Adaugat la: 6 Septembrie 2012 Ora: 15:14

Stagiul de artă bizantină de la Namur

La mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Namur, Belgia, a avut loc în luna august (21 august ‑1 septembrie) un stagiu de iconografie bizantină, ai cărui coordonatori au fost asistent dr. Sorin Albu de la Facultatea de Arte Plastice din Cluj‑Napoca şi soţia sa, Niculina Albu.

 

Stagiul de artă bizantină de la Namur

Stagiul s‑a desfăşurat ca un curs de artă bizantină, Sorin Albu fiind şi cântăreţ de muzică bizantină şi având şi noţiuni temeinice de arhitectură bizantină. Astfel, în timpul cursului, studenţii s‑au bucurat să înveţe multe lucruri despre arta bizantină creştină în general, de la începuturi şi până azi. La stagiu au participat iconari din România, din Spania şi din Belgia, majoritatea fiind începători în arta iconografiei. De aceea, Sorin Albu a început cu noţiunile de bază ale desenării unei icoane, am continuat apoi cu pregătirea blatului – de această parte s‑a ocupat Niculina – şi apoi Sorin ne‑a învăţat cum se pictează chipul, veşmintele şi mâinile sfinţilor. 

Cursul a fost o unire armoniosă de filosofie a icoanei, de pictare de icoane şi de muzică bizantină. Am avut multe discuţii despre ce este icoana, cum se pictează o icoană, despre prezenţa lui Dumnezeu în viaţa noastră şi despre rugăciune. În plus, ne‑am plimbat împreună la Namur şi în împrejurimi – mănăstirea este înconjurată de o oază de verdeaţă şi chiar are în apropiere o pădure; toate aceste întâlniri şi convorbiri au făcut să se lege prietenii adevărate care ne‑au bucurat. Fiecare iconar a primit o diplomă de participare la acest stagiu.

Am lucrat până în ultima zi, când am vernisat icoanele şi le‑am expus în biserica din satul Vedrin; a fost o ocazie pentru maici să‑i cunoască pe săteni şi pe preotul catolic Jean Martens. După venisajul care a avut loc la biserica din sat, icoanele au fost aduse la mănăstire şi aşezate în biserică pentru a putea fi văzute şi de închinătorii români veniţi duminică la mănăstire.

Stagiul de artă bizantină de la Namur

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni