Adaugat la: 1 Iulie 2010 Ora: 15:14

Festivalul Bucuriei de la Roma, la a II-a ediție

La sfârşitul săptămânii trecute, în parcul sediului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, rugăciunea, bucuria şi prea plinul sufletului şi-au dat întâlnire cu românii care trăiesc în Peninsulă. „Festivalul Bucuriei” a marcat „Duminica Părinţilor şi Copiilor”, serbată de anul trecut în toată Biserica Ortodoxă Română, în prima duminică ce urmează datei de 1 iunie, ca urmare a unei hotărâri a Sfântului Sinod din februarie anul trecut.

Festivalul Bucuriei de la Roma, la a II-a ediție

„Festivalul Bucuriei” a fost organizat de Frăția NEPSIS a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care reuneşte copiii şi tinerii ortodocşi români de pe cuprinsul Italiei şi s-a desfăşurat pe parcursul a două zile (sâmbătă 5 iunie, respectiv duminică 6 iunie a.c.).
Festivalul a fost deschis sâmbătă, la orele 15, prin cuvântul de bun venit al Preasfinţitului Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Prima zi de festival a fost dedicată adolescenţilor, la care s-au prezentat grupuri de tineri de la parohiile din Roma și din împrejurimi precum și de la alte parohii, de mai departe. Dintre aceştia din urmă, s-a remarcat printr-o râvnă deosebită grupul reprezentând parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” din Torino, ai cărui membri au bătut cale de 800 km pentru a-i încânta pe cei veniţi sâmbătă la Episcopie.

În cele 4 ore cât au durat reprezentaţiile grupurilor de tineri, într-o atmosferă deodată solemnă şi relaxată, s-au interpretat cântări liturgice, s-au rostit rugăciuni, s-au intonat poezii religioase, patriotice ori care vorbesc despre frumuseţea sufletului românesc, s-a cântat muzică populară. În cazul tuturor grupurilor s-a văzut interesul deosebit al tinerilor acordat acestui eveniment şi, mai ales, intenţia lor de a nu pierde din vedere aspectul duhovnicesc al manifestării. În acest sens s-au remarcat tinerii de la parohia „Botezul Domnului” din Monterotondo, care înaintea prezentării poeziilor şi cântecelor pregătite au rostit Crezul, reamintind celor prezenţi că anul acesta este dedicat de Biserica noastră Crezului ortodox şi Autocefaliei româneşti. La capitolul cântece şi dansuri populare, ca şi anul trecut, au excelat tinerii de la parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Ladispoli, care i-au încântat pe toţi nu doar prin programul atent pregătit, dar şi prin frumuseţea costumelor populare.

Diplome şi cărţi pentru toţi participanţii

Festivalul Bucuriei a continuat duminică dimineaţă, cu Sfânta Liturghie, săvârşită în aer liber de Preasfinţitul Siluan. Printre cei prezenţi s-au numărat toţi participanţii la Festival, copii şi adolescenţi, care au înfrumuseţat rugăciunea cu glasurile şi chipurile lor.
Imediat după Sfânta Liturghie, copiii şi-au intrat în rolul de artişti, aducând şi mai multă lumină în parcul scăldat de soarele mediteranean.
După ce n-a mai rămas nimic de spus, adică după ce copiii au spus toate poeziile, şi au cântat toate cântecele pe care le ştiau, fie ele în limba română sau în limba italiană, Preasfinţitul Părinte Siluan a oferit tututor micilor artişti diplome de merit, iar celor prea mici ca să urce în acest an pe scenă, cât şi celor hotărâţi să participe la anul, le-a oferit diplome de participare. Pe lângă aceste diplome, pe care le-au primit şi adolescenţii în ziua precedentă, Episcopia a oferit tuturor şi câte o carte de folos duhovnicesc, adaptată vârstei fiecărui participant.
După-amiază, la finalul întâlnirii, a fost inaugurat Fondul de Carte pentru Copii al Episcopiei Italiei, constând în volume de literatură și poezie românească dăruite de biblioteca „Academiei di Romania” de la Roma și de Biblioteca Națională, la care s-au adăugat alte cărți cu conținut religios, achiziționate de către episcopie. Cărţile vor putea fi împrumutate de către doritori.

Organizare excelentă

Încă un lucru ce mai merită amintit cu privire la ediţia de anul acesta a Festivalului Bucuriei se referă la excelenta organizare a evenimentului, în care s-au implicat tinerii de la mai multe parohii de la Roma, precum și credincioşii care participă duminică de duminică la slujbele de la Episcopie. Astfel, pe lângă amplificarea sonoră de o calitate ireproşabilă, care a făcut ca vocile cristaline ale tinerilor să răsune în toate împrejurimile, cei prezenţi au avut la dispoziţie, de asemenea, gustări, sucuri, apă oferite de credincioşi darnici, care au dorit să înfrumuseţeze prin jertfa lor această întâlnire.
Deşi încă nu este oficial, Festivalul Bucuriei, ediţia din 2011 se va desfăşura la Torino. (N.P.)

Festivalul Bucuriei de la Roma, la a II-a ediție

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni