Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
De mai bine de 30 de ani, în capitala Spaniei creşte şi se maturizează o comunitate de români ortodocşi bine închegată, care, în ciuda trecerii anilor, se menţine tânără şi statornică în credinţă, în frunte cu păstorul ei, pr. prof. univ. dr. Teofil Moldovan, care i‑a adunat împreună pe credincioşi, i‑a călăuzit pe acest drum, i‑a sprijinit, i‑a îndrumat şi le‑a sădit în suflete această credinţă de neclintit, o credinţă care îi uneşte până astăzi. În anul 1979, părintele Teofil a pus bazele primei parohii ortodoxe române din Spania, chiar la Madrid, iar la numai un an de la înfiinţare, în 1980, aceasta a fost legalizată de statul spaniol. Parohia‑mamă, cum însuşi sfinţia sa o numeşte, a fost singura parohie ortodoxă română din Spania până după anul 2000.
Nu doar până atunci, ci chiar şi astăzi, românii din Madrid învaţă şi îşi învaţă copiii că în biserică se simt mai uniţi ca oriunde şi acest lucru se vede prin prezenţa lor la fiecare slujbă şi implicarea în viaţa parohiei, cu precădere atunci când e vorba de o sărbătoare specială, cum este hramul. An de an, pe 21 noiembrie, când pomenim Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, parohia de la Madrid rezervă cea mai apropiată duminică, ziua în care sunt liberi cu toţii, pentru a‑şi cinsti ocrotitoarea aşa cum se cuvine şi de fiecare dată participă şi Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei.
O zi de mare bucurie a fost şi duminică, 18 noiembrie, când circa 800 de credincioşi s‑au adunat la biserica parohiei pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească, la care Părintele Episcop, primit de părintele Teofil Moldovan, a fost însoţit de protosinghelul Simeon Pintea de la Catedrala Mitropolitană din Cluj‑Napoca şi de diaconul Claudiu Nicoară.
Copii şi părinţi au reuşit să recreeze atmosfera din România prin portul lor tradiţional, specific diferitelor zone ale ţării, purtându‑şi costumele naţionale cu mândrie, chiar dacă s‑au înstrăinat de ţară în urmă cu mulţi ani.
Au participat cu toţii la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia mulţime de credincioşi, de la mic la mare, au primit Sfânta Împărtăşanie, despre importanţa căreia ierarhul le‑a vorbit în cuvântul său de învăţătură, subliniind necesitatea de a primi Trupul şi Sângele Mântuitorului cât mai des, cel puţin o dată pe lună.
De asemenea, Preasfinţitul Timotei a desluşit pentru cei prezenţi pericopa evanghelică a acelei duminici, prima duminică din Postul Crăciunului, când la Sfânta Liturghie s‑a citit pilda bogatului căruia i‑a rodit ţarina.
Vorbindu‑le despre hramul parohiei lor, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, ierarhul le‑a amintit credincioşilor că Preasfânta Fecioară Maria a fost rodul rugăciunilor fierbinţi ale părinţilor săi, Ioachim şi Ana şi, la rândul său, Maica Domnului înalţă rugăciuni puternice către Fiul Său pentru noi toţi, mijlocind pentru mântuirea noastră.
La finalul cuvântului, Preasfinţitul Timotei a adresat mulţumiri statului român pentru sprijinul acordat în procesul de construcţie a Catedralei românilor din Madrid, cu clădirile anexe. Guvernul României a alocat recent 1.000.000 de lei noi, ceea ce permite ca lucrările să fie reluate pentru excavarea pământului, după ce până acum s‑au turnat pereţii mulaţi. Lucrările la Catedrala din Madrid au debutat în luna februarie a acestui an, pe un teren obţinut de Parohia „Preasfânta Fecioară Maria”, prin grija părintelui paroh Teofil Moldovan.
Mulţumindu‑i în primul rând Preasfinţitului Părinte Timotei, pr. prof. Teofil a adresat mulţumiri şi demnitarilor care au acceptat invitaţia de a participa la sărbătoarea hramului de la Madrid, între care îi menţionăm pe Secretarul de Stat pentru Culte din Ministerul Culturii şi Cultelor – domnul Victor Opaţchi, Directorul General în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte – domnul Irinel Florinel Frunză, şeful secţiei consulare de la Madrid – doamna Irina Marin şi domnul Ministru Consilier Ilie Bănică de la Ambasada României din Madrid.
Cu îndemnul Bucuraţi‑vă!, părintele Teofil i‑a încurajat pe enoriaşii săi să rămână uniţi în biserică, unde să se simtă realmente acasă, pentru că în mijlocul străinătăţii biserica devine locul unde românul îşi regăseşte adevărata identitate.
„Nu întâmplător această parohie este ocrotită de Maica Domnului, ci tocmai pentru că, întocmai cum o mamă nu îşi desparte copiii niciodată, chiar dacă unii sunt buni, alţii mai puţin buni, iar alţii pe cale de a deveni buni, aşa ne uneşte Maica Domnului la poalele ei, sub harul Fiului Său Iisus Hristos. De aceea, aici nu are voie nimeni să stea trist”, spunea părintele Teofil în cuvântul său.
Românii s‑au bucurat împreună de această mare sărbătoare, iar numărul impresionant de credincioşi care au venit la biserică şi de această dată nu face decât să ateste faptul că au urmat mereu îndemnul păstorului lor, fiind tot mai uniţi în credinţa lor, că în biserică se simt într‑adevăr acasă. Şi după ce s‑au împărtăşit din Sfânta Liturghie şi din folositoarele cuvinte primite, peste 300 de credincioşi au participat, alături de gazde şi de invitaţii speciali, la masa comunitară organizată cu ocazia hramului. Şi pentru că am intrat în Postul Crăciunului, corul parohiei din Madrid a întreţinut atmosfera cu câteva colinde, dar şi cu melodii din folclorul nostru.
Mulţumiţi deplin, creştinii s‑au întors la casele lor cu binecuvântări şi bucurii în suflete, întrucât praznicul parohiei lor a fost încă o dată un prilej de împlinire pentru toţi, în frunte cu părintele paroh Teofil Moldovan şi doamna preoteasă Lucreţia, care a fost şi de această dată neobosită în misiunea ei şi dăruirea cu care se implică în bunul mers al parohiei.
Duminică după‑amiaza, alături de Preasfinţitul Timotei, părintele Teofil şi doamna preoteasă, invitaţii din partea Guvernului României au vizitat locul pe care se construieşte Catedrala Ortodoxă Română din Madrid. Li s‑a prezentat proiectul, stadiul lucrărilor, ce s‑a făcut până acum şi care sunt paşii următori, prin care, cu ajutorul Domnului şi cu sprijinul financiar venit din partea domniilor lor, construcţia catedralei va putea continua în curând.
De Biserica‑mamă de la Madrid ştie toată lumea şi ar fi potrivit să spunem despre ea că este cea mai „bătrână”, folosind acest termen dinadins, pentru că din cele mai vechi timpuri bătrâneţea a fost asociată cu înţelepciunea: cu cât înaintăm în timp, cu atât dobândim mai multă înţelepciune. După o experienţă de 33 de ani ca preot paroh în Spania, părintele Teofil devine un părinte model pentru tinerii aflaţi la începutul unei pastoraţii în diaspora, fiind simultan nu doar un păstor pentru enoriaşii săi, ci şi un teolog recunoscut, un călăuzitor al celor care aleg studiul teologiei.
După ce a obţinut licenţa în Teologie, în toamna anului 1976 a început cursurile şcolii doctorale în acelaşi domeniu, obţinând titlul de doctor în Teologie în anul 1986, la Universitatea Pontificia din Salamanca, unde avea să devină mai târziu profesor universitar. Acesta a fost doar începutul carierei sale universitare, pe care în prezent o desfăşoară la Facultatea de Teologie „San Dámaso” din Madrid. În tot acest timp, şi‑a îmbogăţit misiunea pastorală şi prin latura culturală şi publicistică, fiind autorul a numeroase studii de specialitate şi articole apărute în reviste, precum şi al mai multor volume, atât în română, cât şi în spaniolă.
A consemnat Cosmina Nicoară
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team