Viața mea, încotro?

publicat in Varia pe 14 Octombrie 2022, 16:39

Poate că nu puțini sunt cei dintre noi care își pun această întrebare: ce să fac cu viața mea, ce cale să aleg pentru a mă simți împlinit? Oare să mă căsătoresc, să rămân celibatar sau să merg la mănăstire? Pentru a afla răspunul potrivit nu pregetăm să citim acatiste, ținem post poate, dăm pomelnice, sperăm să găsim un duhovnic îmbunătățit, de preferat văzător cu Duhul, care să ne spună care este voia lui Dumnezeu cu noi. Răspunsul se lasă însă de cele mai multe ori așteptat, anii trec și eu tot nu mă hotăresc ce să fac, încotro să o apuc. Deci, pe care cale să apuc?

Aș îndrăzni să spun că la această întrebare nici Dumnezeu nu știe răspunsul. Desigur că El știe dinainte cele ce voi face, dar alegerile îmi aparțin în exclusivitate. Nu poate Dumnezeu să decidă în locul meu. Asta ar însemnă că Dumnezeu îl constrânge pe om, cea ce nu este cazul. Este oare calea în sine care mă împlinește sau starea  mea sufletească cu care eu merg pe aceasta?

Cred că singurul lucru care îl împlinește pe om cu adevărat este să se simtă iubit.

Asta ar însemna că calea pe care o cautăm cu toții este una comună: Iubirea. Știm că Hristos Dumnezeu este Iubirea cea adevărată – pentru că este cea care dăinuie, care nu cade niciodată – și este și Calea care duce spre aceasta (Eu sunt Calea, Adevărul și Viața).

Omul nu se simte împlinit pentru că are o familie, pentru că are un copil sau pentru că are prieteni, ci pentru că prin aceștia el se simte în primul rând iubit. Și ce înseamană de fapt să te simți iubit? Care este starea? Părintele Stăniloae o numește odihnă: „iubirea trebuie să ajungă la o stare în care sufletul se odihnește. Dacă n-ar veni odihna de la persoană și-n ultimă analiză de la Persoana supremă, omul ar rămâne mereu neîmplinit în setea lui de iubire”1.

Mântuitorul însuși o numeste odihnă: „Veniți la mine toti cei osteniți și împovărați – de griji și de nevoi – și Eu vă voi odihni pe voi – în Iubirea Mea”.

Niciunde in Biblie Dumnezeu nu a zis: „vei fi fericit și împlinit dacă o să-ți întemeiezi o familie, dacă rămâi celibatar  sau dacă mergi la mănăstire”, ci a zis „fericit este cel ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinește pe el”2.

Ar fi fost nedrept din partea lui Dumnezeu ca starea de împlinire și odihnă a omului să o lege, în mod exclusiv, de un anumit statut.

Din păcate însă iubirea, fie că vine ea de la oameni sau de la Dumnezeu, nu rămâne în noi ca stare de odihnă pentru prea multă vreme. Se risipeste. Oare de ce? Cu toții am vrea să păstrăm aceea stare de odihnă la nesfârșit. Răspunsul îl dă chiar Mântuitorul: „Nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi, altfel vinul nou va sparge burdufurile; şi se varsă şi vinul şi se strică şi burdufurile”3bumble dating site ruleshook up drawing for control valvedating a borderline male. Părintele Dumitru Stăniloae, Teologia Dogmatică Ortodoxă, vol. 3, p. 474.

2. Sf. Evanghelist Luca 11, 28.
3. Sf. Evanghelist Luca 5, 37.
4. Părintele Dumitru Stăniloae, Ascetica si Mistica Bisericii Ortodoxe, p. 355.
5. Sf Evanghelist Luca 5, 38.