Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 2 Ianuarie 2019 Ora: 15:14

Vindecarea omului cu mâna uscată

Hristos osândește cu tărie formalismul și fățărnicia
 
(Mt 12, 9-14 ; Mc 3, 1-6 ; Lc 6, 6-11)

Hristos, Cuvântul Tatălui, Și-a petrecut cea mai mare parte a celor trei ani de misiune străbătând Israelul și vorbind, arătând cugetele lui Dumnezeu, Tatăl Său ceresc, căci aceasta a fost misiunea pe care I-a încredințat-o El. În același timp, a săvârșit multe minuni pentru a da mărturie de faptul că era Fiul lui Dumnezeu, și deci că era Dumnezeu. O mare parte dintre aceste minuni sunt vindecări, pentru a arăta bunătatea lui Dumnezeu și rostul misiunii Sale, care era aceea de a vindeca pe Om de boala sa dintâi – păcatul – și de a-l mântui de moartea cea veșnică, dar acestea vor folosi și spre a da o învățătură duhovnicească. Așa se petrece și în cazul de faţă, unde vom vedea că Hristos avea acest plan și că S-a îngrijit, dimpreună cu Tatăl și cu Duhul, de a săvârși aceste vindecări în chip pedagogic. Această minune seamănă mult cu cea a vindecării bolnavului de idropică1, și ar fi folositor să le comparăm.

Minunea a fost istorisită de cei trei Sinoptici și comentată, printre alții, de Sf. Ilarie de Poitiers, de Sf. Ambrozie de Milano și de Sf. Ioan Gură de Aur. Nu pare a fi citită duminica în diferitele rituri.

Învățătura pe care vrea să o dea Hristos privește înțelesul adevărat și duhovnicesc al Sabatului, care va fi o piatră de poticnire între „evrei” și El.

La cei trei Sinoptici, scena se petrece la începutul misiunii Domnului. La Sf. Matei, care este în general cel mai precis și cel mai exact în ceea ce privește cronologia, ea se petrece după sfaturile de misiune pe care le-a dat celor Doisprezece (cap. 10) și după elogiul făcut de El lui Ioan Botezătorul (cap. 12). Dar este un lucru care apare identic la cei trei – ceea ce este destul de rar în Evanghelie – și faptul că evenimentul care se petrece înaintea minunii, și care îngăduie învățătura lui Hristos, este același, și privește sabatul: Domnul străbate un câmp cu ucenicii Săi în ziua de sabat și, cum le era foame, aceştia smulg spice [care se presupune că erau de grâu], le zdrobesc și mănâncă făina2. Acest lucru ni se poate părea fără importanță, dar Fariseii, care sunt mereu la pândă după cele mai mici fapte și gesturi ale lui Hristos, pentru a-L putea ataca, află și Îi reproșează vehement că „fac ceea ce nu se cuvine să facă sâmbăta”. Probabil că ei asimilau acest gest cu munca profană3. Domnul îi ceartă cu tărie, amintind că regele David – referință absolută pentru evrei –, fiindu-i foame pe când era urmărit de oamenii regelui Saul, intrase în cortul mărturiei [care a fost înaintea Templului] și mâncase „pâinile punerii înainte”, care se cuveneau preoților4, arătându-le că preoții, în Templu ,călcau rânduiala sâmbetei (Templul era imens, ei mergeau mai mult decât era îngăduit și multe dintre faptele lor nu erau strict religioase)5. Şi sfârșește (la Sf. Matei) amintind ceea ce Sfântul Duh spusese prin gura prorocului Osea (6, 6): „Milă voiesc, iar nu jertfă”, şi mai zicând că „sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă6; prin urmare, Fiul Omului este Domn și al sâmbetei [adică stăpân al sâmbetei]” (Mc 2, 27-28), de aceea mai zice El (Matei, 12, 6): „Ci grăiesc vouă că mai mare decât templul este aici” (adică Cel pentru Care s-a zidit Templul, Fiul lui Dumnezeu, Mesia).

Minunea care ne privește se petrece chiar după aceasta și va încununa învățătura Sa dinaintea întregului popor.

La cei trei Evangheliști ea are loc într-o zi de sâmbătă și într-o sinagogă, probabil cea din Capernaum, unde Domnul se ducea adesea, și unde cunoștea pe toată lumea: mergea acolo în fiecare sâmbătă pentru a participa la slujbă și pentru a învăța. Este foarte probabil că Hristos a fost însărcinat de șeful Sinagogii să citească Scriptura și să o comenteze, după cum vedem în cazul Sinagogii din Nazaret, la Lc (4, 16-17), căci era un rabin faimos.

În mulțimea de față erau și câțiva farisei, aşezaţi în primul rând, siguri de ei. Iar Sinopticii spun că mai era în acea mulțime și „un om având mâna uscată”: aceasta înseamnă probabil că avea un braț paralizat, care se atrofiase din lipsă de exercițiu, și a cărui mână, inertă, spânzura trist, ceea ce era un handicap important, mai ales într-o vreme în care totul se făcea manual.

„Cărturarii şi fariseii Îl pândeau de-l va vindeca sâmbăta, ca să-I găsească vină”, precizează Sf. Marcu și Sf. Luca.  Aici Evangheliștii spun lucruri diferite: la Sf. Matei, într-adevăr, cărturarii și fariseii Îl iscodesc pe Iisus pentru a vedea dacă „se cade a vindeca sâmbăta”. Trebuie să recurgem la tradiție, care ne dă un plus de informație: ea spune că fariseii ar fi adus pe ascuns acest om neputincios pentru a-L ispiti pe Iisus și spre a vedea dacă va încălca sâmbăta vindecându-l. Acest lucru este confirmat de Sf. Luca, la care găsim că „El știa gândurile lor” și deci capcana care I se întinsese.

Hristos le-o ia aşadar înainte și îi înfruntă pe față: îi cere omului infirm să se ridice, în mijlocul adunării, și pune această întrebare gravă tuturor: „ce se cade sâmbăta: a face bine sau a face rău? A scăpa un suflet sau a-l pierde?”. Ce chip extraordinar de a pune adevăratele întrebări! El le pune într-un fel cu totul pozitiv, și nu în termenii a ceea ce este interzis, și cu totul duhovnicesc, și nu în termeni juridici sau regulamentari, orientându-i numai către țel (intenția profundă, roadele căutate), adică într-un chip cu adevărat dumnezeiesc și care exprimă cugetul dumnezeiesc. Să mai adăugăm și că astfel se precizează ceea ce mai târziu se va numi păcat prin omisiune (binele pe care nu l-am făcut)7, lucru de care evreii din acea vreme nu erau deloc conștienți.

Toți tac, pentru că întrebarea pusă de Hristos este înfricoșătoare, periculoasă pentru cei care Îl înfruntă, orice ar răspunde. Au vrut să prindă pe Stăpânul și Domnul lor, și acum sunt prinși în propria lor capcană. Nimeni nu poate să înfrunte pe Dumnezeu fără pedeapsă. Domnul nu le va ține un mare discurs, ci va acționa. Mai întâi arată mânia lui Dumnezeu, „mânia sfântă”: „Şi privindu-i pe ei cu mânie şi întristându-Se de învârtoşarea inimii lor…”, apoi vindecă pe om pe dată, zicând simplu: „Întinde mâna ta”; și mâna s-a vindecat8. La Sf. Matei le reproșează fățărnicia: dacă una dintre oile voastre cade într-o groapă în zi de sâmbătă, pe dată mergeți și o scoateți de acolo. Or omul – chip al lui Dumnezeu – e mult mai de preț decât o oaie.

În loc să salte de bucurie văzând că un om a fost vindecat de o neputință fără leac – ceea ce ar fi pur și simplu o purtare normală –, fariseii, care sunt asceți și adesea teologi (cărturari), adică elita religioasă a Israelului, „s-au umplut de mânie”, au părăsit sinagoga și „s-au sfătuit împotriva Lui cum să-L piardă”. Ce tristețe! Ce decădere a omenirii! Ce om normal, sincer și cinstit, n-ar vrea să vadă vindecarea unor boli fără leac? Cine nu s-ar bucura de această minune? Însă din formalism religios, din îngustime de spirit și simplă prostie, acești oameni foarte religioși îl resping pe singurul Om de pe lume în stare să facă aceste lucruri minunate, aceste minuni de bunătate și milostenie. Și acest Om era Dumnezeu! Rușine omenirii! Israel nu este numai un popor istoric și real, este și simbolul omenirii. Biserica reproduce adesea, din nefericire, păcatele Israelului. Formalismul clerical (căruia trebuie să îi adăugăm ignoranța și prostia) a zămislit, desigur, mai mulți atei decât acțiunea directă a demonilor.

Cele două minuni, aceasta și cea a bolnavului de idropică, sunt comparabile, cu excepția câtorva nuanțe. La începutul misiunii Sale, în cazul de faţă, Domnul săvârșește minunea în public, într-o sinagogă, dinaintea personalităților religioase (profesioniștii!) și a mulțimii credincioșilor. În al doilea caz o săvârșește către sfârșitul celui de-al doilea an al Său de viață publică, în intimitate și dinaintea cremei intelighentsiei evreiești (și mai ales a membrilor Sinedriului). După doi ani, aceștia tot nu au înțeles. Și după două mii de ani, tot nu au înțeles. Omul căzut este înrăit, dar Dumnezeu este răbdător și stăruitor. Cu toate acestea, problema nu-i privește numai pe evrei: ea privește și Biserica și chiar întreaga omenire; căderea spirituală a Omului i-a înțepenit înțelegerea, a atrofiat-o (ca și mâna bolnavului). În loc de a avea o privire care îmbrățișează toată firea, cu dragoste și înțelegere (ca și privirea lui Dumnezeu, căci Omul este chipul Său), privirea noastră s-a strâmtat, s-a fixat numai asupra noastră, pierzându-și înțelegerea, inima.

Problema care se pune este permanentă și legată de firea omenească cea căzută: e vorba de a învăța să distingem între formă și duh, și de a dobândi o dreaptă ierarhie a valorilor. Aceasta ne îngăduie să trăim antinomia „adevăr-iubire” după pilda desăvârșită pe care ne-o dă Hristos. Trebuie să alungăm și orice fățărnicie, căci altfel ne lipsim de verificarea duhovnicească, și nu putem nici să ne schimbăm, nici să înaintăm. Este mult mai ușor să aplicăm rânduieli exterioare decât să ne schimbăm inima, adică să avem o rânduială lăuntrică. Totuşi, Dumnezeu ne tot învață de 2 800 de ani! Într-adevăr, în răspunsul Său către fariseii care Îi reproșau că ucenicii Săi mănâncă spicele de grâu în zi de sâmbătă, Domnul a citat pe prorocul Osea, contemporan cu Isaia în secolul VIII înainte de Hristos: „Milă voiesc, iar nu jertfă”.

Note:


1. Pentru vindecarea bolnavului de idropică, cititorul se poate referi la Apostolia, nr. 126, din septembrie 2018.
2. Legea lui Moise îngăduia lucrul acestapentru grâu și struguri, cu condiția să nu fie vorba de un furt vădit (Deut 23, 24-25).
3. Sf. Ioan Botezătorul ar fi spus că este vorba de un duh „strâmb”, care trebuie îndreptat (Lc 3, 5) după prorocia lui Isaia (Is 40, 4-5).
4. 1 Regi 21,1-6.
5. Preoții săvârșeau o muncă fizică uriașă – și extrem de obositoare – în Templu, făcând zilnic jertfe de animale, după un ritual complex. Chiar dacă scopul era religios, multe din aceste fapte aveau un caracter profan (mai cu seamă lucrul de măcelar).
6. Această frază admirabilă nu se găsește în Vechiul Testament, ea este stric hristică, chiar dacă e reprodusă în numeroasele Biblii cu ghilimele, ca și cum ar fi vorba despre un citat din vechime; ea iese din însăși gura lui Hristos și nu din cea a unui proroc.
7. Hristos numește „rău” binele pe care nu l-am făcut. De altfel, după acest criteriu toată omenirea va fi judecată de El la sfârșitul vremurilor, când se va întoarce în slavă (cf. Mt 25, 45).
8. Sf. Ambrozie face o remarcă interesantă: el spune că mâna uscată [și brațul] este simbolul mâinii lui Adam culegândfructul oprit. Culegând rodul aducător de moarte, este și ea moartă (Tratat despre Sf Luca, I, Sources chrétiennes n° 45 bis, pp. 197-198). Și adaug că, atunci când Hristos îi spune „întinde mâna” (de fapt împreună cu brațul), omul își regăsește capacitatea de a-și ridica mâinile spre Dumnezeu și de a aduce „jertfa de slavă”, adică trăiește din nou, își regăsește capacitatea de a se asemăna lui Dumnezeu.

 

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni