Adaugat la: 3 Septembrie 2013 Ora: 15:14

Din viață și din duh (3)

Cei ce au binecuvântarea unei sănă­tăţi bune şi care se pot înfrâna de la mân­care câteva săptămâni de-a rândul ajung într-o stare de fericire. Patimile sunt ali­nate. Un simţământ viu de pace şi prezen­ţa lui Dumnezeu însoţesc rugăciunea. Este o mare nefericire că astăzi suntem adesea lipsiţi de o astfel de tărie.

Astăzi este cu neputinţă a impune de­plin rânduielile Bisericii. Fiind foarte di­feriţi unul de altul, hotărâţi-vă fiecare mă­sura postului.

foto: Horea PrejaOmul ce a ajuns a se ridica mai presus de toată legea a atins starea de îndumnezeire, adică mântuirea. Este mai de însem­nătate a fi conştient şi răspunzător pentru fiecare mişcare a inimii şi a minţii, decât a avea o pravilă.

Este mai greu a ajunge la o anume sta­re de dreaptă-osebire decât a-ţi rândui niş­te pravile.

În viaţa zilnică este de mare însemnă­tate să rămânem neîntrerupt cu luare-aminte la îndrumările date nouă de Dumnezeu despre ceea ce trebuie să facem şi despre felul cum să facem. Nu putem totuşi a ne slobozi deplin de gânduri rele; nimeni nu poate, nici chiar cei mai desăvârşiţi. Oricât de deplină ar fi desăvârşirea, ea niciodată nu împiedică omul a se tulbura. În schimb, odată cu experienţa vieţii duhovniceşti, ceea ce mai înainte ne clătina devine mai puţin greu de depăşit.

Cel mai bine este a nu lua aminte la gânduri şi a se adânci în rugăciune, a grăi cu Dumnezeu prin rugăciunea noastră.

Sunt mai multe feluri de a ne împotrivi gândurilor rele, de a ne slobozi mintea de tot gândul cel pătimaş sau hulitor. Cea dintâi, sfătuită de Părinţii Bisericii, este pocă­inţa. Cea de-a doua este strămutarea luării-aminte şi a fiinţei noastre către altceva. Când interesul pentru altceva se întăreşte, vrăjmaşul slăbeşte şi ne părăseşte.

Dacă patimile sunt puternice şi dacă un gând cumplit, sălbatic, păcătos nu vrea să ne părăsească, nu ne rămâne decât a ne lupta cu plângere, câtă vreme acel duh rău nu se va depărta.

Trezvia. Iată cu ce trebuie să începem pentru ca nimic, pe cât este cu putinţă, să nu se facă în afara lui Dumnezeu.

Mintea noastră este într-o neîncetată luptă cu cea a vrăjmaşului. Pentru a ne clădi viaţa, avem nevoie de această stare de neîncetată luptă. Căci dacă dormităm, lăsăm vrăjmaşul, care nu doarme niciodată, să-şi facă lucrarea şi riscăm să ne pierdem mântuirea.

Arhimandritul Sofronie, Din viaţă și din Duh 

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni