Adaugat la: 1 Septembrie 2009 Ora: 15:14

Aducerea la zi (update)

Programele sunt pentru computer ceea ce sunt hainele pentru om: diferite şi utile pentru diferitele situaţii şi nevoi. Şi precum hainele le îngrijim, le spălăm sau le cârpim, tot aşa şi programele de pe computer trebuiesc îngrijite.

Principala formă de îngrijire a programelor din computerele noastre este aducerea lor la zi, update în engleză. Aducerile la zi astupă (cârpesc) diferite falii de securitate ale programelor, le sporesc compatibilitatea cu sistemul de operare (Windows, Linux etc.) şi unele cu altele, le măresc stabilitatea şi fiabilitatea în funcţionare.

Windows Update
Cei care folosiţi sistemul de operare Windows, aveţi invariabil în Start -> Programe, în partea de sus, „Windows Update”. Dacă feceţi click acolo, vi se va deschide navigatorul Internet Explorer în pagina de aduceri la zi Microsoft : http://update.microsoft.com/ Nu trebuie decât să urmaţi indicaţiile pas cu pas ca să faceţi toate aducerile la zi ale sistemului de operare (sub rezerva că îl aveţi autentic, nu piratat, desigur).

Sistemul de operare Windows este ca o clădire imensă, cu multe birouri (programele), cu o întreagă infrastructură invizibilă nouă dar foarte importantă, şi desigur cu multe uşi şi ferestre. Prin aceste uşi şi ferestre (numite port-uri) iese şi intră informaţia, şi ele trebuie securizate regulat ca să facă faţă noilor invenţii şi şmecherii ale hackerilor care încearcă sistematic să penetreze în computere spre a fura informaţie sensibilă sau confidenţială (cum ar fi parolele). Această securizare regulată a sistemului de operare se face prin Windows Update. De asemenea, aducerile la zi ale sistemului de operare privesc şi „infrastructura” care face posibilă o mai rapidă şi mai stabilă funcţionare a programelor de pe computer.

Update la programe
Aducerea programelor la zi (versiuni mai noi) nu este un moft sau un capriciu. Aceasta le sporeşte compatibilitatea, stabilitatea şi fiabilitatea în funcţionare. Şi pentru ca să nu fim nevoiţi a căuta update-uri pentru fiecare program în parte, marile situri de download (descărcare) de programe au inventat progrămele utilitare care fac acest lucru.

FileHippo.com - http://www.filehippo.com/ - are un „Update Checker” simplu de instalat şi de folosit : http://www.filehippo.com/updatechecker/ Acest progrămel ştie să scaneze computerul, să detecteze dacă programele sunt la zi, şi să propună update-uri cu un singur click.

Software Informer are şi el un astfel de progrămel utilitar : http://software.informer.com/ Puţin mai complex decât „Update Checker” de la FileHippo.com, cunoaşte în schimb o listă mai completă de programe.

De asemenea, dacă folosiţi regulat Download.com - devenit http://download.cnet.com/ - şi sunteţi un utilizator înregistrat, puteţi alege a primi un email de informare ori de câte ori apare o nouă variantă a unui program descărcat prin intermediul acestui site.

Iulian Nistea

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni