Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 13 Aprilie 2012 Ora: 15:14

Iubirea de vrăjmaşi

Principiul creștinului

Iubirea de vrăjmaşi

Sfântul Ioan Gură de Aur vorbeşte despre Sfântul Meletie, arhiepiscopul Antiohiei (sărbătorit pe 12 februarie) ca despre un exemplu de iubire de vrăjmaşi. Acest mare ierarh  a fost exilat pe nedrept de trei ori în Armenia de către ucenicii eretici ai lui Arie, care nu‑L recunoşteau pe Fiul lui Dumnezeu şi blasfemiau împotriva Sfintei Treimi. El era foarte iubit de către cei pe care‑i păstorea. Când guvernatorul a venit să‑l ia, l‑a pus să se aşeze în trăsură lângă el. În acel moment, oamenii, mâniindu‑se că sunt obligaţi să se despartă de episcopul lor şi gata să moară mai degrabă decât să‑l lase să plece, alergară din toate părţile să arunce cu pietre în capul guvernatorului. Însă Sfântul îl proteja cu haina lui. Marea lui bunătate şi smerenie „ruşinară duşmanul şi dădură o lecţie credincioşilor, dovedind dragostea lui, pe care cu toţii ar trebui s‑o avem faţă de cei care ne rănesc. Nu e suficient să nu le faci rău, ci trebuie să‑i şi aperi de pericolele care‑i ameninţă” (Sfântul Nicolae Velimirovici). 

Acest eveniment a avut loc în secolul IV. Şi totuşi, cum îi plăcea unui vechi prieten să‑mi repete: „Evanghelia se scrie în fiecare zi”. 

Iată un eveniment asemănător din secolul XXI. Este un eveniment cu atât mai impresionant în vremea plină de violenţă de‑acum, cu cât lumea nu numai că L‑a uitat pe Hristos, ci Îl şi respinge. 

Era duminică, 9 octombrie anul trecut, la Cairo, piaţa Maspero. Un călugăr copt în trecere prin oraşul meu – şi al cărui nume nu‑l voi dezvălui – i‑a povestit acest fapt direct unuia dintre prietenii mei. Încă i se mai văd pe corp urmele fizice. 

În acea zi avea loc o procesiune paşnică a sute de copţi ce duceau lumânări şi icoane. Deodată, mai mulţi instigatori se infiltrează printre rânduri şi încep să tragă în aer focuri de armă. Armata intervine cu trei tancuri blindate care strivesc manifestanţii, iar soldaţii trag în mulţime. Un adevărat  măcel. Rezistenţa şi riposta din partea copţilor nu se lasă aşteptate... Unii dintre ei reuşesc să urce pe un tanc şi vor să linşeze pe cel care‑l conducea, şi care tocmai strivise voit şapte creştini. În acel moment trei preoţi, printre care şi călugărul nostru copt, le spun că cei care  sunt creştini nu ucid şi se aruncă în faţa pilotului militar ca să‑i facă scut cu trupurile lor, spunându‑i: „Eşti apărat de Hristos”. Primesc ploaia de lovituri ale agresorilor, fraţii lor, şi sunt gata să moară ca să apere viaţa militarului ucigaş. La sfârşit, acesta din urmă, care era musulman, se aruncă în genunchi în faţa salvatorilor lui şi le spune: „Mă fac creştin!”. Gestul acesta din partea vrăjmaşului îl bulversase profund, până la convertire.   

Slavă lui Dumnezeu, Care trăieşte şi lucrează prin Sfinţii Lui!

Fie ca Domnul şi Dumnezeul nostru să ne ajute să fim gata să murim pentru aproapele nostru, cel care nici măcar nu ne este duşman. E un început. Există o mie şi una de mici morţi ale celor din jurul nostru care ni se arată în fiecare zi. Să ştim să le vedem. Acestea nu sunt mai puţin pline de sens şi de valoare în faţa Judecătorului nostru, poate şi pentru că sunt mai  ascunse. Şi atunci, treapta care împlineşte cu adevărat un discipol al lui Hristos, botezul Iubirii de vrăjmaşi care merge până la a‑ţi da viaţa, se va deschide pentru noi. „Nu există dragoste mai mare decât a‑ţi da viaţa pentru prietenii tăi”. Hristos nu vorbeşte despre duşmanii Săi. Pentru el toţi oamenii sunt Prietenii Lui. 

Fie ca aceste mărturii la 17 secole una de alta să ne inspire duhul împăcării pentru a intra în „tristeţea radioasă” a Postului Mare. 

Drum bun spre Paşte tuturor! 

Anne Monney

Iubirea de vrăjmaşi

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni