Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Septembrie 2008 Ora: 15:14

Comunicat de presă (Episcopia Europei de Nord)

Comunicat de presă al Episcopia Europei de Nord cu ocazia întronizării Preasfinţitul Macarie Drăgoi, cel dintâi episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Comunicat de presă (Episcopia Europei de Nord)

Duminică 6 iulie 2008, a avut loc în Catedrala Episcopală a Bisericii Ortodoxe Sârbe din Stockholm ceremonia de întronizare a celui dintâi episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfinţitul Macarie Drăgoi. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, de Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, de Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale şi de alţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe Surori, fiind înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor de stat din România şi ţările scandinave, reprezentanţii Bisericilor Evanghelică Luterană şi Romano-Catolică, monahi şi credincioşi din ţară şi din Peninsula Scandinavă, precum şi o delegaţie numeroasă de tineri îmbrăcaţi în port naţional, din satul natal al Preasfinţitului Macarie, Spermezeu, jud. Bistriţa Năsăud, care au cântat şi în cadrul Sfintei Liturghii.

Răspunsurile la Liturghia arhierească au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, condus de Pr. Prof. Dr. Vasile Stanciu, care a susţinut în aceeaşi zi de la ora 18.30 în sala festivă a Catedralei Episcopale Sârbe şi un concert de muzică bisericească şi folclor românesc.

După citirea Gramatei Mitropolitane, Înalt Preasfinţiţii Mitropoliţi Nifon şi Serafim i-au înmânat Preasfinţitului Macarie însemnele noii sale demnităţi episcopale, apoi l-au aşezat în tronul arhieresc. Înaltpreasfinţitul Nifon a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Doamna Ambasador în Suedia, Victoria Popescu, a prezentat mesajul Preşedintelui României, Traian Băsescu, iar Domnul Consilier Guvernamental, Adrian Lemeni, pe cel al Primului Ministru, Călin Popescu Tăriceanu. După cuvântul Înaltpreasfințitului Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, întâiul episcop al românilor din Europa de Nord şi-a prezentat în cuvântarea sa priorităţile pastorale în noua sa slujire şi a mulţumit celor prezenţi la eveniment precum şi tuturor celor care au contribuit la formarea sa duhovnicească şi intelectuală:„Sprijinindu-mă pe rugăciune şi pe slujirea liturgică, vin aici în mijlocul dumneavoastră spre a vă fi păstor, părinte şi frate, tuturor preoţilor şi credincioşilor români din această parte a Europei, asigurându-vă de toată disponibilitatea, jertfelnicia şi dragostea mea. Adăugând la toate acestea râvna şi devotamentul frăţiilor voastre, cred că eparhia noastră poate deveni o adevărată vatră de unitate şi spiritualitate românească. Întrucât episcopia noastră este compusă din comunităţi răsfirate şi aflate în minoritate în întreaga Peninsulă Scandinavă, o să avem ca prioritate atât unitatea întru credinţă a românilor din nordul Europei, cât şi statornicirea legăturilor de convieţuire şi colaborare cu celelalte comunităţi confesionale şi etnice. Se impune să avem în atenţie în special tinerii, mulţi dintre ei născuţi aici sau plecaţi de timpuriu din ţară, care au nevoie să li se împărtăşească atât credinţa, cât şi limba şi tradiţiile strămoşilor noştri, ca moştenire binecuvântată. De aceea socotim că episcopia noastră trebuie să devină un centru de cultură şi spiritualitate românească, menit să polarizeze toţi factorii capabili să susţină această nobilă lucrare care înseamnă: şcoli parohiale, activităţi sociale, culturale şi duhovniceşti, o catehizare susţinută în rândul credincioşilor şi o deschidere spre dialog cu celelalte Biserici.”

         Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa din 22 octombrie 2007, analizând solicitările venite din partea parohiilor ortodoxe române din Suedia, Norvegia şi Danemarca, a aprobat înfiinţarea şi organizarea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm. Românii ortodocşi stabiliţi în Peninsula Scandinavă au fost în atenţia Patriarhiei Române încă din anii '70, când în pofida condiţiilor grele de atunci, le-a trimis preoţi pentru a le acorda asistenţă religioasă şi duhovnicească şi a organiza din punct de vedere bisericesc aceste comunităţi. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luând act de hotărârea Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, din 23 februarie 2008, a ales în data de 5 martie 2008, cu 42 din 45 de voturi, ca episcop al acestei eparhii, pe Părintele Macarie Drăgoi, Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Preacuvioşia Sa a fost hirotonit arhiereu în data de 2 mai 2008, cu prilejul Praznicului Izvorul Tămăduirii, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de către Înaltpreasfinţitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului; Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul românilor din Germania, Europa Centrală şi de Nord; Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Alba-Iuliei şi de alţi ierarhi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 

Secretariatul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord

Comunicat de presă (Episcopia Europei de Nord)

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni