Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
„NEBUNIA” CREŞTINILORŞI MENTALITATEA ROMANILOR (I)
„Am decis să îndreptăm toate după vechile legi şi după ordinea romană şi să-i facem pe creştini, care au abandonat religia părinţilor, să-si revină la o minte rezonabilă. Într-adevăr aceştia au fost cuprinşi de o asemenea încăpăţânare şi nesăbuinţă că nu mai respectau acele venerabile tradiţii ale strămoşilor, /.../ ci şi-au făcut ei înşişi rânduieli după voia lor şi au atras la aceasta mulţime de neamuri”.
ÎMPĂRATUL GALERIU, Edictul de la Serdica
Aceste rânduri ale edictului de la Serdica (311), deşi sunt incluse într-un prim edict de toleranţă acordat după teribile persecuţii împotriva creştinilor, sunt semnificative pentru o întreagă tradiţie de gândire care a caracterizat mentalitatea romană de-a lungul secolelor care au precedat creştinarea imperiului sub Constantin cel Mare. Nu se pot înţelege pe deplin mărturiile scrise despre primii martiri dacă nu se are în vedere concepţia despre religie şi stat pe care romanii o cultivau de veacuri. Grăitor în acest sens este şi răspunsul pe care proconsulul Saturnino îl dă în timpul procesului martirilor (Actele martirilor din Scili) - asupra căruia vom reveni. El exclamă cu o anumită iritare: „Şi noi suntem pioşi!” (et nos religiosi sumus!). Într-adevăr, majoritatea funcţionarilor care i-au persecutat pe creştini erau convinşi de datoria lor de a conserva religia şi ordinea romană, considerate a fi fundamentul civilizaţiei prin excelenţă, într-o lume barbară şi haotică. Pentru ei, această nouă şi ciudată credinţă într-un Dumnezeu unic, întrupat, mort pe cruce şi înviat, constituia o periculoasă nebunie, o ofensă adusă „minţii rezonabile”, iar în comparaţie cu străvechea religie romană creştinismul li se părea a fi o doar o „superstiţie”, adică o falsă credinţă de dispreţuit.
I.PRIMELE PERSECUŢII ŞI „FUNESTA SUPERSTIŢIE” A CREŞTINILOR
Înainte de a ne opri asupra mărturiilor despre martiri consemnate de creştini în primele „Acte ale martirilor”, vom aminti câteva repere din marile momente ale persecuţiilor, referindu-ne chiar la literatura istorică romană. Prima persecuţie din vremea împăratului Nero (anul 64 d. H.) este narată de istoricul roman Tacit (Anale, XV, 44), ale cărui cuvinte vorbesc de la sine despre propria viziune a autorului, plină de prejudecăţi faţă de noua religie: „Împăratul Nero, ca să liniştească zvonurile (care-l acuzau de marele incendiu al Romei), îi făcu vinovaţi şi-i pedepsi pe aceia numiţi „creştini” pe care plebea îi ura /.../. Această funestă superstiţie (exitiabilis superstitio), reprimată la început, izbucnea din nou, nu numai în Iudeea, unde se născuse această molimă, dar chiar şi la Roma, locul de adunare a scursurii întregii lumi. Mai întâi au fost condamnaţi cei care recunoşteau de la sine, iar apoi o mare mulţime în urma denunţărilor, fiind acuzaţi nu numai de incendiul Romei, cât şi de ura faţă de neamul omenesc (odium humani generis)”. Nu departe de această mentalitate este un alt mare istoric latin, Suetoniu, care notează în opera sa Viața lui Nero că au fost prigoniţi „o rasă de oameni ce propovăduia o nouă şi malefică superstiţie (superstitio nova et malefica)”.
Încă şi mai bogată în detalii este mărturia unui învăţat şi scriitor din vremea împăratului Traian, Pliniu cel Tânăr, care fost pentru o vreme guvernator al provinciei Bitinia (în Asia mică, anul 112 d.H). Confruntat cu mulţimea de proceduri calomnioase împotriva creştinilor, guvernatorul Pliniu simte nevoia de a-l consulta pe împărat, instanţa supremă de judecată a imperiului, expunându-i perplexitatea sa într-o scrisoare rămasă celebră. El recunoaşte că, după ce a încercat în fel şi chip, punându-i la torturi pe cei denunţaţi, să afle ce se ascundea în spatele acestei religii atât de puternic convingătoare, nu a reuşit să găsească nimic nelegiuit, ci doar „o superstiţie malefică şi fără măsură”. După cercetările lui, ei nu fac decât să se adune noaptea în anumite locuri, unde repetă cântări adresate lui Hristos ca Dumnezeu. Se indignează că printre aceşti „nebuni” sunt chiar şi cetăţeni romani. Neputând să-i acuze de vreun delict, propune ca „oricare ar fi situaţia fiecăruia, cel puţin să fie pedepsiţi pentru insistenţa şi încăpăţânarea lor inflexibilă” („pertinacia et inflexibilis obstinatio”). Ca înalt funcţionar fidel ideologiei imperiului, guvernatorul Pliniu consideră că oricum trebuie pedepsit simplul refuz de a sacrifica conform cultului roman, care-i obliga pe creştini să ofere tămâie şi vin în faţa imaginii împăratului. Apoi, ca dovadă în plus a reconvertirii lor, li se cerea să-l blesteme pe Hristos în prezenţa judecătorului. Împăratul Traian confirmă justeţea acţiunii lui Pliniu, în sensul că aceşti „creştini” trebuiau pedepsiţi dacă erau denunţaţi si dacă nu se lepădau. Totuşi, în acord cu o conştiinţă juridică mai avansată, Traian decide să fie luate în considerare doar denunţurile nominale, având în vedere abuzurile provocate de cele anonime. În plus, lasă guvernatorilor de provincii o anumită marjă de apreciere în legătură cu asprimea pedepsei. Până la edictul general de persecuţie al împăratului Deciu din anul 250, aceasta a fost dispoziţia după care au fost judecaţi şi condamnaţi creştinii.
Pentru a susţine ideologia imperială, în a doua jumătate a secolului al II-lea un scriitor pe nume Celsus compune o operă împotriva creştinilor (Cuvântul adevărat) rămasă celebră prin răspunsurile date de Părinţii Bisericii, începând cu substanţiala operă a lui Origen din Alexandria, „Contra lui Celsus”, reluată în secolul IV de Sfântul Vasile cel Mare. Celsus se doreşte şi el a fi un apărător al ordinii şi pietăţii romane. După el, dacă toţi romanii s-ar converti la creştinism „ce ar opri ca împăratul să fie abandonat şi ca toate să cadă în mâna barbarilor care n-au nicio lege şi nicio umanitate, şi atunci orice religie s-ar pierde”. Celsus nu înţelege de ce creştinii nu acceptă cultul divinităţilor romane pe lângă cel al lui Hristos, considerând asta un exclusivism fără sens şi o lipsă de loialism faţă de Roma. El face un apel către cetăţenii Romei „să-l susţină pe împărat cu toate forţele” şi să distrugă acesta sectă periculoasă, înainte ca ea să distrugă Roma.
II.PRIMELE „ACTE ALE MARTIRILOR”. „ONOARE CEZARULUI CA CEZAR, DAR FRICA DOAR FAŢĂ DE DUMNEZEU”.
Cum au reacţionat primii creştini? Nu este locul să ne oprim aici asupra Sfinţilor Părinţi care au răspuns acuzaţiilor şi au dat primele lămuriri teologice în scrierile lor apologetice (adică primele scrieri în apărarea credinţei). Deosebit de grăitoare pentru noi sunt chiar mărturiile directe şi vii din timpul proceselor, aparţinând creştinilor de diverse provenienţe, mai mult sau mai puţin instruiţi. Ele au fost consemnate în primele „Acte ale martirilor” în limba greacă si latină, unele prezentându-se într-o formă simplă, altele fiind îmbogăţite literar. Ne oprim aici asupra unui prim text în limba latină, Acta Martyrum Scilitanorum (Actele martirilor din Scili, Africa de Nord, anul 180), relativ la procesul desfăşurat în faţa proconsulului Saturnino. Proconsulul încearcă mai întâi să-i convingă pe acuzaţi: „Aţi putea obţine iertarea de la stăpânul nostru împăratul, dacă v-aţi reveni la o minte rezonabilă” (folosindu-se aceeaşi expresie grăitoare pentru mentalitatea romanilor: „ad bonam mentem”). Creştinul Speratus răspunde: „Noi nu am făcut nimic rău. Nu am insultat pe nimeni. /.../ Suntem supuşi împăratului”. Proconsulul: „Şi noi suntem pioşi, iar religia noastră e simplă: jurăm pe împăratul şi ne rugăm pentru sănătatea lui, ceea ce trebuie să faceţi şi voi”. Speratus: „Dacă mă asculţi în linişte, îţi voi dezvălui taina adevăratei simplităţi”. Proconsulul: „Să nu începi să vorbeşti de rău riturile noastre sacre, că nu te ascult; tu mai bine jură pe împăratul!”. Speratus: „Nu am furat nimic, plătesc taxele; aceasta în virtutea Domnului pe care-l ştiu, Regele regilor şi împăratul tuturor neamurilor”. Proconsulul: „Leapădă-te de credinţa acesta”; apoi zice către ceilalţi: „încetaţi să vă mai luaţi după nebunia (dementia) acestuia”. Un alt acuzat, Cittinus, răspunde: „Nu ne temem de nimeni în afară de Domnul Dumnezeul nostru care e în ceruri”. O credincioasă, Donata, adăugă un cuvânt plin de sens: „Onoarea se cuvine Cezarului ca Cezar, dar frica e doar faţă de Dumnezeu” („Honorem Caesari quasi Caesari; timorem autem Deo”). Proconsulul: „Te încăpăţânezi să-ţi spui creştin?”. Toţi mărturisesc şi mulţumesc lui Dumnezeu. Urmează condamnarea la moarte.
Un alt text referitor la „nebunia” martirilor, păstrat în greacă şi în latină, narează martiriul lui Fileas, demnitar din Alexandria, devenit episcop de Tmui (în Egipt). Prefectul pe nume Culcianus se miră că o persoană aşa de respectabilă a putut ajunge la o asemenea nesăbuinţă („in hanc amentiam venisse”). în timpul procesului prefectul încearcă să-l convingă să-şi „revină în fire”: „Poţi fi puţin rezonabil?”. Episcopul răspunde: „Sunt rezonabil şi trăiesc rezonabil”. Prefectul: „Atunci sacrifică!”. „Nu sacrific!”/./. Prefectul: „Vrei să mori aşa, fără motiv?”. Episcopul: „Nu fără motiv, ci pentru Dumnezeu şi pentru adevăr”: „Non sine causa, sed pro Deo et pro veritate”.
Ioana Georgescu-Tănase, Roma
Bibliografie:
1.Atti e passioni dei martiri, culegere de texte în limba originală îngrijită de A.A.R. Basti- aensen şi alţii, Mondadori, 2007
2.Jaqueline Champeaux, La religion romaine, Paris, 1998
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team