Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 15 Septembrie 2017 Ora: 15:14

Tabăra Tismana seria II, 26 iulie- 4 august 2017

Dragi cititori ai revistei Apostolia,

Noi, echipa temerară de la Tismana 2 (50 de copii şi 15 animatori), tocmai ne-am întors acasă după o nouă aventură! Pe 26 iulie am coborât din nou, voioşi, ancora la tabăra Tismana şi n-am mai ridicat-o până pe 4 august! Deşi în timpul acesta am fost extrem de ocupaţi, am ţinut regulat un jurnal de bord, sub forma unui blog; cei dintâi cititori ai noştri au fost cei de acasă, care alergau seara la telefoane şi calculatoare să acceseze linkul nostru şi să vadă ce-am mai postat. Vă împărtăşim jurnalul nostru şi vouă, să vedeţi ce facem noi, Robinsonii, pe insula noastră de vacanţă, şi poate că veţi prinde chef să veniţi cu noi la anul!

26 IULIE

Pregătirile pentru Tabăra Tismana se desfășoară cu intensitate. Primii copii sosesc în tabără. Abia așteptăm să-i cunoaștem și să petrecem cu ei zile bogate.

Bloggerii zilei:

Maria Scripcariu (10 ani, România): „Cel mai mult mi-a plăcut când ne-am cunoscut colegii de cameră. Abia aștept ziua de mâine!”

Ianis Logofătul (10 ani, România): „Astăzi cel mai mult mi-a plăcut să mă joc afară. Colegii mei de cameră sunt din patru țări. Pentru mâine cel mai mult îmi doresc... să mă joc în continuare.”

27 IULIE

Astăzi a avut loc deschiderea oficială a taberei! Noi, animatorii, ne-am prezentat copiilor, apoi am stabilit împreună regulile pe care le vom respecta în tabără: nu vorbim urât, respectăm animatorii, suntem punctuali, păstrăm camera curată şi câte şi mai câte! De azi lucrăm pe echipe! Efectivul taberei s-a împărţit în 5 grupe (pe vârste): Sfântul Nicolae (copiii de 6 ani), Sfânta Parascheva (7-8 ani), Sfântul Gheorghe (9 ani), Sfântul Nicodim (10-11 ani) şi Sfântul Siluan (cei mai mari). Am făcut exerciţii şi jocuri pentru a ne cunoaşte mai bine, am povestit despre sfântul ocrotitor al grupei noastre şi ne-am jucat, am dansat, am cântat cu entuziasm şi bucurie.

După-amiază am vizitat mănăstirea Tismana, iar seara am participat la slujba de sfinţire a casei în care locuim. Ah, ce încântare să ne stropească pe toţi pe cap cu aghiazmă şi să trecem din cameră în cameră, cântând cât ne ţinea gura „Mântuieşte, Doamne”! Şi ce necaz pe noi dacă n-aveam paturile făcute! De mâine începem atelierele! Rămâneţi în continuare alături de noi, să aflaţi cu ce ne vom îndeletnici în zilele care urmează!

De la Tismana, Cu drag, Noi

Bloggerii zilei:

Sabrina Gyenes(12 ani, Austria) și Anna Maria Schrodis (11 ani, Austria): „Astăzi a fost o zi foarte specială, pentru că am fost la mănăstirea Tismana. Ne-am cunoscut colegii de grupă, noi suntem în grupa Sfântul Siluan. Am jucat diferite jocuri de comunicare. Mulțumim că citiți blogul.”

Sophie Banat(12 ani, Franţa): „Azi ne-am distrat grozav când preoții au trecut să sfințească camerele și eu nu aveam patul făcut și aveam lucrurile peste tot. Deci a trebuit să facem curat super repede și ne-am amuzat pe cinste!”

28 iulie

A mai trecut o zi. Suntem din ce în ce mai ocupaţi! Am început atelierele: dimineaţă, Comunicare (grupa Sf. Siluan), Teatru, Pictură de icoane pe sticlă. După-amiază s-a adăugat şi atelierul muzical – chitară şi alte instrumente. Grupa Sfântul Siluan a făcut şi o mică drumeţie. În rest, aflaţi despre noi că suntem bine! Tot mai bine şi mai veseli, de când am mai căpătat un înger păzitor. Vreţi să ştiţi cum? Am început jocul Îngeraşului! Am scris numele tuturor pe bileţele şi fiecare dintre noi a tras la sorţi un bileţel ca să aflăm de cine vom avea grijă în secret, punându-i daruri şi mesaje frumoase de încurajare în plicul de la poşta îngeraşului. Şi uite-aşa învăţăm la Tismana să ne fim îngeri unii altora. Cam atât despre noi. Ne pregătim să începem şi campionatele! Dacă sunteţi curioşi să ştiţi la care din ele vom participa, rămâneţi aproape!

Pe curând, Echipa Tismana 2 

Bloggerii zilei:

Maria Chindriș (11 ani, Franţa): „Astăzi am făcut atelier de muzică. Cei care aveau instrumente au cântat la ele și cei care nu aveau au cântat cu vocea. Părintele Răzvan Ionescu și Vasile Chindriș au cântat la chitară, părintele Aron Bucur la tobă și părintele Răzvan Gască a filmat. A fost destul de greu să cântăm fiindcă eu am cântat la flaut, dar era destul de amuzant.” 

Crișan Raluca (12 ani, România): „Nu mă așteptam să ne înțelegem atât de bine cu copiii și cu animatorii. Aceștia sunt foarte de treabă și amuzanți cu noi.” 

