Adaugat la: 1 Ianuarie 2009 Ora: 15:14

Programe gratuite pentru securitatea şi optimizarea computerului

Creştinii au probleme de conştiinţă, mă gândesc, atunci când folosesc programe piratate (plus alte dezavantaje şi pericole). Dar astăzi sunt softuri/programe gratuite performante pentru toate nevoile (uneori bazice, alteori chiar avansate), programe pe care le folosesc chiar şi firmele serioase. Sunt alţii pentru care folosirea programelor piratate este aproape un steag de mândrie, de luptă împotriva corporatismului etc... Dar şi aceştia din urmă trebuie să ştie că dezvoltarea programelor în licenţă liberă („open source”, în principal) sunt adesea un şi mai bun mijloc de protest împotriva corporatismului!

În decursul ultimilor 10 ani, multe am încercat pe computerele pe care le-am utilizat (totdeauna vorbesc aici de PC şi sistemele de exploatare Windows), aşa că scriu acest articol, după ce am răspuns la multe mesaje private de ajutor de la prieteni. Aşadar, propun nişte selecţii, pe categorii, şi numai cu programe gratuite.

Lista care urmează foloseşte aprecierile şi recomandările mai multor surse serioase de pe net, cum ar fi de pildă Cnet – http://www.cnet.com/ –, FileHippo – http://www.filehippo.com/ –, dar şi situri guvernamentale franceze (Franţa este pe primul loc în lume la utilizarea programelor libere!).

Deja un prim sfat: Pentru fiecare categorie în parte, este suficient să vă instalaţi un singur program! Nu vă încărcaţi computerul peste măsură şi peste nevoile reale, nici măcar cu programe potenţial utile.

Antivirus

Dacă nu folosiţi deja un program antivirus plătit (şi la zi, nu expirat), atunci trei sunt azi antiviruşii (free) cei mai apreciaţi:

Firewall

Dacă nu folosiţi încă un firewall serios, sau dacă folosiţi doar firewall-ul Windows-ului, e timpul să treceţi la programul gratuit şi foarte performant (doar să vedeţi cum funcţionează) ZoneAlarm Free: http://www.filehippo.com/download_zonealarm_free/ sau vă alegeţi alte firewall'uri din lista propusă de FileHippo: http://www.filehippo.com/software/firewalls/.

Oricare din acestea veţi folosi, e important de ştiut că specialiştii în securitate consideră firewall-ul chiar mai important decât anti-virusul în ziua de azi, şi absolut indispensabil pentru cineva căruia îi pasă de securitatea computerului său.

Viaţă privată şi anti-spioni

Micii spioni (spyware) trimit informaţii despre folosirea internetului şi a computerului personal spre surse care utilizează apoi aceste informaţii în scopuri comerciale (în principal, ca să nu intrăm în zona paranoiacă a lui „Big Brother”). Spionii mici pot deschide calea spionilor mai mari, iar spionii mari deschid porţi şi ferestre pentru viruşi adevăraţi. Aşa că folosirea unui program anti-spioni este serios recomandată de toţi specialiştii în securitate pe net. Aceste programe trebuie puse la zi şi rulate cam o dată pe săptămână.

Un astfel program, care e de mai multă vreme (şi azi încă) considerat un „must” (nelipsit), este Ad-Aware. Ultima ediţie/versiune este Ad-Aware 2008 – http://www.filehippo.com/download_ad-aware/.

Completaţi-l cu SpywareBlaster ca mijloc preventiv (acesta trebuie doar pus la zi din când în când –  o dată pe săptămână, de exemplu –, şi activată protecţia, nimic altceva) – http://www.filehippo.com/download_spywareblaster/.

Acestea ar trebui să ajungă; dar dacă doriţi o alternativă la Ad-Aware, luaţi Spybot Search & Destroy: http://www.filehippo.com/download_spybot_search_destroy/.

Curăţarea regiştrilor şi alte utilitare de sistem

Cu instalarea şi dezinstalarea programelor, precum şi cu folosirea în general a computerului, multe informaţii sunt stocate în „profunzimile” sistemului Windows, numiţi regiştri (registry). Sistemul citeşte aceste informaţii ori de câte ori porneşte, iar informaţiile eronate sau neutile îi încetinesc performanţele. De aceea, programatorii au creat programe de curăţare a regiştrilor (registry cleaners) sau alte programe utilitare de sistem (system utilities).

În acest domeniu însă, alegerea unor programe nu mai este atât de simplă, deoarece aceste tipuri de programe au diferite grade de „agresivitate” a investigaţiei.

Pe de altă parte, aceste programe nu e nevoie să le folosiţi des, de obicei o dată pe lună este suficient (exceptând cazurile speciale de multe instalări şi dezinstalări de programe, teste etc.).

Iată câteva din aceste programe:

Unul din cele mai apreciate astăzi este CCleaner: http://www.filehippo.com/download_ccleaner/. Este un program care integrează mai multe utilitare de curăţare a sistemului şi are multiple opţiuni de scanare a computerului.

Un alt astfel de progrămel practic este EasyCleaner (de la ToniArts): http://personal.inet.fi/business/toniarts/ecleane.htm.

În fine, un program de curăţire a regiştrilor, considerat ceva mai „agresiv” (dar pe care eu îl folosesc fără probleme), este Free Window Registry Repair: http://www.regsofts.com/free_registry_repair/.

O să vedeţi, toate aceste programe mai fac şi alte operaţii utile de curăţare a computerului.

În fine, un program care face mai multe astfel de operaţii, şi recomadat utilizatorilor de CNet.com, este Advanced SystemCare, versiunea 3. Apărută în noiembrie 2008, această versiune ia locul lui Advanced WindowsCare Personal edition, integrând o mulţine de alte utilitare de sistem şi îngrijire a computerului, ceea ce îl poate transforma într-un program „totul în unul” (exceptând antivirus şi firewall).

Defragmentare hard-disk

Din diferite motive, sistemul de exploatare Windows nu scrie întotdeauna bine ordonat informaţia pe hard-disk (discul dur), şi atunci un du-te-vino al citirii informaţiei încetineşte activitatea computerului. De aceea, trebuie făcută din când în când (o dată pe lună e suficient) o reamenajare a acestei informaţii cu un soft de „defragmentare a discului dur”. Deşi un astfel de soft există în Programe->Accesorii->Sistem, CNet recomandă un program bun şi gratuit: Auslogics Disk Defrag: http://www.auslogics.com/disk-defrag/index.php. De altfel, a Auslogics veţi mai găsi şi alte programe free eventual utile: http://www.auslogics.com/en/software.

Memoria RAM

Memoria RAM este memoria cu acces aleator a computerului – a se vedea pentru detalii http://ro.wikipedia.org/wiki/RAM –, care dă, împreună cu procesorul şi placa video, viteza de reacţie şi de lucru a computerului.

Un program gratuit (pentru Windows XP) care eliberează din memoria RAM utilizată non-necesar sau abuziv de alte programe deschise, este FreeRAM XP Pro, un program recomandat de CNet: http://www.yourwaresolutions.com/software.html#framxpro.

Aceasta ar fi o listă cu utilitare de bază pentru PC-ul Dvs. Eu folosesc sau am folosit aceste programe, unele de mai mulţi ani, şi pot să le recomand! Totuşi, cum spuneam şi în nota de la începutul articolului, nu este necesar să folosiţi mai mult decât un program din fiecare categorie, ca să nu vă încărcaţi peste măsură computerul.

În fine, pentru a ţine toate aceste programe la zi, fără să vă pierdeţi prea mult timp cu căutarea update-urilor, folosiţi programul Update Checker propus de FileHippo.com: http://www.filehippo.com/updatechecker/

Acum, că sunteţi „blindaţi” împotriva răului, navigaţi cu pace şi folos pe net.

Pr. Iulian Nistea

 

ADUCERE LA ZI (decembrie 2010): După doi ani, acest articol poate sta încă în picioare! Desigur, între timp softurile despre care s-a vorbit aici au ajuns la variante mai avansate, dar tot cam ele sunt în capul listei pentru ceea ce fac. Este însă de remarcat tendința „fac-totum” în securitate, cu câteva suite deja foarte cunoscute, cum ar fi:

- http://www.iobit.com/advancedsystemcareper.html

- http://www.wisecleaner.com/wiseregistrycleanerfree.html

- http://www.filehippo.com/download_ccleaner/

- http://www.glarysoft.com/products/utilities/glary-utilities/

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni