Zi de sărbătoare duhovnicească la Vitoria Gasteiz, Spania

publicat in Din viaţa parohiilor pe 8 Decembrie 2011, 12:20

Marţi, 1 noiembrie 2011, s‑a sărbătorit hramul parohiei „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian” din Vitoria Gasteiz, Spania. space camp online dating | netflix and chill dating site | https://apostolia.eu/index.php/dating-agartala/

Sute de români au participat la Sfânta Liturghie şi au avut bucuria de a primi binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei. Preasfinţia Sa a fost primit în mod tradiţional românesc, de copii îmbrăcaţi în portul nostru popular, cu pâine, sare şi flori, arătând astfel importanţa acordată momentului şi preţuirea pe care românii o au faţă de obiceiurile moştenite din strămoşi, pe care nu le uită nici chiar la mii de kilometri depărtare de ţara lor. 

Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească şi i‑a îndemnat pe cei prezenţi „să urmeze exemplul sfinţilor ocrotitori ai parohiei lor, Cosma şi Damian, luând de la ei generozitatea cu care şi‑au ajutat semenii, fără să aştepte nimic în schimb. Pe lângă cunoştinţele de medicină, aceşti doi sfinţi au primit de la Dumnezeu darul tămăduirii trupeşti şi sufleteşti, refuzând orice răsplată pentru binele pe care, prin harul lui Dumnezeu, îl făceau. Aşa trebuie să fim şi noi, să dăruim din tot ceea ce primim, pentru a ne câştiga veşnicia”. Credincioşii au experimentat această idee „dând dar din dar” pentru înfrumuseţarea şi susţinerea Sfintei Biserici, încă de la înfiinţarea parohiei. Chiar dacă se slujeşte într‑o biserică catolică, aceasta îşi schimbă înfăţişarea la fiecare slujbă şi devine biserică ortodoxă, poarta noastră spre cer, fiind împodobită după rânduielile Ortodoxiei. O mare parte din credincioşi au primit Sfânta Împărtăşanie, cel mai mare dar lăsat de Dumnezeu oamenilor.

La slujba hramului, Preasfinţitul Episcop Timotei a fost însoţit de toţi preoţii din Protopopiatul Misionar de Nord Vitoria‑Gasteiz, alături de părintele protopop Radu Ursu, care este şi parohul din Vitoria. Această parohie a fost înfiinţată în anul 2007, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, pentru a răspunde nevoilor pastorale ale românilor din Provincia Alava.

După Sfânta Liturghie li s‑a oferit celor prezenţi o agapă, cu sprijinul şi jertfele credincioşilor.

Miercuri, 2 noiembrie 2011, Preasfinţitul Episcop Timotei s‑a întâlnit cu Episcopul Catolic de Vitoria, Don Miguel Asurmendi Aramendia, şi a semnat contractul prin care parohia ortodoxă română „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian” din oraş va avea dreptul să îşi desfăşoare programul liturgic pentru încă un an în biserica parohiei catolice „Santa Lucia” din Vitoria Gasteiz. La întâlnire, care a avut loc la sediul Episcopiei Catolice, au participat şi părintele paroh Radu Ursu al parohiei ortodoxe şi Vicarul Catolic de Vitoria, Fernando Otaduy.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă şi pentru darurile Sale cele bogate.

Prezbitera Daniela Ursu