29 IULIE

Bună dimineațaaa! Noi am început ziua cu mult entuziasm! Rugăciune, înviorare, mic dejun. În continuare, suntem nerăbdători să vedem ce ne-au pregătit astăzi coordonatorii atelierelor de comunicare, pictură și teatru. Pe curând, Echipa Tismana 2

Bloggerii zilei:

Ioan Gafencu (13 ani, Austria): „Mă bucur de locul în care suntem și de natura pe care o găsești aici. Particip zilnic la atelierul de comunicare, dar mi-a venit gândul să mă înscriu și la pictură sau teatru.”

Petru Călin Albulescu (9 ani, Marea Britanie): „Mă bucur că mi-am facut patru prieteni încă din prima zi. M-am bucurat de vizita la mănăstire. Mi-a plăcut mult atelierul de icoane, îl pictez pe Sfântul Nicolae.”

30 IULIE

Duminica… în familie! Astăzi ne-am trezit mai devreme decât de obicei, la ora 8 am participat la Sfânta Proscomidie şi apoi la Sfânta Liturghie. Ne-am împărtăşit TOȚI, asta după ce în ultimele două zile ne-am spovedit… TOȚI! Apoi am plecat în excursii, grupele mari la drumeție prin pădure spre schitul Cioclovina de Jos, cei mici la parcul de distracții unde au călărit, au sărit pe trambulină etc. După o scurtă odihnă la amiază, au început campionatele (care încă se desfășoară, deci nu vă putem anunța câștigătorii): badminton, tras cu arcul, tenis de masă, cel mai bun șuteur. Mâine facem excursie cu autocarul...

Bloggerul zilei:

Ştefan Lavric (11 ani, România): „Astăzi m-am distrat de minune. Am participat la două campionate, badminton și tir cu arcul. La ambele am pierdut, din păcate… Am mai fost într-o excursie la schitul Cioclovina, a fost destul de greu deoarece urcușul a fost abrupt și lung, dar totuși, într-un final, bineînțeles că am ajuns. Cam asta a fost ziua.”

31 IULIE

Drumeții, impresii, aventuri... Astăzi am început ziua în mod inedit, ne-am făcut toaleta de dimineață în... deplasare, la hotelul Tismana, fiindcă, din cauza unor lucrări la reţea, în tabără nu curgea apa. Asta nu ne-a împiedicat să pornim voioși în excursie cu autocarul, spre Târgu Jiu și Mănăstirea Lainici. La Târgu Jiu am vizitat ansamblul Calea eroilor al lui Constantin Brâncuși, am admirat Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Fără Sfârşit. La fiecare dintre ele ne-am așezat în cerc, am rostit o rugăciune pentru cei care și-au jertfit viața pentru unitatea credinței și a neamului românesc și am ținut câte un moment de reculegere. Am pornit apoi spre Mănăstirea Lainici, un loc cu o încărcătură spirituală aparte. Aici am luat masa și am ascultat prezentarea mănăstirii de către unul dintre călugări. La sfârșit am primit daruri din partea părintelui stareț. Acum ne-am întors în tabără, ne bucurăm de impresiile zilei și de... apa curentă!

Bloggerii zilei:

Aaron-Darius Hușleag (12 ani, Franţa), Edouard Hușleag (11 ani, Franţa): „Astăzi mi-au plăcut plimbarea la magazin, mănăstirea Lainici, atmosfera din autocar, vizita la monumentele lui Brâncuși. Până acum mi-au mai plăcut campionatele, timpul liber și urcarea la schitul Cioclovina.”

Mario Schrodis (13 ani, Austria): „Astăzi mi-a plăcut cel mai mult când am fost la Lainici și mi-a mai plăcut modul simplu, dar bine expus al părintelui călugăr, mi s-a părut interesant modul cum este așezată Coloana Infinitului. Dacă stai jos și te uiți la ea ai impresia că nu se mai termină.”

1 AUGUST

Dimineața zilei de astăzi a început cu rugăciune și înviorare. La rugăciune s-a citit o pericopă (fragment) din capitolul 21 al Evangheliei de la Ioan; în partea finală a capitolului este un frumos dialog între Mântuitorul Hristos și Apostolul Petru. Întreita întrebare „Mă iubești?” l-a mâhnit pe Petru, aducându-i aminte de întreita sa lepădare. Părintele ne-a arătat importanța pocăinței și a părerii de rău sincere pentru păcatele făcute. Copiii au ascultat şi au răspuns cu entuziasm întrebărilor lui. Acum pregătirile sunt în toi pentru Seara talentelor.

Cu drag, Noi, Echipa Tismana 2

AUGUST

Salutare din nou de la Tismana! Suntem în plină activitate cu atelierele de pictură, comunicare și teatru. Între timp a început și campionatul de șah.

Cu drag, Noi, Echipa Tismana 2

AUGUST

Ultima seară... Ne-am bucurat împreună cu voi, o parte dintre cititorii noştri, de spectacolul de teatru, de vernisajul expoziţiei de icoane, de cântecele de la focul de tabără... Mulțumim tuturor, ne revedem în 2018!

Blog la final:

Cristina Chindriş (animator, Franţa): „9 zile la Tismana au fost 9 zile de cer senin, atât de senin că a pătruns în inimi şi în priviri, spulberând temeri, nelinişti, îndoieli... 9 zile după care cei mari, care am încercat să dăruim clipe frumoase copiilor, suntem surprinşi de cât de multe ne-au dăruit ei nouă!”

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni