Adaugat la: 1 Octombrie 2009 Ora: 15:14

Nepsis Irlanda - întâlnirea din 16-17 mai 2009, Dublin

Eveniment Nepsis și Axios la Dublin, Irlanda

După multe pregătiri, în sfârşit a venit şi ziua de sâmbătă, 16 mai. Tinerii din Dublin şi alte oraşe ca Sligo, Paris şi Belfast, s-au adunat pentru Sfânta Vecernie în Biserica Ortodoxă Română din Dublin. Cu toţii ne-am bucurat de prezenţa părintelui Iulian Nistea de la Biserica Sfinţii Arhangheli din Paris (actuala Catedrală Mitropolitană).

Imediat după ce s-a terminat Vecernia am început să vizionăm filmul AXIOS care a lăsat o impresie adâncă în sufletele noastre. Filmul a fost conceput de unii dintre animatorii de la AXIOS, asociaţie care de ceva timp organizează nişte tabere cu copii orfani de la Mănăstirea Dumbrava şi Valea Plopului din România. Chiar dacă ecranul a fost mic şi sunetul scăzut, toţi am văzut bucuria copiilor atunci când participau la diferite activităţi împreună. Râsul lor a rămas în mintea noastră mult după ce filmul s-a terminat.

Cu toate că afară era întuneric de mult şi nu mai ştiam ce să spunem, nici unul dintre noi nu voia să plece. Între timp, tinerii au gustat câte o prăjiturică şi au băut un pahar de suc, întrebările au început să se audă. Părintele Iulian şi Bogdan Grecu au răspuns la toate cu multă răbdare. Am căzut de acord că nu vom fi indiferenţi la ceea ce se întâmplă cu copiii din România.

A doua zi, ne-am trezit devreme şi am pornit spre Biserică, să participăm la Sfânta Liturghie. După o predică minunată a părintelui Iulian şi o agapă organizată de doamnele de la Biserică – le mulţumim din suflet pe această cale – am plecat să petrecem o altă după-amiază minunată. Deşi plănuisem să mergem în peninsula Howth, vremea din Irlanda ne-a schimbat planurile. Diaconul Tudor Ghiţă şi-a pus casa la dispoziţie ca să ne strângem cu toţii acolo. Imediat ce am ajuns, ne-am pus pe treabă şi am pregătit mâncare pentru toată lumea. Între timp, credincioşii şi părintele Iulian au intrat într-o discuţie sprirituală adâncă. Noi, tinerii am avut multe de învăţat din aceasta. Întrebările ce au urmat au dus la alte subiecte şi am auzit numai lucruri de folos. Am primit multe sfaturi ca să strângem mai mulţi tineri, cum să avem o viaţă armonioasă în mijlocul Bisericii, cum să ne întâlnim cât mai des şi să fim împreună. Atmosfera a fost una incredibilă, cu râsete de copii şi învăţături de la părinţi.

Cu greu ne-am spus „La revedere” atunci când am plecat, fiecare pe un drum diferit, dar toţi am rămas cu zâmbetul pe buze şi o pace sufletească. Le mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat să organizăm această minunată întâlnire – Părintele Călin Florea, Diaconul Tudor Ghiţă, Bogdan Grecu şi mulţi alţii – şi sperăm să mai urmeze şi altele cu şi mai mulţi tineri.

 

CAKE-SALE ÎN BENEFICIUL AXIOS, 5 IULIE 2009, DUBLIN

 

Promisiunea făcută la întâlnirea din mai, de a nu rămâne indiferenţi faţă de soarta copiilor de la aşezămintele sociale din România, s-a materializat pe 5 iulie, la Biserica din Dublin, unde am organizat o aşa numită „cake-sale” (vânzare de prăjituri) pentru a strânge nişte bani pentru proiectele pe care AXIOS le organizează în beneficiul copiilor.

 

Sâmbăta dinainte, membrii grupului Nepsis din Dublin (chiar şi băieţii), am scos cărţile de bucate, ne-am pus pe treabă şi am dat drumul la cuptor. La sfârşitul zilei, făina, ouăle şi zahărul au ieşit cu greu din haine dar prăjiturile au fost delicioase, după părerea cumpărătorilor.

Duminică dimineaţa eram, cu toţii, foarte emoţionaţi şi nu mai ştiam pe ce să punem mâna ca să iasă totul ca la carte. Deşi vântul a fost foarte aspru şi părea să gonească credincioşii, prăjiturile au fost vândute foarte repede. Din păcate, nu au ajuns la toţi oamenii de la Biserică dar promitem că data viitoare o să facem mai multe. Bucuria din sufletele noastre a fost mare, ca şi zâmbetele care ne-au rămas pe feţe toată ziua. Banii strânşi au fost trimişi asociaţiei AXIOS care îi va folosi pentru a aduce şi mai multă bucurie copiilor.  

 

Laura Moldovan (responsabilă Nepsis în Dublin)

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni