Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
În general, oamenii încearcă să înţeleagă de ce sunt nefericiţi, de ce se îmbolnăvesc, de ce nu ajung să se căsătorească, de ce nu pot avea copii... Şi lista unor astfel de nedumeriri – legitime, de altfel – poate continua la nesfârşit. Şi atunci apar inevitabil următoarele întrebări: unde este Dumnezeu în toate acestea, de ce mă lasă să mă chinui în felul acesta, de ce nu face nimic ca să mă ajute, doar este Atotputernic şi, mai ales, se spune despre El că ne iubeşte. Şi astfel încercăm de cele mai multe ori, cu mintea noastră, să dăm răspunsuri logice, pertinente la aceste întrebări.
Pentru omul credincios, însă, lucrurile se simplifică de la sine: el ştie că „viaţa duhovnicească nu se desfăşoară la nivelul minţii, la nivelul prejudecăţilor, al cunoştinţelor sale teoretice: sunt de acord, nu sunt de acord, este corect, nu, este ilogic. Important nu e să fii de acord sau nu, ci important este să nu fii în minte. A trăi prin minte înseamnă a trăi în timp, înseamnă a întreba: când? până când? de ce eu/mie"[1]. „Noi n-am primit duhul lumii", spune Sfântul Apostol Pavel, „ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaştem cele dăruite nouă de Dumnezeu; pe care le şi grăim, dar nu în cuvinte învăţate din înţelepciunea omenească, ci în cuvinte învăţate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovniceşti oamenilor duhovniceşti. Omul firesc nu primeşte cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie şi nu poate să le înţeleagă, fiindcă ele se judecă duhovniceşte".[2] Atunci când nu opui rezistenţă, ci te abandonezi, te laşi purtat şi ghidat de mâna lui Dumnezeu, găseşti odihnă sufletească. Ştii şi ai încredere că Dumnezeu poartă de grijă. Înţelegi că viaţa de aici nu este singura realitate: „Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El"[3].
Asta nu înseamnă că viaţa de aici nu trebuie trăită şi că nu trebuie să te bucuri de ea. Problema este că noi vrem ca ea să fie într-un anumit fel, şi ea nu este. Lăsarea în purtarea de grijă a lui Dumnezeu desigur că nu rezolvă pe loc problemele cu care ne confruntăm la un moment dat în viaţa noastră (boală, suferinţă, durere). Ele pot rămâne în continuare realităţi foarte concrete, însă pot fi depăşite şi, mai mult decât depăşite, biruite pe un alt plan, şi anume acela al credinţei. O cântare de la slujba înmormântării spune: „Cei ce aţi umblat pe calea cea strâmtă şi cu chinuri[4];toţi care în viaţă crucea ca jugul aţi luat şi Mie aţi urmat cu credinţă; veniţi de luaţi darurile care am gătit vouă şi cununile cereşti"[5]. Dumnezeu ştie că viaţa de aici este presărată cu greutăţi, neputinţe, încercări, El Însuşi trăind concret această experienţă[6]. Dar este şi o răsplată a omului care a răbdat. Răbdarea celui credincios este lăudată şi răsplătită, şi aici pe pământ, şi în viaţa viitoare[7]. Aici, pentru că fortifică spiritul, omul „iese din egoism şi se deschide lui Dumnezeu[8] şi oamenilor. Iar a te deschide lui Dumnezeu înseamnă de fapt a-L găsi[9]. Căci egoismul, prea multa încredere în forţele proprii şi în propria înţelepciune sunt cele care ne opresc de cele mai multe ori să căutăm ajutor la celălalt, fie că e vorba de un semen al nostru, fie că este vorba de Dumnezeu Însuşi. „Dumnezeu ca iubire", spune Părintele Stăniloae, „lucrează totdeauna cu iubire. Iar iubirea nu creează niciun rău. A socoti pe Dumnezeu cauza durerii şi a morţii este o rătăcire esenţială, o adevărată injurie la adresa Lui"[10].
Şi atunci ce este de făcut? „E necesar să înveţi trezvia, rugăciunea tăcută, închinarea tăcută; să trăieşti prin rugăciune, şi nu prin minte. Cel ce se abandonează este asemenea unei oglinzi. Oglinda nu are preferinţe, nu discriminează: pe acesta îl voi reflecta, iar pe celălalt nu. Cel ce se supune se supune în toate, nu pentru că este de acord sau pentru că i se pare logic, ci pentru că s-a abandonat pur şi simplu Proniei"[11]. Şi, ca să ajungi să nu mai condiţionezi fericirea şi împlinirea vieţii personale de ceva sau de cineva, trebuie să înveţi să-L iubeşti în primul rând pe Dumnezeu. El este Totul. Ce lipsă mai poate avea cel care are „Totul" adică cel care-L are pe Dumnezeu?
Dumnezeu Se propune ca soluţie la orice problemă a omului, de orice natură ar fi ea (sufletească sau trupească): „Iată, Eu stau la uşă şi bat”. Deci, „cine are urechi de auzit să audă"... şi apoi să deschidă.
Note:
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team