Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 11 Noiembrie 2012 Ora: 15:14

Hramul bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Amposta, Spania

În ziua de 14 octombrie, parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Amposta, Spania, şi‑a sărbătorit hramul pentru a zecea oară de la înfiinţare.

Hramul bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Amposta, Spania

Hramul bisericii este prilejul de a înţelege că biserica este casa în care sălăşluieşte Dumnezeu cu sfinţii Săi, dar este şi casa credincioşilor. Astfel, adevăraţii creştini ortodocşi români, basarabeni, ruşi, bulgari, ucraineni si găgăuzi din oraşul Amposta şi din vecinătate, auzind clopotele Sfintei Biserici duminica şi în zilele de sărbătoare, răspund cu multă dragoste acestei chemări, venind regulat la sfânta Biserică.

Sărbătoarea a început din ajun, 13 octombrie, cu slujba Vecerniei unită cu rânduiala Litiei, săvârşită de parohul bisericii, pr. Andrei Marandiuc, diaconul Simion Vrabie şi ipodiaconul Gheorghe Breaz, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Bisericii Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, care a binecuvântat pâinea, grâul, vinul şi untdelemnul. La sfârşitul vecerniei, credincioşii au fost miruiţi de către Preasfinţitul Timotei, care le‑a vorbit enoriaşilor despre semnificaţia Litiei.

A doua zi, dangătul clopotelor i‑a adunat pe toţi credincioşii la biserică, pentru a împărtăşi bucuria sărbătorii închinate Sfintei Cuvioase Parascheva şi celor zece ani de activitate a parohiei. Această bucurie a fost cu atât mai mare, cu cât în mijlocul nostru s‑a aflat Preasfinţitul Timotei, întâmpinat de credincioşi şi de copii cu flori şi multă dragoste pentru săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti, la care i s‑a alăturat un sobor de preoţi şi diaconi. Credincioşii prezenţi la Sf. Liturghie s‑au bucurat de un frumos cuvânt de învăţătură al Preasfinţiei Sale. În biserica în care domneau liniştea şi pacea deplină, Preasfinţitul Timotei a spus: „Dumnezeu este în mijlocul nostru, prin faptele noastre bune trebuie să ne asemănăm cu El..., trebuie să ne curăţim sufletul prin Spovedanie şi Împărtăşanie..., să‑L lăsăm pe Dumnezeu să crească în sufletul nostru, deci să avem grija sufletului”. Apoi a continuat cu îndemnul Mântuitorului: „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte vi se vor adăuga vouă”. A urmat Sfânta Împărtăşanie: Preasfinţitul Timotei a rostit rugăciunile rânduite, după care numeroşi copii şi credincioşi s‑au adunat în faţa Sfântului Potir pentru a primi Trupul şi Sângele Domnului. 

După împărtăşirea cu Sfintele Taine, Preasfinţitul Timotei a adus aprecieri parohiei „Sf. Cuv. Parascheva” şi îndeosebi părintelui paroh Andrei Marandiuc, pentru activitatea misionară pe care o desfăşoară, dăruindu‑i cel mai înalt rang al preoţiei – iconom stavrofor, cu cruce şi bederniţă.

În încheiere, părintele Andrei a mulţumit Preasfinţitului Timotei pentru bucuria pe care le‑a făcut‑o credincioşilor din Amposta şi din vecinătate. Nu în ultimul rând, a adus mulţumiri tuturor credincioşilor – ctitorilor, donatorilor, binefăcătorilor, primăriei locale, pentru sprijinul şi ajutorul constant pe care l‑au acordat de‑a lungul timpului.

Înainte de terminarea Sf. Liturghii întru cinstirea Cuvioasei Parascheva, a avut loc procesiunea scoaterii raclei cu veşmântul Cuvioasei, condusă de Preasfinţitul Timotei. Toţi credincioşii au avut parte de a trece pe sub raclă şi de a fi miruiţi de Preasfinţitul Părinte, care le‑a dăruit câte o iconiţă. În timpul acesta, corul parohiei cânta troparul Hramului. Fiind departe de ţară, în vocile lor se simţea strigătul sufletului către Cuvioasa, care este ajutătoarea grabnică a străinilor şi mare folositoare a sufletelor.

Slujba Arhierească a continuat cu binecuvântarea colivei închinate Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost pregătită cu multă dragoste de enoriaşele Gica Bejenarii şi Viorica Lăpuşneanu.

După încheierea slujbei, toţi participanţii au avut ocazia să asiste la un program artistic al copiilor de la şcoala parohială, îndrumaţi de doamna preoteasă Eugenia Marandiuc ajutată de credincioasa Gica Bejenarii. Spectacolul copiilor a fost alcătuit din poezii şi pricesne româneşti, alături de chemarea „Veniţi, creştini, la rugăciune” şi s‑a încheiat cu rugămintea de a fi binecuvântaţi de Preasfinţitul Părinte Timotei pentru a spori în fapte bune.

După recitalul copiilor, toţi creştinii, împreună cu Preasfinţitul Părinte, s‑au îndreptat spre expoziţia dedicată  „Tradiţiilor naţionale” organizată de doamna preoteasă. Credincioşii au rămas surprinşi de măiestria artistică şi culinară dovedită de numeroasele sortimente de prăjituri pregătite de doamna preoteasă şi enoriaşele Simina Breaz, Daniela Sufletul, Gica Bejenarii, Anişoara Dandu, Mihaela Tifrea, Olga Hadji, Elena Cozel, Mariana Angheluţă, Jana Calistru, Ionela Doboceanu, Eugenia Sîrbuleţ, Nina Tropotei, Vera Tofilat, Valentina Condurache.

Evenimentul s‑a încheiat cu o agapă frăţească, unde cu toţii ne‑am bucurat de tradiţionalele bucate româneşti gătite cu multă dragoste şi dăruire de doamnele din parohie. În timpul organizării s‑a evidenţiat spiritul de colaborare şi armonie între credincioşii parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, care s‑au implicat cu mult suflet în pregătirea sărbătorii.

Le mulţumim Preasfinţitului Părinte Timotei, preoţilor, diaconilor, slujitorilor şi celor care ne‑au făcut bucuria de a fi alături de noi în această frumoasă zi de toamnă.

Preoteasa Eugenia

Hramul bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Amposta, Spania

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni