Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 14 Decembrie 2019 Ora: 15:14

Satul românesc omagiat la cea de a noua ediție a Festivalului „Din dragoste pentru frumos”

Festivalul „Din dragoste pentru frumos”, organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, este deja o referință culturală pentru românii care locuiesc în Franța. Cea de a noua ediție a acestei manifestări culturale a marcat împlinirea a 70 de ani de la înființarea, în anul 1949, a Eparhiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale de către vrednicul de pomenire mitropolitul Visarion Puiu (1879-1964), şi a fost dedicată satului românesc, tematică aleasă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentul, organizat în cadrul Departamentului Cultural al Mitropoliei (responsabil fiind pr. Emilian Marinescu, consilier cultural), a avut loc în perioada 16-20 octombrie în mai multe biserici ale comunității ortodoxe române din regiunea pariziană.

Regina Maria, coroană a portului românesc

Deschiderea oficială a festivalului și seara de gală au avut loc duminică, 13 octombrie, la Ambasada României din Franța, în prezența a numeroase personalități, printre care Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu al României, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, Excelența Sa dl Luca Niculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Franceză, Excelența Sa dl Adrian Cioroianu, Ambasadorul României la UNESCO, dna Sandra Pralong, Consilier de Stat în Administrația Prezidențială, dna Ruxandra Mărăcineanu, Ministrul Sporturilor în Guvernul Republicii Franceze etc. Alocuțiunile rostite au avut în prim-plan atât rolul activităților culturale organizate de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale pentru românii ce locuiesc în Franța, cât și personalitatea reginei Maria a României, susținătoare și iubitoare a valorilor tradiționale românești. Momentele speciale ale serii au fost vizionarea filmului documentar Regina Maria, coroană a portului românesc, realizat de Apostolia TV în colaborare cu Televiziunea Română, concertul susținut de rapsozii populari Teodora Purja, Lenuța Purja și Sergiu Purja Negrean, care au interpretat câtece populare din regiunea Năsăudului, și vernisarea expozițiilor Regina Maria, suflet de borangic (obiecte din colecțiile Muzeului Țăranului Român, datorate doamnelor Irina Ricci, Adina Nanu, Iriana Pop-Jora şi Alexandra Marinescu-Sav) și Crinii Reginei (pictură de Horia Paștina).

Miercuri, 16 octombrie, la biserica parohiei „Sfinții Dimitrie și Ioan” din Drancy a avut loc un concert de muzică tradițională al rapsozilor populari Teodora Purja, Lenuţa Purja şi Sergiu Purja Negrean. Participant la acest eveniment, Î.P.S. Iosif a amintit că acest concert, la ceas de seară, i-a făcut pe cei prezenți să se simtă „ca la o șezătoare, în care am auzit pricesne, cântece de cătănie, de nuntă, de dor” și le-a dorit celor trei cântăreți din Agrieș (Bistrița-Năsăud) să păstreze și să transmită și generațiilor următoare frumoasele tradiții ale țăranului român, precum și dragostea de țară.

Satul românesc. De la tradiție de reînviere

Festivalul a continuat joi, 17 octombrie, în biserica parohiei „Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva” (catedrala Saint-Sulpice). Au fost vernisate expoziția antropologică și etnografică Veșnicia s-a născut la sat, precum și expoziţia de pictură și fotografie Tradiție și modernitate (Camelia Popa-Ionescu și pr. Ioan Gînscă). În aceeaşi zi, dl academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a susținut conferința „Satul, esența spiritului istoric românesc”, în care a amintit că trebuie „să luăm valorile perene ale satului și să le ducem mai departe, pentru a nu trasforma totul într-o lume urbană. Esența acestei lumi este comuniunea, iar comuniunea se face mai bine în aglomerările mai mici decât în cele mari.” 

Evenimentele de vineri, 18 octombrie, s-au desfășurat tot la biserica de la Saint-Sulpice, în prezența Preasfințitului Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale. Tematica serii (Sat tradițional sau comunitate rurală? Reînvierea satului prin acțiuni culturale de redescoperire a valorilor tradiționale) a fost ilustrată de conferința d-lui arhitect Șerban Sturdza, intitulată „Momentul istoric ca pretext”, de atelierul de creaţie „Batem fierul la conac” și de lansarea mai multor cărţi pe teme legate de arta fierăriei în satul românesc. Totodată, pe esplanada catedralei Saint-Sulpice a avut loc un moment artistic în care au fost evidențiate dansurile tradiționale cu măști, specifice sărbătorilor de iarnă (Crăciunul și Anul nou), moment susţinut de grupul artistic din Ilva Mare (Bistriţa), coordonat de prof. Pavel Berengea, şi de grupul Ursul lui Gavrilă din Asău (Bacău), coordonat de Daniel Nicodim.

Catedrala Mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris a fost gazda evenimentelor de sâmbătă, 19 octombrie, organizate sub deviza Ce putem face pentru satul românesc? Şcoală, cultură, tradiţie, în cadrul cărora au avut loc conferințele d-lui Peter Hurley („O radiografie a satului românesc de azi”) și a soților Virgil şi Adriana Scripcariu, creatorii Şcolii de la Piscu, intitulată „Muzeul sătesc: o cameră bună a comunității”. Manifestările au cuprins și o lansare de carte, Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor (vol I), apărută sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Prezent la eveniment dl Adrian Cioroianu, Ambasadorul României la UNESCO, a amintit că în satul românesc „apar inițiative de multe ori surprinzătoare, ceea ce modifică deseori în bine peisajul. Am văzut astfel de schimbări din Tulcea până în Transilvania. Poate că în acest fel suntem creatori ai patrimoniului sătesc de mâine, iar ideea ca atare a Bisericii Ortodoxe Române, de a dedica acest an satului, mi se pare admirabilă, măcar din perspectiva faptului că, dacă vom căuta la rădăcina fiecărui român, vom găsi un țăran și o țărancă.” O serie de ateliere de olărit și creație populară au fost organizate pentru copii, iar activitățile au fost încununate de un nou moment artistic: „Capra”, „Ursul” și alte dansuri tradiționale cu măști. 

Duminică, 20 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi din regiunea pariziană, în prezența a numeroși credincioși români ce locuiesc în Paris și împrejurimi, a săvârșit la Limours (unde se află reședința mitropolitană) slujba Sfintei Liturghii. A urmat apoi un concert-spectacol la care au participat grupul de dans Junii Sibiului, grupul de muzică tradițională Ștefan Vodă (Basarabia), grupul de dans tradițional cu măști din Ilva Mare (Bistrița) şi grupul de dans tradițional Ursul lui Gavrilă din Asău (Bacău). Un moment in memoriam Dumitru Fărcaș a fost susținut de artiștii Dan Gîdea (la taragot) și Dan Zahan (la acordeon).

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni