Adaugat la: 15 Aprilie 2012 Ora: 15:14

Bucurie duhovnicească la Lugano pentru prima hirotonie ortodoxă în cantonul Ticino

Bucurie duhovnicească la Lugano pentru prima hirotonie ortodoxă în cantonul Ticino

Bunul Dumnezeu ne învredniceşte pe toţi creştinii cu multe bucurii şi popasuri luminoase în viaţă. Pentru parohia noastră, un astfel de popas a fost duminică, 5 februarie 2012, când Înaltpreasfinţitul nostru Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif l‑a îmbrăcat în haina luminoasă a preoţiei pe părintele diacon Gabriel Popescu.

Părintele Gabriel a studiat informatica, matematica şi teologia la Craiova. De zece ani lucrează ca informatician la Milano. Este căsătorit şi are doi copii.

La puţină vreme după ce, acum doi ani, l‑am întâlnit pe Gabriel la Lugano, am avut convingerea că împreună am putea mai bine lumina şi încălzi pe cei ce vin „la Muntele cel Sfânt al Domnului”. I‑am propus Înaltpreasfinţitului Iosif hirotonirea lui întru preot la parohia noastră şi iată împlinită azi această dorinţă. 

În frumoasa şi luminoasa biserică Sacro Cuore din Lugano, l‑am însoţit la Sfânta Liturghie şi slujba de punere a mâinilor pe arhipăstorul nostru, împreună cu părintele Konstantinos Karaisaridis, profesor de liturgică la Facultatea de Teologie din Tesalonic şi protopop al Atenei; părintele Aleksandr Zasenko, parohul rus din Lugano; părintele Alexandru Dan Nan, parohul din San Gallen şi Chur; părintele Antim Constantin David de la Patriarhia Română din Bucureşti; pr Pompiliu Nacu din Monza, Italia.

Am avut bucuria de a‑i avea alături pe prof. Azzolino Chiappini, rectorul Facultăţii de Teologie din Lugano, care a dat citire şi unui mesaj al episcopului catolic din Lugano, Pier Giacomo Grampa; pe protopopul catolic din Lugano, don Sandro Bonetti; padre Adalberto Piovano, profesor de liturgică orientală la Padova, şi padre Luca Falica, stareţul mănăstirii benedictine din Dumenza, Italia; padre Andrea, slujitor la biserica Sacro Cuore; don Paolo Solari, parohul din Massagno; madre Hilary, stareţa brigitină din Lugano, cu mai multe măicuţe; pastorii reformaţi Giuseppe La Torre şi Paolo Tognina; padre Abramo Unal de la Biserica siro‑ortodoxă din Lugano.

La acest moment deosebit din viaţa parohiei noastre au participat ortodocşi români, sârbi, ruşi, ucraineni, bulgari, greci, etiopieni şi mulţi prieteni catolici şi protestanţi. Numărul celor peste 500 de participanţi şi varietatea lor etnică şi confesională ne‑au întărit şi cu această ocazie pe calea pan‑ortodoxismului şi a unităţii tuturor creştinilor. Am putut vedea în ochii multora dintre cei prezenţi lacrimi de emoţie şi bucuria de a putea fi părtaşi pentru prima oară la o hirotonie preoţească. S‑au dus la inimile tuturor cuvintele Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, care a explicat că preotul este numit „părinte” pentru că naşte la o nouă viaţă pe cei botezaţi şi îi hrăneşte cu pâinea vieţii, care este Hristos Mântuitorul.

Frumuseţea popasului nostru duhovnicesc a fost sporită şi de cântarea celor trei coruri: al bisericii noastre, al bisericii ruse şi Tersicore. Am avut şi bucuria de a fi sprijiniţi necondiţionat în difuzarea evenimentului de către întreaga mass‑media din cantonul nostru. Radioul şi cele trei cotidiene au acordat mult spaţiu acestui moment. Împreună cu televiziunea naţională, care a transmis ştirea la telejurnalul serii, am pregătit un film cu o durată de 15 minute (transmis pe 10 martie la orele 12.00, TSI 1) despre activitatea parohiei noastre în Ticino.

Agapa frăţească a avut loc într‑un cadru feeric, la restaurantul Capo San Martino, situat pe lacul Lugano. Printre cei 180 de distinşi participanţi am avut onoarea de a o avea oaspete şi pe doamna Anca Opriş, noul ambasador al României la Berna. 

Împreună cu dumneavoastră, fraţi şi surori din Mitropolia noastră, îi mulţumim Tatălui Ceresc pentru acest moment binecuvântat şi Îl rugăm să pomenească preoţia părintelui Gabriel întru împărăţia Sa, acum şi totdeauna.

Pr. Mihai Meseşan

Bucurie duhovnicească la Lugano pentru prima hirotonie ortodoxă în cantonul Ticino

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni