Adaugat la: 6 Mai 2012 Ora: 15:14

Sfintele Paşti şi Săptămâna Luminată în Protopopiatul Piemonte I – Valle d’Aosta, centru – nord

Bucuria Învierii Domnului a cuprins suflarea românească ortodoxă din toate celelalte parohii de pe cuprinsul protopopiatului. Mii de români s‑au adunat în biserici şi afară – acolo unde bisericile s‑au dovedit neîncăpătoare – ca să primească Lumina Învierii.

Şi în parohiile Torino I, Ivrea, Ciriè, Casale Monferrato, Chivasso, Biella, Giaveno, Santhià şi Verbania preoţi şi credincioşi au împărtăşit bucuria prin slujbele Bisericii, prin comuniune şi prin tradiţiile româneşti de Paşti.

Sfintele Paşti şi Săptămâna Luminată în Protopopiatul Piemonte I – Valle d’Aosta, centru – nord

Parohia „Sfânta Cruce – Torino II”

Bucuria marelui Praznic al Învierii Domnului în parohia „Sfânta Cruce – Torino II” a fost o încununare a pregătirii clerului şi credincioşilor din perioada Postului Mare şi a Săptămânii Sfintelor şi Mântuitoarelor Patimi. Bogatele şi numeroasele slujbe din această perioadă au cunoscut o adevărată podoabă prin participarea deosebită a credincioşilor, nu doar una importantă numeric, ci mai cu seamă una în duh. De asemenea, cei trei preoţi ai parohiei au fost toată perioada la dispoziţia sutelor de credincioşi care au venit să se spovedească.

Slujba din Noaptea Învierii s‑a oficiat pe o scenă amenajată în parcul Cavour, în vecinătatea bisericii parohiei. În ciuda ploii intense, la slujbă au participat în jur de zece mii de români adunaţi din toate colţurile oraşului. Slujba a fost oficiată de către preoţii Lucian Roşu (paroh), Gabriel Burcescu şi Iustin Androne împreună cu diaconul Vasile Istina. La sfârşitul slujbei Învierii, părintele paroh Lucian Roşu le‑a vorbit miilor de credincioşi despre aducerea bucuriei Învierii în viaţa noastră prin întreţinerea unei relaţii vii, personale cu Mântuitorul Hristos.

Preoţii, diaconii şi credincioşii au mers apoi în procesiune, cântând troparul Învierii, către biserica parohiei, pentru a participa împreună la Utrenie şi Sfânta Liturghie. Foarte mulţi credincioşi s‑au împărtăşit în această Noapte Sfântă, răspunzând chemării Domnului, exprimată atât de însufleţit în cuvântul de învăţătură al Sfântului Ioan Gură de Aur rostit în biserică: Gustaţi toţi din ospăţul credinţei; împărtăşiţi‑vă toţi din bogăţia bunătăţii.

La sfârşitul Sfintei Liturghii s‑a dat citire Epistolei Pastorale la Luminosul Praznic al Învierii Domnului a Preasfinţitului Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, adresată clerului, cinului monahal şi credincioşilor din cuprinsul episcopiei.

Credincioşii au plecat apoi spre casele lor purtând lumina Învierii, darurile sfinţite de pâine şi vin şi coşurile cu bucate binecuvântate.

Duminică după‑amiază păstorii şi credincioşii s‑au adunat din nou în biserică pentru Vecernia Mare a Învierii, cunoscută şi sub numele de „A doua Înviere”. Pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan (20: 19‑25) a fost citită în majoritate de tineri ai parohiei în limbile: română, ebraică, greacă, latină, slavonă, rusă, sârbă, ucraineană, engleză, franceză, italiană şi spaniolă. Ca în fiecare an, nimănui nu‑i vine să plece acasă după această Vecernie a bucuriei şi a comuniunii, aşa că preoţi, diaconi şi credincioşi au rămas şi de data aceasta încă mult timp împreună în biserică, împărtăşindu‑se unii de alţii, ciocnind ouă şi gustând pasca şi cozonacul pregătite de credincioasele sârguincioase.

Săptămâna Luminată a continuat în duhul Învierii, în primul rând prin slujbele rânduite de Biserică pentru această perioadă, dar şi prin binevestirea bucuriei Învierii celor strâmtoraţi.

Astfel, în Marţea Sfintelor Paşti, în timp ce preoţii Lucian Roşu şi Gabriel Burcescu au slujit Utrenia şi Sfânta Liturghie în biserica parohiei, preotul Iustin Androne, însoţit de ipodiaconul Mihai Mogoşescu, au slujit Sfânta Liturghie în penitenciarul din Torino. Datorită regulamentului penitenciarului, la Sfânta Liturghie au participat doar bărbaţi, 80 de ortodocşi români din patru blocuri carcerale, urmând ca în marţea săptămânii următoare să se slujească Sfânta Liturghie pentru 21 de deţinuţi români izolaţi într‑un bloc special, care au solicitat să participe la Sfânta Liturghie şi să se spovedească.

Sfânta Liturghie la penitenciar nu este o noutate la Torino. Încă din Postul Naşterii Domnului s‑a oficiat săptămânal Sfânta Liturghie, iar în perioada Postului Mare, Acatistul Mântuitorului Nostru Iisus Hristos. În tot acest timp preoţii parohiei au spovedit deţinuţii care au solicitat aceasta.

În Joia Luminată, 40 de persoane lipsite de adăpost, care dorm prin parcuri sau dormitoare comune, în marea majoritate români, au fost ospătaţi la tradiţionala „Agapă a Sfântului Laurenţiu”, organizată în fiecare joi încă din luna octombrie a anului trecut de Centrul de Ascultare şi Consiliere care funcţionează în parohie ca filială a Asociaţiei „Sfântul Laurenţiu al Românilor” a episcopiei noastre. Prin această masă de Paşti, donaţie a unei familii de credincioşi din Ciriè, fraţii noştri aflaţi în nevoi au putut să simtă gustul sărbătorii de acasă prin ouă roşii, ciorbă ţărănească, drob de miel, friptură de miel şi cozonac.

Bucuria binevestirii Învierii Mântuitorului a fost încununată în seara Duminicii Sfântului Apostol Toma la Teatrul „San Massimo” din Torino cu o serbare de excepţie, susţinută de membri ai parohiei, în majoritatea lor tineri, coordonată cu deosebită însufleţire de preotul Iustin Androne.

Serbarea a fost deschisă prin două cântări de Paşti – Patimile Tale, Doamne şi Sărbătoarea Învierii – interpretate de Grupul vocal‑instrumental al tinerilor din filiala „Torino II” a Adunării Nepsis a Tinerilor din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, coordonat de doamna diaconiţă Nicoleta Istina.

În continuare grupul Psaltic Dynamis, condus de preotul Iustin Androne, a interpretat câteva cântări menite să descrie legătura dintre Patima şi Învierea Mântuitorului Hristos: Acum se întinge condeiul (aranjată de arhimandritul protopsalt Nicodimos Kavarnos); Hristos a Înviat – glas V, formula aghioritică, De Te‑ai şi pogorât în mormânt – glas VIII trifonic (aranjament şi notaţie Gheorghe Cucu), Stihirile Paştilor – glas V irmologic tetrafon, sistem aghioritic (aranjament muzical în limba română al Ieromonahului Visarion de la mănăstirea Neamţ), Ziua Învierii – glas V stihiraric (alcătuire a lui Dionisie Fotinò prelucrată ulterior de Anton Pann), în cadrul căreia a fost încadrată cratima Te‑ri‑rem după modelul practicat în mănăstirea athonită „Simonos Petra”. Monodia a fost susţinută în două dintre cântări de către preotul Gabriel Burcescu şi, respectiv, de către preotul Iustin Androne.

Corul Anghelos al parohiei, coordonat de preotul Iustin Androne, a dăruit bucurie prin Luminânda Învierii – Cu trupul adormind – glas III (în alcătuirea lui Ioan Popescu‑Pasărea şi cântarea Fecioară Curată închinată Maicii Domnului de către Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina (glas I, prelucrare şi completare a protopsaltului Theodoros Vasilikos). Soliste ale corului au fost tinerele Ştefana Gheorghiu şi Iulia Roşu.

Săvârşirea serbării le‑a fost încredinţată tinerilor din filiala Adunării Nepsis a parohiei, care au prezentat sceneta de teatru Hazail, scrisă de Irina Lecca şi Ioan Adamovici şi pusă în scenă de preotul Iustin Androne. Protagoniştii scenetei, care pune în contrast două lumi – cea a nepăsării, indiferentismului şi a respingerii adevărului cu cea a urmării dreptăţii şi luminii adusă prin Învierea Fiului lui Dumnezeu – au fost interpretaţi cu o profundă trăire de tinerii Andrei Grosu, Alexandru Roşu, Iulian Dascălu, Cristina Pleşcan, Ioana Alexandrescu, Bogdan Danţiş şi Iulia Roşu.

Încheierea serbării a fost o explozie a manifestării trăirii pe care toţi – dăruitori şi primitori – au avut‑o timp de două ceasuri. Cuvintele de încheiere rostite de preotul Iustin Androne – coordonatorul serbării şi de preotul paroh Lucian Roşu au fost o revărsare de mulţumire şi de recunoştinţă adresate Domnului şi fiilor Săi, „casnicii” parohiei, care, însufleţiţi de duhul bucuriei împărtăşirii de fratele, n‑au luat seama la jertfa pe care au depus‑o ca să înmulţească bucuria.

Dăm slavă Domnului nostru pentru toate!

Gabriela Calotescu

 

Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul” din Novara

Şi în acest an credincioşii parohiei noastre au participat cu multă bucurie duhovnicească la Slujba Sfintei Învieri a Domnului. Cu toate că vremea a fost potrivnică şi ploaia torenţială nu a încetat pe tot parcursul Sfintei Slujbe, atmosfera de aleasă Sărbătoare, Lumina caldă a Sfintei Învieri, frumuseţea cântărilor pascale ne‑au copleşit tuturor celor prezenţi inimile. Recunoscători fiind, mulţumim Mântuitorului Iisus Hristos cel Înviat pentru clipele de tainică trăire lăuntrică prilejuite de această Sărbătoare a Sărbătorilor.

Pr. Traian Eugen Marola

Parohia „Sfântul Elefterie” din Valle d’Aosta

În ciuda ploii care ne‑a însoţit fără întrerupere, la Slujba Învierii au participat aproximativ 250 de persoane. Alături de credincioşii ortodocşi români, la slujbă au participat şi fraţi italieni, fie membri ai familiilor mixte, fie persoane care au citit articolul publicat în ziarul local „LaVallèe”, în care s‑a prezentat atât semnificaţia şi simbolistica Sfintei slujbe a Învierii, cât şi orarul slujbelor. În cadrul interviului acordat televiziunii locale (Rai 3‑Valle d’Aosta) la sfârşitul slujbei celei de A Doua Învieri au fost citate fragmente din Epistola Pastorală la Luminosul Praznic al Învierii Domnului a Preasfinţitului Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Pr. Alin Mihai Neagu

Sfintele Paşti şi Săptămâna Luminată în Protopopiatul Piemonte I – Valle d’Aosta, centru – nord

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni