Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, în zilele de dumincă 29 ianuarie şi luni 30 Ianuarie 2023, au avut loc în parohia „Sfinţii Trei Ierarhi”, din La Courneuve, în nordul Parisului, mai multe manifestări liturgice, educative şi comunitare, cu prilejul hramului parohiei, manifestări încununate cu sfânta liturghie arhierească oficiată de Preasfințitul Marc Nemţeanul împreună cu un sobor de preoţi.
Sărbătoarea a început duminică, 29 ianuarie, o dată cu Sfânta Liturghie la care au participat, înveşmântaţi în straie luminoase de sărbătoare de la mic la mare, credincioşii parohiei, majoritatea familiilor împărtăşindu-se, după ce în cursul săptămânii s-au pregătit prin spovedanie. După Sfânta Litughie, sub razele unui soare prietenos de iarnă, ne-am bucurat de o agapă frăţească cu bucate tradiţionale, după care curtea bisericii a devenit şi teren de joacă pentru copii, o pauză binemeritată după încă o săptămână de studiu şi de activităţi, atât în instituţiile de învăţământ francez cât şi la şcoala românească „Regina Maria” care funcţionează în cadrul parohiei.
De la ora 17 a avut loc o conferinţă pe parcursul căreia părintele Florin Bucă, preot paroh al parohiei „Sfântul Maxim Mărturisitorul” de la Fontainebleau şi profesor la Centrul de studii ortodoxe „Dumitru Stăniloae”, ne-a vorbit despre viaţa, lucrarea şi învăţăturile celor trei sfinţi ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Părintele ne-a reamintit ceea ce sfinţii părinţi au lăsat ca moştenire veşnică pentru fiecare generaţie de creştini: rugăciunile sfintei liturghii, opere de binefacere care au rămas un exemplu până în zilele noastre (precum au fost „vasiliadele” Sfântului Vasile cel Mare – primele centre de ajutor social), viaţa monahală aşa cum o cunoaştem până în prezent, scrieri teologice fundamentale prin care sunt clarificate învăţături de credinţă şi sunt indepărtate ereziile (învăţăturile greşite), scrieri cu caracter educaţional (o şcoală a părinţilor inegalată până în ziua de azi găsim îndeosebi la Sfântul Ioan Gură de Aur), scrieri deopotrivă teologice şi poetice de o sensibilate cu totul aparte ale Sfântului Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul.
Seara s-a încheiat în mod binecuvântat cu slujba vecerniei cu litie, săvârşită în sobor şi înfrumuseţată de cântările psaltice ale corului parohiei, care ne-au adus liniştea cu care ne-am retras fiecare la casele noastre pentru câteva ore de odihnă, întrucât a doua zi, luni 30 ianuarie, în ziua praznicului, ne-am reîntors la biserică dis de dimineaţă, de la orele 6, pentru a ne bucura cu toţii de sfânta liturghie arhierească la care a oficiat Prea Sfinţitul Părinte Marc Nemţeanul. O liturghie luminată de lumina lumânărilor, de chipul copiilor slujitori la altar, de sfinţiţii părinţi şi de rugăciunile tuturor credincioşilor care au dorit cu multă râvnă să se impărtăşească şi în această zi de sărbătoare, credincioşi care au umplut biserica înainte de a porni fiecare din nou, pe drumul unei noi zile, dăruită nouă cu dragoste de Dumnezeu.
Ne vor rămâne în inimi darurile pe care ni le-a făcut Preasfinţitul Marc: în primul rând acela de a rosti multe din rugăciunile sfintei liturghii în limba română – dar la care i-am răspuns şi noi prin cântări şi răspunsuri la strană în limba franceză, această parohie fiind de mulţi ani obişnuită cu frumuseţea cuvântului lui Dumnezeu în cele două limbi.
Apoi, ne vor rămâne pentru mult timp întipărite în suflet cuvintele rostite de prea sfinţitul ierarh la finalul sfintei liturghii. Reluând cuvintele Mântuitorului: „Voi sunteţi lumina lumii”, Preasfințitul Marc ne-a explicat că lumina lumii este Evanghelia, iar noi trebuie să purtăm lumina Evangheliei prin viaţa noastră de zi cu zi, aşa cum au făcut şi sfinţii trei ierarhi, nu în mod ostentativ, ci în modul cel mai natural şi mai smerit cu putinţă, prin faptele noastre cotidiene, prin modul nostru obişnuit de a fi. Preasfinţitul ne-a încurajat să stăruim în smerenie şi să nu ne lăsăm furaţi de duhul lumii în care trăim, care ne îndeamnă să ne punem mereu în evidenţă, ci dimpotrivă să fim convinşi că fiecare dintre noi avem daruri de mare preţ sădite de Dumnezeu în vieţile noastre, însă aceste daruri trebuie cultivate şi folosite cu smerenie, cu recunoştinţă şi cu dragoste, spunând mereu celui de lângă noi „tu primul, iar eu apoi”.
Liturghie, educaţie, cultivarea virtuţilor – căi spre mântuire pe care Dumnezeu ne-a învrednit să le dorim mai cu ardoare în aceste zile binecuvântate de hram, pentru care Domnul fie lăudat în veci! Amin.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team