Hramul Parohiei „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Coslada, Spania

publicat in Din viaţa parohiilor pe 3 Decembrie 2012, 07:22

Anul acesta s‑au împlinit cinci ani de la înfiinţarea Parohiei „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Coslada, Spania. Dumnezeu scrie istoria cu oameni obişnuiţi, oameni pe care îi foloseşte să împlinească scopurile Împărăţiei Sale veşnice. Istoria unei biserici este mărturia îndurării divine şi a sacrificiului unei comunităţi de oameni care şi‑au înţeles menirea şi scopul vieţii pe pământ. dating ivf pregnancy | https://apostolia.eu/index.php/alex-pettyfer-dating/ | dating guy youtube | bedwars matchmaking

Istoria Parohiei „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Coslada este scrisă cu lacrimile şi bucuriile unui grup de români care au înfruntat dificultăţile emigraţiei, rămânând statornici şi fideli credinţei în Dumnezeu. Dorul de cer le‑a potolit dorul de cei rămaşi în urmă şi măreţia părtăşiei cu Dumnezeu i‑a ajutat să realizeze frumuseţea părtăşiei frăţeşti în ciuda dificutăţilor şi diferenţelor dintre ei. Istoria acestor cinci ani este o parte însemnată din viaţa acestor oameni, viaţă pe care au închinat‑o Domnului, depăşind cu maturitate greutăţile specifice unui nou început. Anii aceştia sunt pătrunși de slujire, răbdare şi sacrificiu din partea tuturor membrilor bisericii.

De‑a lungul acestei perioade de cinci ani, biserica s‑a adunat la închinare şi comuniune în două locuri diferite. Înveşmântarea acestor locuri închinate lui Dumnezeu este dovada că dragostea oamenilor încă este vie şi lucrătoare. Deşi nu îţi spune mai nimic din exterior, frumuseţea icoanelor, a podoabelor bisericeşti, a cântării bizantine autentice atrag atenţia celor intră înspre închinare, aducându‑le aminte în mod insistent că Dumnezeu are o casă unde îi aşteaptă să se întâlnească şi să se închine Lui cu credincioşie şi ascultare.

În această biserică, mulţi au fost iertaţi de Dumnezeu, cunoscând măreţia şi dragostea divină de care s‑au ascuns până atunci; alţii au fost vindecaţi de boli şi suferinţe, primind de la Dumnezeu harul să se întoarcă acasă sănătoşi, crescându‑şi cu bucurie copiii. Mulţi s‑au cununat, şi‑au arătat dragostea pentru părinţii şi apropiaţii ce nu mai sunt, şi‑au botezat pruncii nou-născuţi.

În acest an hramul parohiei a fost sărbătorit în zilele de vineri, 9 noiembrie, şi duminică, 11 noiembrie. Duminicile de 28 octombrie şi 4 noiembrie au fost de pregătire a sărbătorii, prin rugăciune, cateheză şi faptă bună. Pe lângă cateheze, precum: „Familia – locul marilor împliniri sau... dezamăgiri?” sau „Te simţi în parohia ta ca într‑o familie?”, au fost vizionate două pelicule: „Viaţa şi minunile Sfântului Nectarie”, realizat de Trinitas TV, şi „Parohia Coslada: 2007‑2012”, cuprinzând principalele evenimente parohiale ale celor cinci ani de slujire. De asemenea, în cadrul întâlnirilor duminicale de seară au fost oferite credincioşilor spre lectură şi hrană duhovnicească două lucrări apărute în cadrul parohiei: „Lumina din Cuvânt” – colecţia Buletinul parohial, volumul al doilea, „Viaţa şi paraclisul Sfântului Nectarie Taumaturgul” şi „Viaţa şi acatistul Sfântului Nectarie Taumaturgul” în limbile română şi spaniolă.

În noaptea de 8 spre 9 noiembrie, a fost săvârşită slujba de priveghere, începând cu orele 23.00, continuată cu Sfânta Liturghie arhierească, prezidată de către Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, din sobor făcând parte şi părintele Florin Voinea din Toledo, urmată de o agapă cu toţi credincioşii. 

Bucuria sărbătorii de hram a fost prelungită şi duminică, 11 noiembrie, când a fost săvârşită Sfânta Liturghie, la care au fost invitaţi să participe Preacuviosul Părinte Protosinghel Dr. Maxim Vlad, slujitor la Catedrala din Constanţa şi profesor la Facultatea de Teologie din acelaşi oraş, şi Preacuviosul Părinte Ieromonah Anastasie Berbecel, slujitor la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Floreşti, judeţul Cluj. 

Cu ocazia hramului au fost scoase la închinare moaştele Sfântului Nectarie, oferite în dar comunităţii noastre de către Mitropolitul Policarp al Mitropoliei greceşti a Spaniei şi Portugaliei, cu sediul la Madrid. Fiecare credincios a primit gratuit, la sfârşitul liturghiei, acatistul şi icoana Sfântul Nectarie, precum şi alte daruri pregătite de comunitate. Toţi cei prezenţi au participat la o agapă pregătită de creştinele parohiei. 

Personal, mulţumesc tuturor familiilor care ne‑au fost aproape şi care au împletit atât de frumos datoriile şi obligaţiile profesionale şi familiale cu grija specială pentru ca toate pregătirile pentru buna desfăşurare a hramului să nu sufere cu nimic. Am văzut cu această ocazie o disponibilitate de jertfă cum poate nu am văzut până acum în comunitatea noastră. Cu adevărat, iubeşti cât dăruieşti! Restul sunt vorbe!

Prezbitera Gina Cimpoca