Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 2 Noiembrie 2013 Ora: 15:14

De ce avem icoane?

DE CE AVEM ICOANE?

Pentru că Hristos S-a întrupat şi, odată cu venirea Sa în lume, a sfinţit materia şi a transfi­gurat-o. Icoana este un obiect afierosit în cadrul cultului bisericesc. Ea nu există în sine, ci în cadrul actului sfinţitor săvârşit în Biserică. Pentru aceasta, icoana este sfinţită şi participă la mij­locirea sfinţirii noastre, a tuturor, pe care Biserica o săvârşeşte în Sfintele Taine. Icoana există în Biserică pentru a ne îndruma pe calea unei relaţii concrete cu cei reprezentaţi în ea, iar aceas­tă relaţie se împlineşte în Taina Tainelor, în Sfânta Euharistie.

DE CE NE RUGĂM?

Fiecare dintre noi a simţit nevoia să se roage sau s-a rugat în anumite momente ale vieţii sale, fie din pricina unor perioade mai dificile, fie dintr-o dorinţă lăuntrică arzătoare de a se adresa lui Dumnezeu. Rugăciunea este, aşadar, împlinirea nevoii de a vorbi cu Creatorul, Mântuitorul şi Sfinţitorul vieţii noastre. Această nevoie este sădită înlăuntrul nostru dintru în­ceput, aşa cum cineva doreşte să vorbească celor din familie, fie că are ceva important să le spu­nă, fie că nu. Este dorinţa de comunicare cu Cel care veghează şi ne îndrumă viaţa către bine, atunci când Îi îngăduim acest lucru. Rugăciunea este respiraţia sufletului, este continuarea su­flului vieţii, primit în momentul creării omului de către Dumnezeu.

DE CE TREBUIE SĂ AVEM CREDINŢĂ?

Omul îşi călăuzeşte viaţa după o anumită credinţă, fie că este vorba despre credinţa în Dumnezeu sau în orice altceva. El se încredinţează celor pe care le simte, pe care le cunoaşte şi pe care le pri­meşte de la ceilalţi. Credinţa în Dumnezeu îmbină toate cele de dinainte şi adaugă încă ceva, anu­me pe cele venite de la Dumnezeu. Prezenţa şi lucrarea lui Dumnezeu în viaţa noastră constitu­ie o realitate pe care fie o primim, fie o respingem. Prin urmare, credinţa este acceptarea Adevărului Revelat şi lucrarea acestui Adevăr în viaţa noastră. Trebuie să avem credinţă în Dumnezeu pen­tru că astfel Îi îngăduim să lucreze împreună cu noi la tot ceea ce înseamnă viaţa noastră şi, pri- mindu-L pe Dumnezeu prin credinţă, punem început vieţii noastre duhovniceşti.

DE CE POSTIM?

Omul are nevoie de înfrânare în tot ceea ce face. Fără înfrânare, omul nu poate convieţui. Postul este rânduiala prin care Părinţii Bisericii, şi prin ei Duhul Sfânt, ne primenesc nu doar pen­tru convieţuire, ci mai cu seamă pentru comuniune. Este vorba despre o pregătire trupească şi su­fletească deopotrivă, ce aduce omul la o măsură potrivită pentru participarea la împărtăşirea de cele duhovniceşti şi la bucuria de a vieţui în comuniune de iubire şi har cu aproapele şi cu Dumnezeu. Nimănui nu-i foloseşte postul dacă se rezumă la trup, pentru că omul nu este doar trup. De ase­menea, orice jertfă sufletească am face, dacă este lipsită de iubire adevărată, îşi pierde sensul şi răsplătirea. Aşadar, prin postire cu bună rânduială omul primeşte măsura cea bună în toate ale sale, spre împărtăşirea adevăratei iubiri de Dumnezeu şi de aproapele.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni