologie, dar dacă ar fi să ne întrebăm cât folosim cu adevărat din toată tehnologia integrată unui smartphone, pentru cea mai mare parte dintre noi răspunsul onest s-ar situa probabil la nivelul unui procent de 10%.

Însă consumerismul, după cum îi spune și numele, nu se referă doar la cumpărare, ci este o atitudine, o tendință gurmandă, de îmbuibare generală care se extinde și la aspecte ale vieții omului, care pot fi legate într-un fel sau altul de „consum”.

Consumatori suntem și pe Internet. Consumăm informația de pe diferitele situri internet, din wikipedia sau din OrthodoxWiki.org – enciclopedia ortodoxă online, care conține astăzi peste 1600 articole în limba română (și către 3500 de articole în engleză sau 800 articole în franceză). Cifrele de vizitatori ai ro.OrthodoxWiki.org arată că mai puțin de 1% dintre noi ne punem problema de a da ceva înapoi (comunității, celorlalți, aproapelui), de a deveni colaboratori sau contributori ai unei enciclopedii libere și utilă multora. Deși pentru noi, creștinii, Scripturile sfinte spun: „Mai fericit este a da decât a lua” (Faptele Sfinţilor Apostoli 20, 35), și în viața „reală” de zi cu zi și pe Internet (care e cât se poate de real) preferăm să luăm, să luăm, să luăm, să consumăm, să consumăm, să consumăm.
 

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni